Sari direct la conținut

Business Report: Firmele pot apela la garantii de Stat; Companiile aeriene estimeaza pierderi de 9 miliarde dolari; OPC a amendat patru banci; Scad investitiile straine; Bancile isi lasa clientii sa se execute singuri; Cum se intocmeste un contract de munca

HotNews.ro

Leadership Management International (LMI) furnizeaza programe de instruire si dezvoltare catre clienti corporate, dar are si programe dedicate persoanelor fizice. Master licentiatul roman are deja sase licentiati pe plan local si cauta parteneri in marile orase din tara. Denumita initial SMI (Self Motivation Institute), compania a fost fondata in 1966, in SUA. In anii ‘70, s-a constatat ca acest concept poate fi promovat si international, si s-au infiintat doua companii independente una de cealalta – Leadership Management Incorporated, care actioneaza doar pe teritoriul SUA, si Leadership Management International, care se ocupa de dezvoltarea afacerii in restul tarilor. In prezent, reteaua s-a extins in aproximativ 65 de tari, in intreaga lume. Contractul de master licenta pe Romania a fost semnat in noiembrie 2001, activitatea incepand in martie 2002, scrie StartUps.ro.

Un angajator poate avea un singur tip de contract individual de munca pentru fiecare salariat, diferentele intre angajati fiind facute prin diverse clauze contractuale. Diferentele tin de elemente precum perioada de lucru, locul desfasurarii activitatii, functia detinuta, fisa postului, salariu, zilele de concediu sau sporuri. Printre diferentele dintre contracte se numara diversele conditii, obligatii si drepturi de securitate, norma, felul muncii, detasarile, preavizul si demisia. Un contract poate fi semnat pe perioada determinata sau nederminata, scrie StartUps.ro.

Protecţia Consumatorului a amendat patru bănci cu 65.000 lei, în urma unui control cerut de Comisia Europeană în care a verificat 18 instituţii de credit în legătură cu comisioanele percepute la plăţile în euro în străinătate, care ar trebui să fie egale cu cele din interiorul ţării. „Au fost găsite cinci bănci cu abateri de la regulament, din 18 verificate până în prezent, dar una a primit doar un avertisment, în timp ce restul au fost amendate cu 65.000 lei”, au declarat reprezentanţi ai Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorului (ANPC), citaţi de Bursa.

Verbund, cea mai mare companie de utilităţi din Austria, a încheiat un acord de achiziţie a 13 centrale hidroelectrice de la grupul german E.ON, pentru peste un miliard de euro, vânzarea fiind impusă de Comisia Europeană din considerente antitrust. Cele două companii au convenit să nu comunice preţul exact al tranzacţiei. Centralele au o capacitate combinată de 312 megawaţi şi sunt situate pe partea germană a râului Inn.

Două treimi din preţul achiziţiei va fi achitat în numerar, iar restul sumei va fi acoperită printr-un contract de livrare de electricitate şi furnizare de servicii, se arată într-un comunicat al Verbund, scrie Capital.

Blocajul financiar se extinde in lant in economie, furnizorii reusind tot mai greu sa-si incaseze facturile de la clienti. Finantele pot recurge pentru o perioada limitata de unu-doi ani la esalonari ale datoriilor bugetare ale companiilor cu dificultati care isi asuma programe de restructurare si grafice de plata, pentru asigurarea unei constante a incasarilor la buget si sustinerea planurilor de redresare ale firmelor, afirma Mihai Tanasescu, fost ministru al finantelor si actualul reprezentant al Romaniei la FMI. „Programele de esalonare care au avut definite corect obiectivele au condus la incasari mai mari la buget si au creat o disciplinare a firmelor. Cred insa ca trebuie limitate in timp la unu-doi ani si sa fie bine monitorizate pentru atingerea dublului scop: redresarea financiara a companiilor pe baza unui program de restructurare si incasarea la buget a veniturilor in mod constant”, a declarat Tanasescu, citat de ZF.

Companiile romanesti lovite de criza pot obtine garantii de stat in valoare de 90% din creditele pe care le acceseaza la banci in cadrul unui program de ajutor de stat aprobat ieri de Comisia Europeana. Cotata ca una dintre primele si putinele masuri reale anticriza ale Cabinetului Boc de la instalarea sa in decembrie 2008, oamenii de afaceri chestionati de Business Standard saluta initiativa, dar reproseaza Guvernului ca s-a miscat prea incet, in timp ce altii abia asteapta sa acceseze noul program sau spera sa nu aiba nevoie de aceasta facilitate anticriza. Firmele care vor sa acceseze garantia trebuie sa mearga la EximBank, care are la dispozitie in acest moment 20,34 mil. lei (aproape 5 mil. euro) pentru primii doi ani de program. In primavara, pe piata a aparut o informatie pe canale neoficiale potrivit careia pachetul total de garantii de stat ar putea ajunge la 1,5 mld. euro, scrie Business Standard.

Investiţiile străine ca aport la capitalul social al firmelor înregistrate în Romånia au totalizat în primele patru luni circa 1,3 miliarde euro, în scădere cu 23% faţă de perioada similară a anului trecut, în luna aprilie fiind înregistrat cel mai redus nivel de la începutul anului. Comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut, fluxul de capital în luna aprilie 2009 este de peste trei ori mai redus decåt valoarea de 434 milioane de euro. În primele patru luni din 2008, investiţiile au totalizat 1,7 miliarde euro, scrie Curentul.

„Din 2000 încoace, statul a cheltuit 1.500 mld. forinţi (peste cinci mld. euro, n.r.) pentru acest program, care nu şi-a atins toate obiectivele”, spune Laszlo Diosi, şeful filialei locale a OTP Bank, cel mai mare grup financiar din Ungaria. După ce statul maghiar a pompat peste cinci miliarde de euro în varianta locală a programului „Prima Casă” din 2000 până astăzi, guvernul de la Budapesta ar putea limita sau chiar renunţa la stimularea cumpărării de apartamente pe banii statului. Sfârşitul apropiat al acestui program de stat este anticipat chiar de bancheri. În timp ce în România, statul va garanta creditele de până la 60.000 de euro, în Ungaria s-a preferat subvenţionarea directă a împrumuturilor ipotecare în moneda locală, forintul, în limita a circa 35.000 de euro. Accesul la creditele în euro sau în franci elveţieni, la o dobândă mai mică decât la cele în forinţi, a determinat însă ungurii să nu mai apeleze la această facilitate a programului guvernului de la Budapesta. În România, prin programul “Prima Casă” pot fi accesate atât credite ipotecare în lei, cât şi în euro, scrie Gandul.

Investitiile companiilor mama în firmele din România s-au redus cu 23% in patru luni Investitiile straine ca aport la capitalul social al firmelor înregistrate în România au totalizat în primele patru luni circa 1,3 miliarde de euro, în scadere cu 23% fata de perioada similara a anului trecut, în luna aprilie fiind înregistrat cel mai redus nivel de la începutul anului. Astfel, în luna aprilie, aportul la firmele cu capital strain a fost de 137 milioane de euro, în scadere cu peste 43% fata de luna martie, când s-a înregistat un volum de 242 milioane de euro. Fata de februarie si ianuarie, când investitiile au fost de 446 milioane de euro, respectiv 417 milioane de euro, scaderea este mai semnificativa, informeaza Mediafax. Comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut, fluxul de capital în luna aprilie 2009 este de peste trei ori mai redus decât valoarea de 434 milioane de euro, scrie Gardianul.

Apogeul crizei a fost atins in aprilie Apogeul crizei a fot atins în aprilie, insa marile economii globale se afla si in prezent aproape de cel mai scazut punct al recesiunii, se arata intr-un raport publicat, ieri, de Organizatia pentru Cooperare si Dezvoltare Economica (OCDE). Principalul indicator al OCDE a urcat cu 0,5 puncte în aprilie, pentru a doua luna la rând, desi ramâne cu 8,3 puncte mai jos decât nivelul din aprilie 2008. „Este înca prea devreme sa spunem daca este un moment de turnura temporar sau de durata”, se arata în raportul OCDE. Organizatia subliniaza ca indicii mai puternice privind o revenire sunt în legatura cu Franta, Canada, Italia si Marea Britanie. În toata lumea par a exista semne, de la vânzarile de case din Statele Unite la exporturile din China, care arata ca economia mondiala nu mai este în scadere continua, a declarat Angel Gurria, seful OCDE, afirma Gardianul.

Companiile aeriene, membre ale Asociatiei Internationale pentru Transport Aerian (IATA), anticipeaza pierderi de 9 miliarde dolari pentru anul 2009, aproape dublu fata de estimarile initiale, pe fondul crizei economice. Operatorii aerieni s-au confruntat inca din ultimele luni ale anului trecut cu o scadere drastica a cererii, pe fondul recesiunii economice si al fluctuatiei preturilor combustibililor, au aratat reprezentantii industriei de profil. „Aceasta este cea mai dificila criza a industriei de profil de pana acum. Viitorul nostru depinde de o restructurare eficienta a partenerilor, guvernelor si industriei”, a declarat Giovanni Bisignani, directorul executiv al Asociatiei, cu ocazia intrunirii anuale a membrilor IATA de la Kuala Lumpur, scrie Romania Libera.

Ministerele au împrumutat în primul trimestru al anului 774,8 milioane de lei (183,8 milioane de euro), prin credite externe, şi angajează până la sfârşitul lunii iunie noi împrumuturi în sumă comparabilă. Instituţiile pot contracta credite în valoare totală de 4,1 miliarde de lei pentru proiecte de investiţii. Cele mai mari împrumuturi au fost contractate de Ministerul Transporturilor (617 milioane de lei dintr-un total anual de 1,6 miliarde de lei), conform unei analize realizate de Ministerul Finanţelor.Pentru al doilea trimestru au fost prevăzute credite externe însumând 759,4 milioane de lei (18,4% din programul anual), din care 349 de milioane de lei contractate de Ministerul Transporturilor şi 147 de milioane de lei de Ministerul Dezvoltării Regionale şi Locuinţei, scrie EvZ.

Din cauza căderii pieţei imobiliare băncile fac tot posibilul pentru a evita executarea garanţiilor. Unor clienţi cu probleme li se oferă chiar posibilitatea de a-şi vinde singuri locuinţa ipotecată. Apartament cu trei camere situat în Şoseaua Olteniţei, sectorul patru al Bucureştiului, de vânzare cu doar 46.000 de euro. Nu este un anunţ postat în urmă cu patru ani, ci o ofertă de licitaţie lansată de una dintre băncile de top 5 din România. Mai clar, cu atât scoate banca la vânzare locuinţa unui client care nu a mai putut achita ratele lunare. În condiţiile în care clientul preluase locuinţa prin credit în 2007 contra unei sume de 90.000 de euro, paguba băncii este una considerabilă. De aceea procedura de executare nici nu a fost dusă până la capăt. „Momentan, procedura de vânzare este suspendată timp de trei luni. Am ajuns la o înţelegere parţială cu clientul“, ne explică executorul bancar care se ocupă de acest caz. În această situaţie se află mai multe bănci din România. „Preferăm să facem tot posibilul pentru a evita executarea efectivă. Încercăm reeşalonări ale creditului, restructurări ale acestuia. Mergem până într-acolo încât dăm dreptul clienţilor de a-şi vinde locuinţa ipotecată în nume propriu“, explică un executor bancar. Altfel spus, banca cere direct banii pe care clientul îi datorează nefiind interesată de modalitatea în care acesta a vândut locuinţa. Teoretic, în aceste condiţii, clientul rău-platnic are posibilitatea de a mai rămâne cu ceva bani, dat fiind că se poate obţine un preţ mai bun decât cel obţinut de bancă prin executare silită, informeaza Cotidianul.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro