Sari direct la conținut

Business Report: Restantieri fara restante; Bulgaria, situatie economica mai buna decat Romania; FMI relaxeaza conditiile fiscale; Cine obtine slujba cea mai buna?; Tichetele Udrea insuficiente pentru o vacanta; Un nou imprumut pentru Romania; 6.000 de firme exportatoare au disparut in 2 ani; Cursuri pentru antreprenori

HotNews.ro

Grecii si austriecii scot bani din tara. Comisia Europeana si Fondul vor garantii ca bancile reiau creditarea dupa ce Romania s-a imprumutat cu 20 de miliarde de euro. Marti, la Bruxelles, Comisia Europeana si FMI cheama din nou la raport principalele grupuri bancare straine prezente in Romania pentru a le cere sa respecte si sa intareasca angajamentul de mentinere a finantarilor asumat la sfarsitul lui martie la Viena. Dupa mai bine de o luna, bancile nu dau semne ca sunt gata sa reia creditarea, intarziind reducerea dobanzilor, desi BNR incepe sa le elibereze bani din rezervele minime obligatorii. Cel putin pana la 31 martie bancile straine mai mult au retras bani din Romania decat sa suplimenteze finantarile pentru atenuarea efectelor crizei. Grupurile grecesti, care controleaza 30% din piata prin Alpha Bank, Bancpost, Banca Romaneasca, Piraeus Bank, Emporiki, Marfin si ATE Bank, au scos nu mai putin de 1,64 mld. euro din septembrie 2008 pana in martie 2009, conform unor date prezentate de Eugen Dijmarescu, viceguvernator al BNR. Austriecii, cu o cota de 24% detinuta prin Erste, Raiffeisen, Volksbank si UniCredit Tiriac, au retras 652 mil. euro, relateaza Ziarul Financiar.

Numarul firmelor exportatoare a scazut de la 15.800 in anul 2006 la 9.800 anul trecut, ceea ce inseamna o reducere de 38%, potrivit Asociatiei Nationale a Exportatorilor si a Importatorilor Romani (ANEIR). „Lipsa de vointa a guvernantilor in reglementarea conform normelor comunitare a TVA-ului pentru export a facut ca in ultimii doi ani numarul firmelor exportatoare sa se reduca de la circa 15.800 la numai 9.800. Cate vor da faliment in acest an, nu se stie”, a declarat Mihai Ionescu, secretarul general al ANEIR. Dupa ce in luna aprilie exporturile extracomunitare au scazut cu 40%, in primele zece zile din luna mai exporturile au scazut cu 61% fata de anul trecut, potrivit asociatiei exportatorilor. Volumul exporturilor non-UE este preluat de la Autoritatea Nationala a Vamilor, date care apar cu o luna inainte fata de cele publicate de INS. Desi exporturile non-UE reprezinta doar 30% din totalul exporturilor, acestea indica tendinta in comertul exterior, informeaza Ziarul Financiar.

Romania, una dintre tarile care participa la sistemul european de tranzactionare a cotelor emisiilor de dioxid de carbon, s-a clasat anul trecut pe locul noua in Uniunea Europeana, dupa cotele alocate, respectiv 70,65 milioane tone CO2 echivalent, potrivit datelor Comisiei Europene (CE). Anul trecut, cele mai multe alocari gratuite le-au primit Germania (388,7 milioane tone CO2 echivalent), Marea Britanie (213,5 milioane tone) si Italia (211,7 milioane tone), iar cele mai putine Malta (2,1 milioane tone), Luxemburg (2,5 milioane tone) si Letonia (2,9 milioane tone). Emisiile de dioxid de carbon verificate ale Romaniei au scazut in 2008 cu 8,7% fata de 2007, la 63,5 milioane, iar numarul instalatiilor a urcat cu 3,3%, la 252. Emisiile de gaze cu efect de sera ale instalatiilor verificate din Uniunea Europeana care participa la sistemul de tranzactionare a certificatelor de emisii (EU ETS) a scazut in 2008 cu 3,06% fata de 2007, la 2.118 miliarde tone de CO2 echivalent, potrivit datelor transmise de statele membre. Bulgaria a transmis date incomplete, informeaza Business Standard.

Hidroelectrica intentioneaza sa caute noi locatii de valorificare energetica a Dunarii, in amonte de Portile de Fier II, a anuntat, vineri, directorul companiei, Traian Oprea, in prezenta ministrului Economiei, Adriean Videanu, transmite NewsIn. Ministrul Economiei, Adriean Videanu, s-a aflat, vineri, la hidrocentrala Portile de Fier I, intr-o vizita de lucru, cu doar o zi inainte de aniversarea a 37 de ani de la punerea in functiune a primului hidroagregat. Ziua de 16 mai a fost declarata „Ziua Portilor de Fier”. Videanu a precizat ca hidrocentrala reprezinta o unitate de elita a economiei romanesti, atat din punct de vedere strategic, cat si al ponderii productiei de energie electrica. „Am fost informat ca lucrarile de retehnologizare de la Portile de Fier II decurg normal, in momentul de fata cea de-a cincea turbina fiind in proces de reabilitare. Sunt increzator in stabilitatea pe care Portile de Fier o da economiei romanesti”, a spus ministrul Economiei, relateaza Bursa.

Bulgaria, situatie economica mai buna decat Romania. Cele mai afectate de recesiune sunt tarile baltice, care au raportat scaderi ale PIB-ului de peste 10%. Letonia a inregistrat in primul trimestru o scadere economica de 18,6% fata de primul trimestru al lui 2008, in timp ce Estonia a cunoscut o contractare de 15,6%. De asemenea, Lituania are un PIB cu 10,9% mai mic. Expertii afirma ca spre deosebire de Romania, Bulgaria se afla intr-o situatie mai buna, din cauza faptului ca moneda vecinilor nostri dispune de un regim de schimb fix fata de euro. Mai mult, spun analistii, finantele publice bulgare erau foarte sanatoase in momentul declansarii crizei. In privinta raportului dintre Romania si Bulgaria, cifrele vin sa confirme afirmatiile expertilor. In timp ce noi am avut in primul trimestru o scadere de 6,4% a Produsului Intern Brut, Bulgaria a inregistrat o scadere de 3,5% fata de perioada similara a anului trecut, relateaza Capital.

Noua zile in care iti regasesti motivatia si iti schimbi perspectiva asupra antreprenoriatului. Asa este descris programul Empretec de cei mai multi dintre participanti. Este un curs destinat special antreprenorilor, lansat de catre UNCTAD si care se desfasoara de 20 de ani in aproximativ 20 de tari. Programul se adreseaza celor care au deja o afacere dar si celor care isi doresc sa lanseze propria companie. “Daca nu vor sa inceapa o afacere in viitorul imediat, mai bine sa nu mearga, pentru ca Empretec te motiveaza foarte mult si nu mai ai stare dupa terminarea programului”, spune Sorin Matei, Certified Business Mediator, Executiv Coach, membru fondator APAR, asociatie implicata in organizarea Empretec. Metoda de lucru pune mai mult accentul pe interactivitate si mai putin pe partea teoretica, bazandu-se pe studii de caz, feedback si autoevaluare, relateaza StartUps.

Fondul Monetar International (FMI) este pregatit sa relaxeze conditiile fiscale ale programelor de finantare incheiate cu state membre ale Uniunii Europene (UE), respectiv Romånia, Letonia si Ungaria, in urma inrautatirii situatiei economice, a declarat, pentru Reuters, un consilier al Fondului. In situatia Romåniei, unde Produsul Intern Brut (PIB) a scazut peste asteptari, cu 6,4% in primul trimestru, revizuirea conditiilor din acordul cu FMI depinde de evolutia economica, a spus consilierul Anne-Marie Gulde-Wolf. „Daca s-a schimbat climatul (economic – n.r.) mondial, mai degraba decåt politicile, atunci trebuie sa reevaluam programele“, a afirmat oficialul FMI, prezent la reuniunea Bancii Europene pentru Reconstructie si Dezvoltare desfasurata vineri si såmbata la Londra. Gulde-Wolf a precizat ca o rectificare a deficitului bugetar ar putea avea loc in cazul Letoniei, care a discutat cu FMI cresterea deficitului la 7% din Produsul Intern Brut (PIB), fata de 5% cåt au convenit anterior cu Fondul, relateaza Curentul.

Vrei sa iei un credit? Afla daca te incadrezi in profilul bancilor. Criteriile cum ar fi varsta, veniturile, functia detinuta la locul de munca sau restantele la plata creditelor luate in trecut sau aflate in curs de plata sunt introduse de angajatii bancilor intr-o matrice de risc. Practic, aceasta matrice este un program pe calculator in care se introduc datele celui care vrea credit si care, in urma aplicarii unor anumiti algoritmi, acorda acestuia un anumit punctaj (scoring). Cu cat este mai mare punctajul, cu atat sunt mai multe sansele de a primi aprobarea. Pentru ca bancile nu au facut publice aceste matrici, brokerii nu stiu exact cat de importanta este varsta, de exemplu, insa au identificat, pe baza dosarelor depuse si aprobate, profilul persoanei care are toate sansele sa ia un credit de la banci, relateaza Gandul.

Ce concediu poti sa-ti iei cu tichetele de vacanta ale Elenei Udrea? Pentru un sejur de sapte nopti pe litoralul romanesc la un hotel de trei stele din Mamaia, in perioada 19-25 august, ce include doar cazarea, pretul pentru o familie cu un copil care are peste 12 ani este de 1.780 de lei. In cazul in care copilul nu a implinit varsta de 12 ani, acesta se va caza gratuit, dar fara pat suplimentar. In acest caz, sejurul costa aproximativ 1.400 de lei. Si nu am pus inca la socoteala masa. Pentru cei care vor sa apeleze la serviciile oferite de hotel, trei mese pe zi costa 110 de lei pentru o singura persoana, ceea ce ar insemna ca trei persoane vor avea de platit pentru opt zile, doar pentru mancarea de la hotel, 2.640 de lei. Daca ar fi sa alegeti un sejur cu toate mesele incluse, pretul este de 1.600 de lei, ceea ce ar insemna ca doar o singura persoana ar putea merge in concediu. La toate acestea se mai adauga si transportul, care poate fi cu masina personala sau cu trenul. Nici daca familia isi face concediul in luna septembrie nu se poate incadra in cei 1.800 de lei. Spre exemplu, pentru cinci nopti de cazare la un hotel de trei stele, tot din Mamaia, cu toate mesele incluse, tariful este de 690 de lei pentru o persoana, ceea ce inseamna un total de 2.070 de lei. Daca copilul are varsta intre 7 si 12 ani, pentru acesta se va plati doar jumatate din pret. Doar in acest caz, familia se poate incadra in cei 1.800 de lei, dar numai in ceea ce priveste cazarea si masa, relateaza Gandul.

Romania intentioneaza sa se imprumute de pe pietele financiare internationale in a doua jumatate a anului, pana la primirea celei de-a doua transe a finantarii coordonate de Fondul Monetar International (FMI), a declarat secretarul de stat in Ministerul Finantelor Bogdan Dragoi, citat de Bloomberg. Guvernul intentioneaza sa adopte decizia de imprumut si cadrul legal necesar in aceasta luna, iar o emisiune de obligatiuni ar putea avea loc incepand cu luna septembrie, a declarat Dragoi, prezent la reuniunea organizata de Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD) la Londra. “Luand in calcul programul de asigurare (de la FMI – n.r.) pe care il avem, motiv de incredere, avem ce sa prezentam investitorilor”, a spus Dragoi. Totodata, oficialul Ministerului Finantelor considera ca Romania ar putea inregistra o contractie economica mai redusa decat estimarea FMI de 4%, ca urmare a programelor guvernamentale de investitii pentru sprijinirea constructorilor auto sau dezvoltarea infrastructurii, relateaza Gardianul.

Romania a raportat in aprilie o rata anuala a inflatiei de 6,5%, ceea ce ne plaseaza pe primul loc in Uniunea Europeana (UE) in functie de cresterea preturilor bunurilor de consum si serviciilor, potrivit datelor biroului european de statistica – Eurostat. La nivelul blocului comunitar, inflatia a fost de 1,2%, in timp ce in zona euro preturile au crescut cu 0,6%. Pe pozitia a doua in UE, in functie de cresterea preturilor din aprilie comparativ cu aceeasi luna a anului trecut, s-au situat Letonia si Lituania, ambele cu o rata a inflatiei de 5,9%. In ceea ce priveste rata de crestere a preturilor in aprilie, fata de martie, Romania a ocupat pozitia a sasea in clasament, cu o inflatie lunara de 0,3%, alaturi de Belgia, Olanda si Suedia. Cea mai mare rata de crestere a inflatiei in aprilie fata de luna precedenta a fost inregistrata de Malta (2,3%), urmata de Cipru si Ungaria (ambele cu 0,9%), scrie Romania Libera.’

Numeroase firme incluse la categoria datornici nu au obligatii restante. Ele ajung pe „lista rusinii” din cauza greselilor functionarilor. O mare parte din companiile trecute pe lista datornicilor la stat in realitate si-au achitat toate obligatiile fiscale. Sesizati de obicei de partenerii de afaceri despre situatia cu care figureaza in registrele Fiscului, datornicii fictivi ajung sa piarda contracte sau chiar sa plateasca penalizari din cauza sistemului de lucru invechit al functionarilor. „In general, diferentele dintre sumele declarate de societati si cele operate de Fisc provin din procesarea cu intarziere a declaratiilor sau a platilor”, a explicat Ruxandra Jianu, partener la Biris Goran Consulting. Ea mai spune ca diferentele dintre evidenta contabila a firmelor si baza de date a Agentiei Nationale de Administrare Fiscala (ANAF) sunt cauzate de sistemul invechit prin care declaratiile si platile sunt introduse manual, existand mereu riscul greselilor de dactilografiere, relateaza EvZ.

Premianti sau corijenti, cine obtine slujba cea mai buna? Rezultatele scolare pot arata directia in care se indreapta un elev, insa sunt domenii in care nu toate notele sunt relevante, precum IT-ul sau cele care implica creatie. Care sunt tinerii ce ajung sa aiba cele mai bune joburi, tocilarii sau cei din „coada clasei”? Intr-o oarecare masura, este adevarat ca rezultatele scolare arata directia spre care ne indreptam, insa acest indiciu nu este valabil in toate meseriile. Oamenii de creatie sau cei de IT sunt, de multe ori, incadrati in categoria celor cu rezultate mai proaste la materii care nu sunt in interesul lor, iar tocilarii pot ajunge simpli executanti, spun expertii in resurse umane. La fel de adevarat este ca ambitiosii, care nu concepeau sa aiba mai putin de nota 9, pot ajunge, la maturitate, sa aiba joburi de invidiat, scrie EvZ.

Autostrada Comarnic-Brasov: Vinci scoate profit suta la suta. Statul roman va plati in urmatorii 30 de ani firmei franceze, care a castigat saptamana trecuta concesiunea autostrazii Comarnic-Brasov, valoarea imprumutului luat de Vinci pentru construirea autostrazii. Statul va achita si dobanzile aferente imprumutului, dar si impozitul pe profit si o parte din costurile de operare si intretinere, se arata in documentatia de licitatie pe baza careia a fost selectata oferta firmei franceze. Potrivit documentatiei, suma, care imbraca forma unor plati numite de “disponibilitate”, este “destinata sa acopere un anumit procent din costurile de operare, intretinere si reparatii ale concesionarului, un indice de 100% din serviciul datoriei (imprumutul principal si dobanda) contractate pentru finantarea proiectului (inclusiv imprumuturile subordonate), precum si impozitul pe profit platibil de catre concesionar in Romania pentru venitul sau rezultat din proiect”. Ceea ce statul nu va plati vor fi “deducerile, retinerile, reducerile, penalizarile, amenzile, comisioanele, dobanda sau alte ajustari datorate indisponibilitatii anumitor portiuni ale autostrazii si/sau nerespectarii anumitor obiective de performanta stabilite”, toate acestea in conditiile mentionate. Daca starea fizica a autostrazii pe perioada exploatarii acesteia nu va coincide cu cea stabilita prin contractul ce va fi negociat in urmatoarele luni, firma franceza va fi penalizata, relateaza Cotidianul.

Apartamentele ceausiste, speranta imobiliarilor. Reprezentantii companiilor imobiliare spun ca ieftinirea apartamentelor vechi a facut ca interesul cumparatorilor pentru acestea sa creasca. Preturile apartamentelor vechi au scazut, in unele zone, la 1.000 de euro/metrul patrat util, astfel ca acestea au devenit mult mai accesibile. Brokerii imobiliari spun ca in ultimul timp acestea sunt mai cautate si se asteapta ca piata sa inceapa sa se miste pe acest segment. „In urma scaderii accentuate a preturilor, pe segmentul de piata rezidentiala veche am constatat o cerere semnificativ mai mare in comparatie cu sfarsitul anului 2008. Cu toate acestea, din punct de vedere cantitativ, oferta continua sa depaseasca cererea. Pe segmentul de piata noua rezidentiala asistam la un blocaj evident“, spun specialistii Coldwell Banker, scrie Cotidianul.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro