Business Report: Bancile anunta pierderi; Deficit bugetar de 6% in UE; Intarzieri la autostrada Comarnic–Brasov; Guvernul abroga legea disciplinei contractuale; Imnul turistic cu durata redusa
Platim dobanda de 11,50% pentru finantarea lefurilor bugetarilor. Veniturile slabite ale statului imping Ministerul Finantelor sa faca imprumuturi pentru asigurarea cheltuielilor bugetate. Costul finantarii interne este insa foarte mare pe timp de criza. Ministerul Finantelor s-a imprumutat ultima data de la bancile din Romania pe 27 aprilie, la o dobanda de 11,50%, pentru finantarea cheltuielilor bugetului statului, in special a platii salariilor si pensiilor la timp. In fapt, de la inceputul anului si pana acum, dobanda la care statul s-a imprumutat de pe piata interna nu a coborat sub 11,36%. Varful costului de imprumut a fost inregistrat in luna ianuarie, cand statul a fost nevoit sa plateasca o dobanda de 14,24%. Finantele au atras in primele patru luni din acest an circa 26,7 miliarde lei prin emisiuni de titluri de stat. Pentru luna mai, si-au programat sa emita titluri de stat de 6 miliarde de lei, scrie Cotidianul.
Banii romanesti, de la hartie la euro. Romania ar trebui sa treaca la euro de la 1 ianuarie 2014, conform calendarului de aderare. In timp ce Fondul Monetar International recomanda ca adoptarea monedei unice sa se faca cat mai curand, cea mai mare parte a economistilor sustin ca tara noastra nu este pregatita sa renunte la leu. Astfel, in cazul in care termenul din calendarul de aderare va fi respectat, romanii vor trebui sa uite de „formele” imbracate de leu si sa se obisnuiasca cu banii europeni. Dupa schimbarea sistemului monetar, realizata in anii ’90, moneda nationala a luat forma a zeci de monede si bancnote, schimbare determinata mai ales de cresterea inflatiei si de devalorizarea leului, afirma EvZ.
Deficit bugetar de 6% la nivelul UE. Comisia Europeana (CE) estimeaza, in prognoza economica de primavara, un deficit bugetar la nivelul Uniuni Europene (UE) de 6% din Produsul Intern Brut (PIB) comunitar in anul 2009. In 2008, cele 27 de state membre au inregistrat un deficit de 2,3% din PIB, insa acesta va creste pe masura ce recesiunea afecteaza veniturile autoritatilor, iar cheltuielile cu programele de sprijinire a economiilor cresc. Limita deficitului bugetar impus prin tratatele europene este de 3% din PIB, insa cele mai grave dificultati economice de dupa al Doilea Razboi Mondial au determinat CE sa arate mai multa ingaduinta in adoptarea de masuri disciplinare impotriva tarilor care depasesc acest plafon, scrie EvZ.
Bancile au pierdut 50 de milioane de euro in primele luni ale lui 2009. Dupa ce in 2008, anul „abundentei”, sistemul bancar din Romania a avut un profit cumulat de peste 1,2 miliarde de euro, in crestere cu 67% fata de anul precedent, primele trei luni ale acestui an au adus surpriza: bancile merg in pierdere. Desi pierderea nu este mare, fiind estimata la circa 50 de milioane de euro, aceasta ar putea fi prima pierdere inregistrata de sistemul bancar din ultimii ani. Anul trecut, sistemul bancar romanesc a inregistrat cel mai mare profit din ’90 pana astazi. Explicatia: bancile au „umflat” cifrele ca sa dea un profit mai mare pe anul trecut. Explicatia pierderilor aparute in locul profiturilor, care nu tine nici de scaderea creditarii si nici de reducerea dobanzilor sau a comisioanelor, ar putea fi una foarte simpla: bancile au preferat sa „mute” o parte din banii alocati acoperirii riscurilor de pe bugetele de anul trecut pe cel din anul in curs. Explicatia ii apartine chiar directorului directiei de supraveghere din cadrul BNR, Nicolae Cinteza, care a precizat ca pierderile ar ajunge la cifra de 50 de milioane de euro. „Personal, suspectez un transfer al provizioanelor din 2008 in 2009, in vederea inchiderii anului trecut cu rezultate financiare pozitive”, scrie Gandul.
Pe 28 mai, ultima licitatie pentru vanzarea integrala a Rulmentului Brasov. Ultima incercare pentru vanzarea integrala a platformei Rulmentul Brasov. Adunarea generala a creditorilor societatii a decis ieri, la cererea ANAF, sa organizeze pe 28 mai a 16-a licitatie – ultima – pentru vanzarea intregii unitati. In cazul in care nimeni nu va fi interesat, Rulmentul va fi vandut pe pachete separate, bunuri mobile si bunuri imobile. „Ca sa mai dam o ultima sansa, daca pot spune asa, dupa cele 15 licitatii, vom organiza inca una pentru intreaga platforma si daca nu se va adjudeca, imediat, chiar a doua zi, se va organiza o noua licitatie pentru bunuri separate”, a declarat Vasile Godanca, reprezentantul Casei de Insolventa Transilvania, citat de Gardianul.
Chiar daca a expirat si al cincilea termen, pe 25 aprilie, anuntarea companiei care va construi tronsonul de autostrada Comarnic – Brasov nu a avut loc nici pana in momentul de fata. Aceasta cu toate ca lucrarile se vor realiza in sistem de concesiune, statul roman nefiind obligat sa contribuie financiar decat pentru exproprierea terenurilor. Ministrul Transporturilor, Radu Berceanu, da din umeri si spune ca s-a interesat de mai multe ori de stadiul lucrarilor, dar nu a vrut sa fie prea insistent, pentru a nu se interpreta ca o interferenta politica. “Constructorii au cerut tot felul de clarificari, pentru ca este vorba de un contract extrem de complex. Oricum, castigatorul va fi anuntat curand”, a spus Berceanu. In eventualitatea in care contractul va fi semnat in perioada imediat urmatoare, lucrarile efective, nu cele de pregatire a santierului, vor incepe cel mai devreme la sfarsitul lunii februarie 2010, a precizat ministrul. Initial, termenul pentru desemnarea castigatorului fusese stabilit pentru 15 decembrie 2008. Au urmat alte termene, 5 ianuarie 2009, 2 februarie, 23 februarie si, ultimul, 25 aprilie, scrie Gandul.
Restantele bugetare ale companiilor mari au scazut in trei luni cu 17%, de la 6,13 miliarde lei in decembrie 2008 la 5,088 miliarde lei in marie, in contextul in care al doilea mare datornic, Remin, a intrat in insolventa, iar jumatate dintre primii zece debitori sunt companii din cadrul CFR. “Compania Remin Baia Mare a intrat in stare de insolventa, de aceea nu mai apare in lista”, a precizat pentru Mediafax presedintele ANAF, Sorin Blejnar. Remin avea la finele lunii decembrie datorii la bugetul general consolidat de 485 milioane de lei. Potrivit datelor Ministerului Finantelor, Compania Nationala a Huilei a ramas cel mai mare datornic, cu obligatii la bugetul general consolidat de 3,27 miliarde de lei, mai mult de jumatate din totalul platilor restante de la aceasta categorie de contribuabili, scrie Ziarul Financiar.
Ministrul Turismului a anuntat ca acest imn va fi valabil doar pentru o perioada scurta de timp. ”Campaniile acestea de promovare sunt de scurta durata. Toate tarile isi schimba brandul turistic in acest an, pentru ca se schimba trendurile. La fel si imnul turistic si sloganul vor fi valabile pentru o anumita perioada”, a precizat ministrul Turismului, Elena Udrea. ”Ne-am dori ca aceasta melodie sa fie cantata de turisti, sa fie reprezentati, starea lor de spirit sa se regaseasca in versurile acestei melodii”, a mai adaugat ministrul Turismului, scrie Business Standard.
Guvernul abroga legea disciplinei contractuale. Guvernul a abrogat legea privind disciplina contractuala, care stabileste clauzele obligatorii ale unui contract comercial si impune penalitati pentru neachitarea obligatiilor scadente, invocand ca actul normativ nu a limitat blocajul financiar, ci dimpotriva, a afectat firmele. Executivul aminteste ca prin promovarea Legii 469/2002 privind unele masuri pentru intarirea disciplinei contractuale s-a incercat rezolvarea unor probleme stringente cu care se confrunta firmele, determinate de indisciplina in relatiile de afaceri si contractuale. „Rolul acestui act normativ ar fi trebuit sa determine limitarea blocajului financiar si fluidizarea schimburilor comerciale, insa, prin dispozitiile sale, scopul actului normativ este deturnat. Legea instituie o norma paralela in raport cu prevederile dreptului comun in materia obligatiilor, fara ca edictarea acestui cadru normativ special sa fie justificata de un efect favorabil asupra circuitului comercial, in general, si asupra mediului de afaceri, in special. Totodata, Legea instituie o serie de obligatii in sarcina comerciantilor si a unor sanctiuni pentru nerespectarea acestora, care reprezinta limitari substantiale ale libertatii contractuale”, se arata in proiectul de lege prin care Guvernul abroga Legea disciplinei contractuale, scrie revista Capital.
Guvernul a mandatat Ministerul Comunicatiilor sa plateasca aproximativ 100 milioane de euro pentru dreptul de utilizare a licentelor Microsoft de catre ministere si agentii guvernamentale in perioda 2009-2012, fondurile urmand sa fie alocate de la bugetul de stat, cu prima plata in 2010. La aceasta suma se va adauga comisionul de schimb valutar si cheltuielile aferente efectuarii platii, conform unei hotarari aprobate de Guvern. Dupa incheierea unui acord-cadru multianual prin licitatie deschisa, licitatie restransa sau negociere cu publicare prealabila a unui anunt de participare, Ministerul Comunicatiilor va achizitiona dreptul de utilizare, prin inchiriere cu optiune de cumparare, a unui numar de 163.138 de licente pentru anul 2009, prima plata urmand sa fie facuta in 2010. „La nivelul anului 2009, institutiile publice beneficiare utilizeaza un numar de 150.694 licente, ce au fost achizitionate in perioada 2004-2008 in baza contractului comercial de inchiriere a licentelor referitor la produsele Microsoft 0115 RO si a actelor aditionale ale acestuia. Efectele contractului inceteaza la data de 26 aprilie 2009, data la care expira si dreptul neexclusiv de utilizare a licentelor”, se arata in document, scrie Capital.