Business Report: 500.000 de angajati au salarii brute de peste 1.000 de euro; Cumparatorii de locuinte noi, prinsi in capcana precontractelor; Incep noptile albe ale bancherilor cu credite fara garantii, iar Volkswagen s-a decis sa-si construiasca propriile miniuri
Incep noptile albe ale bancherilor cu credite fara garantii. Restantele populatiei mai mari de 30 de zile au inregistrat, in premiera, un salt de 18% in februarie, ajungand la 308 mil. euro, iar bancherii, care au dat detasati credite doar cu buletinul sau au alergat dupa cota de piata, stau acum cu ochii pe creditele fara garantii acordate populatiei. Creditele fara garantii reprezinta cam jumatate din totalul imprumuturilor accesate de romani pentru consum, de 17,75 mld. euro. Rata de default (neplata) este cea mai ridicata la imprumuturile negarantate, iar sansele de recuperare integrala sunt extrem de reduse, scrie Business Standard.
500.000 de angajati au salarii brute de peste 1.000 de euro. O jumatate de milion de oameni aveau la nivelul lunii octombrie a anului trecut salarii medii brute de peste 1.000 de euro, numar in crestere cu aproape 70% fata de octombrie 2007, potrivit unei analize a Ziarului Financiar pe baza datelor publicate de Institutul National de Statistica (INS). Astfel, peste 10% din salariatii din economie au salarii de 1.000 de euro sau peste acest nivel.
Marirea si decaderea unui broker. Dupa 14 ani in care a condus cu mana de fier Broker Cluj, una dintre cele mai mari societati de brokeraj din Romania, Petru Prunea paraseste piata de capital pe usa din dos, dupa ce a primit din partea CNVM interdictia de a mai desfasura activitati la bursa timp de cinci ani. Cum a ajuns Prunea, unul dintre personajele cu o contributie majora la cresterea Bursei de la Bucuresti, persona non grata pe piata de capital si ce se va intampla in continuare cu firma de brokeraj din Cluj, se intreaba Business Magazin.
Mihai Tanasescu: „Nerealizarea tintelor de deficit bugetar poate conduce la intarzieri in derularea acordului cu FMI”. Mihai Tanasescu a explicat, intr-un interviu pentru Bursa, ca este foarte important ca incasarea veniturilor si efectuarea cheltuielilor sa se realizeze in conditiile programului stabilit cu Fondul Monetar International (FMI) deoarece, in caz contrar, exista posibilitatea de a intampina intarzieri in derularea acordului cu FMI. Mai mult, daca limitele stabilite trimestrial cu Fondul nu vor fi atinse, vor fi necesare masuri suplimentare de reducere a cheltuielilor sau de crestere a veniturilor.
Seful OMV, banuit de statul austriac ca a manipulat bursa. Inainte ca OMV sa vanda actiunile MOL, seful companiei austriece a cumparat actiuni OMV. Dupa tranzactie, actiunile OMV au crescut, iar Wolfgang Ruttenstorfer ar fi iesit in profit cu 45.000 de euro. Autoritatile austriece investigheaza vanzarea actiunilor detinute de OMV la MOL catre compania rusa Surgutneftegas, a anuntat astazi OMV, scrie Cotidianul.
Cumparatorii de locuinte noi, prinsi in capcana precontractelor. Bancile pot deveni in curand proprietarii ansamblurilor rezidentiale pentru care au acordat finantari. Insolventa dezvoltatorilor si cumparatorilor de locuinte deschide sezonul executarilor silite. Miile de romani care au platit avansuri pentru locuinte noi isi vad calculele initiale date complet peste cap de efectele crizei. Incercarea de a iesi din antecontractele semnate in anii trecuti, la clauzele carora multi nu au fost atenti, le poate aduce pierderi totale de milioane de euro, scrie Capital.
Ferma de porci pe bani europeni. Finantarea este de 50% din valoarea eligibila a proiectului. Un complex de ingrasare a porcinelor poate genera anual venituri de peste un milion de euro, in timp ce cheltuielile urca pana la 700.000 de euro, scrie Adevarul.
Ce strategii au managerii pentru cresterea veniturilor. Reducerea preturilor, extinderea sau intentia de extindere pe noi segmente de piata, cresterea activitatilor de marketing, preluarea sau intentia de a prelua companii din acelasi domeniu sunt principalele masuri de crestere a veniturilor la care apeleaza companiile de pe piata locala, in contextul economic actual, potrivit unui studiu realizat de firma de training Accelera, scrie Business Standard.
TasteKid.com – primul start-up romanesc finantat de Ramesh Haridas. Serviciul ofera recomandari si ii ajuta pe utilizatori sa descopere muzica noua, carti si filme noi, pe baza preferintelor personale. TasteKid.com este un proiect care se adreseaza utilizatorilor din intreaga lume, pe primul loc in topul vizitatorilor aflandu-se cei din SUA, scrie Startups.ro.
Volkswagen s-a decis sa-si construiasca propriile miniuri. Seful Volkswagen, Martin Winterkorn a anuntat astazi decizia producatorului german de a construi o noua familie de masini. Este vorba despre o serie de automobile de clasa A, bazate pe conceptul Volkswagen up!. Se pare ca germanii au ales deja si locatia in care vor fi construite micile Volkswagen-uri, anume in fabrica grupului din Slovacia, situata in vecinatatea capitalei Bratislava. Nu este inca cert daca masinile vor avea motorul postat in spate, dar este aproape sigur ca vor fi modele cu 3 si 5 usi, scrie StiriAuto.ro.
Conceptul RD a castigat Concursul de Design Peugeot. In cadrul Salonului Auto de la Shanghai, au fost prezentate publicului machete ale proiectului castigator a celei de-a cincea editii a Concursului de Design Peugeot – conceptul RD. Tema ultimei editii a concursului a fost „Imagineaza-ti autovehiculul Peugeot in metropolele viitorului” si a cunoscut un real succes, inregistrand peste 2.500 de proiecte, trimise de candidati de 95 nationalitati. Proiectul castigator a fost conceput de Carlos Arturo Torres Tovar, functioneaza in principal datorita articulatiei ingenioase, ofera o tinuta de drum ireprosabila si o abilitate exceptionala in traficul urban, scrie 24auto.ro.