Business Report: Daca tot vreti un credit ipotecar, incercati si la bancile din strainatate; Statul plateste in energie salarii si de 3 ori mai mari decat privatii; Analistii: Nu va faceti iluzii cu aprecierea leului, iar General Motors se pregateste pentru un posibil faliment
Daca tot vreti un credit ipotecar, incercati si la bancile din strainatate. Dobanzi mai mici, costuri transparente si rate care nu cresc fara motive bine intemeiate. Asa arata ofertele bancilor straine, la care romanii au, deocamdata, accesul limitat. Exista totusi, destule banci din UE care sunt gata sa ofere imprumuturi nonrezidentilor pentru achizitionarea de proprietati in alta tara, cu o singura conditie: sa respecte regulile in ceea ce priveste garantiile, scrie Capital.
Statul plateste in energie salarii si de 3 ori mai mari decat privatii. Companiile de stat controlate de Ministerul Economiei achita salarii care ajung si la 6.772 de lei (castigul mediu lunar brut), in cazul producatorului de electricitate Nuclearelectrica. La Hidroelectrica, salariul mediu brut este 4.798 de lei, iar la Electrica aparatul central achita lunar un salariu mediu de 4.837 de lei, scrie Business Standard.
Analistii: Nu va faceti iluzii cu aprecierea leului. Cum comentati? Aprecierea leului vazuta in ultimele doua saptamani va ramane curand fara combustibil, in conditiile in care cererea de valuta pe piata este ridicata, iar optimismul jucatorilor straini este firav, avertizeaza analistii locali, citati de Ziarului Financiar.
Topul cresterilor salariale. Cui s-a marit leafa pe timp de criza. In vremuri de criza, salariile mai multor categorii profesionale au crescut cu procente semnificative, chiar si cu peste 25% din septembrie anul trecut si pana in ianuarie 2009. In top 5 al majorarilor de salarii se afla o singura categorie de angajati care nu lucreaza la stat, restul fiind bugetari sau angajati ai unor companii controlate de structurile guvernamentale, scrie Gandul.
Scheme de salvare si restructurare pentru companiile de stat. „Ajutorul de salvare se va acorda pentru cazuri de maxima urgenta si va lua forma fie a unui imprumut, fie a unor garantii pentru un imprumut. Acest ajutor, dupa o perioada de sase luni va trebui rambursat, sau, eventual, urmat printr-un plan de restructurare sau lichidare. Planul de restructurare va trebui sa asigure ca respectiva companie va ajunge la viabilitate pe termen mediu si ca statul isi va recupera banii respectivi” declara intr-un interviu pentru Bursa presedintele Consiliului Concurentei, Gheorghe Oprescu.
Cum te ajuta organigrama companiei. Organigrama scoate mai bine in evidenta ierarhiile din companie, arata cui se subordoneaza anumiti angajati si cine cu cine colaboreaza. Aceasta schema trebuie sa urmeze strategia de afaceri si de resurse umane a companiei si sa tina cont de structura si tipul firmei – start-up, firma cu capital strain sau romanesc, multinationala, scrie Startups.ro.
Ce bine ca au gresit si altii. Istoria lui Zoltan Prosszer, omul de afaceri care a construit de la zero un holding cu peste 20 de companii si l-a distrus apoi aproape in intregime din cauza unor decizii gresite, poate sa devina povestea oricarui intreprinzator roman in vremuri de restriste economica. Fiecare trebuie sa isi invete propriile lectii in afaceri, dar marile greseli pot fi evitate invatand din experienta altora, scrie Business Magazin.
Proprietatile au pierdut inca o treime din valoare pana in februarie. Lipsa tranzactiilor diminueaza din ce in ce mai mult valoarea terenurilor si cladirilor. Pentru dezvoltatorii care si-au supraevaluat activele in anii trecuti, viitorul suna chiar mai rau. Un exemplu sugestiv este devalorizarea pana sub pretul de achizitie a centrului comercial City Mall din Capitala, detinut de australienii de la APN/UKA. Acesta este evaluat acum la mai putin de 60 de milioane de euro, in conditiile in care pretul de achizitie a fost de circa 100 de milioane de euro, scrie Capital.
Revistele americane se inchid pe capete. Revistele americane trec printr-o perioada dificila. Nu mai putin de 28 de titluri s-au inchis in ultimele 12 luni. Principalul motiv a fost lipsa profitabilitatii. Prima publicatie care a deschis sirul falimentelor a fost „Luxury Spa Finder”, o revista aparuta in 1994. Publisherul a preferat sa renunte la varianta print in favoarea celei on-line, scrie Adevarul.
Scad salariile managerilor din SUA, dupa 20 de ani de crestere. Remuneratia medie a directorilor executivi din firmele americane cu o cifra de afaceri anuala de peste 5 mld. dolari a cunoscut in 2008, dupa aproape douazeci de ani de crestere sustinuta, o scadere de 8,5%, potrivit unui studiu al Hay Group, citat de The Wall Street Journal, scrie Business Standard.
Niste mall-uri mai mici. Coincidenta sau nu, anul crizei aduce o schimbare in noile planuri ale mai multor dezvoltatori de centre comerciale, dupa ani in care mall-urile mari au fost prezente din plin pe machetele investitorilor. Tintele actuale: centre mai restranse, amplasate cat mai central si cu chiriasi care vand produse cat mai ieftine, scrie Business Magazin.
General Motors se pregateste pentru un posibil faliment. General Motors (GM) se pregateste „intens si serios” pentru o posibila cerere de declansare a procedurilor de faliment, a declarat, marti, o sursa apropiata situatiei. Planul de divizare a grupului intr-o companie formata din cele mai profitabile unitati si o alta care sa includa operatiunile mai putin rentabile castiga teren si este considerat drept cea mai buna solutie pentru viitor, a afirmat o alta sursa, scrie StiriAuto.ro.
Culmea opulentei auto: Un Bugatti Veyron placat cu aur. Un proprietar de Veyron a tinut sa-si transforme bolidul intr-un unicat extrem de valoros, placadu-l cu aur. Bineinteles, o astfel de isprava nu putea sa se intample decat in Orientul Mijlociu, masina din imagine apartinand unui kuweitian. Caroseria in doua tonuri se asorteaza perfect, trebuie sa recunoastem, cu nuantele nisipului din desert. In fata acestui Veyron, editia limitata realizata de Hermes sau cea jubiliara Bleu Centenaire, prezentata recent, la Geneva, pur si simplu palesc, scrie 24auto.ro.