UPDATE AVAS a desfiintat contractul de privatizare a Rodipet. Compania ar putea ataca decizia in instanta
Colegiul Director al Autoritatii pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS) a hotarat desfiintarea contractului de privatizare a Rodipet deoarece cumparatorul nu si-a respectat obligatiile investitionale, se arata intr-un comunicat al institutiei.
„In ultima sedinta a Consiliului Director am dispus executarea gajului asupra Rodipet pentru neindeplinirea sistematica a prevederilor din contractul de privatizare, astfel ca societatea va reveni in proprietatea statului”, a declarat in aceasta dimineata Mircea Ursache, presedintele AVAS, citat de Mediafax.
Decizia Colegiului Director a fost luata ca urmare a nerespectarii de catre cumparator a obligatiilor investitionale scadente, asumate prin contract, si presupune desfiintarea cu daune interese a contractului, ca urmare a actionarii pactului comisoriu pentru nerealizarea de catre cumparator a obligatiilor asumate prin contract.
Daunele, in suma minima, constau in penalitati calculate ca urmare a neindeplinirii obligatiilor contractuale in suma de 1,90 milioane de lei, penalitati calculate ca urmare a nerealizarii investitiilor pentru dezvoltare in suma de 375.232 euro si dividende incasate de cumparator in perioada de valabilitate a contractului.
De asemenea, institutia va executa garantiile reale imobiliare constituite in favoarea AVAS asupra unui numar de 7.351.797 actiuni emise de Network Press Concept (fostul Rodipet), si reinscrierea Autoritatii ca actionar pentru acest pachet.
Florin Lugoci, directorul general al Rodipet, a declarat pentru HotNews.ro nu poate comenta in acest moment declaratia presedintelui AVAS, avand in vedere ca nu a primit o instiintare oficiala.
„Am fost luati prin surprindere, nu ne asteptam, neexistand nici macar un apel telefonic, fara a fi convocati la vreo intalnire”, a spus Lugoci.
„Consider ca declaratia este inoportuna si ar fi trebuit sa existe un dialog intre reprezentantii AVAS si cei ai Rodipet. De la privatizarea si pana in prezent, toate clauzele au fost respectate, toate punctele din contract au fost indeplinite de catre actionarul majoritar. Cel mult poate fi un start al unei actiuni, in niciun caz o decizie unilaterala”, a continaut seful Rodipet.
Directorul general al Rodipet a precizat ca, „in cazul in care aceasta este decizia AVAS, vom avea intalniri cu reprezentantii Autoritatii, urmand sa atacam decizia in instanta”.
Florin Lugoci a subliniat ca de la privatizare si pana in prezent, compania a realizat investitii in valoare de peste 30 milioane de euro.
Intrebat ce se va intampla in continuare cu Rodipet, Mircea Ursache a precizat pentru HotNews.ro ca statul se va inregistra ca actionar apoi va administra societatea. „Pe urma, vedem sub ce masura sunt pastrate, sub aspect patrimonial, activele societatii. Nu pot da insa in acest moment mai multe detalii”, a spus presedintele AVAS.
Compania Rodipet a fost cumparata in decembrie 2003 de firma Magnar System Com din Otopeni, in urma unei unei tranzactii de sase milioane de euro. In 2006, statul a redobandit 45% din actiunile Rodipet in urma conversiei unor datorii de circa 17 milioane de lei, participatie pe care a vandut-o ulterior catre Magnar Two (fosta Magnar System Com), din grupul Awdi.
In urma tranzactiei, Magnar Two detine un pachet de 83,9% din actiunile Rodipet. Restul titlurilor sunt detinute de Supremo Corporation (15,78%), Monalisa Investments (0,1%), ambele facand parte din grupul Awdi, si persoanele fizice Awdi Hassan si Awdi Mehdi, fiecare avand 0,1% din actiuni.