Business Report: Au aparut chilipirurile imobiliare. Degeaba; Perle in legea bugetului pe 2009; Scenariul "Cortinei de Fier" dintre Est si Vest, dinamitat de interesele marilor corporatii; Vacanta la munte cu 158 de lei
Perle in legea bugetului pe 2009. Miile de pagini pe care se intinde legea bugetului sunt pline de anomalii si perle: proiecte ciudate, alocari de fonduri ineficiente si chiar formulari amuzante. Stiati ca numarul celor care primesc ajutoare sub diferite forme de la stat se ridica la 10,8 milioane de persoane, fara a include aici cele circa cinci milioane de pensionari sau functionarii de la stat (a caror contributie la cresterea PIB este inexistenta). Aceasta este una din informatiile ingrijoratoare din bugetul de stat, mai precis cel al Ministerului Muncii. Ce costuri suporta bugetul de stat ca populatia sa afle ca „maine va fi o zi insorita, cu precipitatii sporadice in vestul tarii“: 1.400 de lei pentru fiecare prognoza, scrie Capital.
Start-up in productie sau in servicii? Fiecare tip de afacere are avantaje si dezavantaje, iar alegerea se poate face in functie de experienta antreprenorului, de suma de bani de care acesta dispune pentru investitia initiala si de piata pe care vrea sa se extinda. Afacerile din servicii au in general o competitie pe plan local, in timp ce in productie concurenta vine mai mult din partea firmelor nationale si straine, scrie Startups.ro
Au aparut chilipirurile imobiliare. Degeaba. „Am mai taiat cinci mii de euro din pret, dar nu vine nimeni sa cumpere.” „Mai bine il dadeam anul trecut, ca as fi scapat de toate problemele.” Acestea au fost in general reactiile proprietarilor de apartamente vechi aflate la vanzare in Capitala atunci cand au fost intrebati de Romania libera daca au gasit pana acum cumparatori. Valoarea de piata a apartamentelor din blocurile vechi este din ce in ce mai mica. Locuinte care in iulie sau august 2008 se vindeau cu 100-120.000 de euro costa acum si 60.000 de euro.
SIF Oltenia a adus in instanta investitia Ford de 250 mil. euro. Cea mai mare investitie straina in Romania in ultimii ani ar putea fi blocata in instanta, daca SIF Oltenia va castiga procesul prin care a dat in judecata Ford Romania, Automobile Craiova si statul roman pentru anularea hotararii prin care s-a aprobat majorarea capitalului social al uzinei de automobile de la Craiova. Procesul va avea un prim termen de judecata pe data de 26 martie, potrivit datelor de la Tribunalul Dolj. Firma Automobile Craiova, desi ar fi obligata sa raporteze litigiul pe piata RASDAQ, nu a facut pana in prezent acest lucru, scrie Business Standard.
Tranzactia dintre Capital Partners si Piraeus Bank a picat. Tranzactia de 32 de milioane de euro prin care banca elena Piraeus Bank urma sa preia 51% din casa de investitii Capital Partners nu a mai avut loc, in conditiile in care cele doua parti au decis sa mearga la finalul anului trecut pe un acord de asistenta, scrie Ziarul Financiar.
Intermediarii de asigurari vor sa poata castiga si din piata RCA. Intermediarii de asigurari vor modificarea normei privind politele RCA, astfel incat sa poata profita si ei de pe aceasta piata, ce are o cota de peste 26%, dupa volumul de prime incasate. Brokerii contesta, in principal, articolul 21 din Norma privind RCA adoptata de Comisia de Supraveghere a Asigurarilor (CSA) pe 7 noiembrie 2008 si publicata in Monitorul Oficial pe data de 11 noiembrie anul trecut, cand a si intrat in vigoare, ce se refera la limitarea nivelului maxim al comisionului pentru contractarea RCA la 15% din valoarea primelor de asigurare incasate. Ei considera ca acest nivel este unul foarte mic, nerentabil pentru ei, scrie Bursa.
Scenariul „Cortinei de Fier” dintre Est si Vest, dinamitat de interesele marilor corporatii. Interesele marilor corporatii, cu afaceri super-profitabile in Europa Centrala si de Est, vor impiedica aparitia unei „Cortine de Fier” prin care Occidentul s-ar proteja in fata „tsunami-ului economic” ce va lovi, in acest an, fostele tari comuniste. Analistii economici chestionati de DailyBusiness.ro cred ca, in conditiile in care economiile tarilor din Est au fost construite cu capital strain, este putin probabil ca statele respective sa isi abandoneze investitiile din zona, chiar si in perioada de criza.
Cristian Ionescu country manager Coface Romania: „Un acord cu FMI este cea mai nefavorabila solutie“. Seful Coface spune, intr-un interviu acordat ziarului Adevarul, ca desi un ajutor de la Fond se va dovedi singura cale la indemana, acesta va implica foarte multe constrangeri. Statul ar trebui sa scada impozitele, sa coboare dobanzile si sa injecteze bani in piata, in timp ce companiile ar trebui sa-si reajusteze masurile de risk management.
Vacanta la munte cu 158 de lei. Federatia Patronatelor din Turismul Romanesc (FPTR) a lansat programul “O saptamana la munte” care se va desfasura in lunile martie si aprilie. Pentru un sejur de cinci nopti, fara masa, se vor plati 158 de lei de persoana daca se opteaza pentru o unitate de cazare de doua stele, 258 de lei in cazul in care se merge la un hotel, vila sau cabana de trei stele si 358 de lei pentru o unitate de cazare de patru stele. Sejurul dureaza de duminica pana vineri, scrie Cotidianul.
Blocurile „comuniste” vor fi reabilitate termic pe banii statului. Blocurile de locuinte construite dupa proiecte elaborate in perioada 1950-1990 vor fi reabilitate termic cu finantare de la bugetul de stat si de la bugetele locale. Costurile de proiectare a lucrarilor de interventie vor fi suportate integral din bugetele locale. Prin lucrarile efectuate se vizeaza reducerea consumului anual specific pentru incalzire – sub 100 kwh/mp, in conditiile in care in prezent, consumul de energie este cuprins intre 180 kWh/mp si 240 kWh/mp, scrie Capital.
Mihai Vadan, noul director al SAPARD. Noul director al Agentiei de Plati pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit (APDRP), Mihai Vadan, si-a preluat functia incepand cu 2 martie. APDRP, care gestioneaza fondurile SAPARD, a ramas fara director general in septembrie 2008, dupa demisia lui Laszlo Klari. Conducerea Agentiei a fost asigurata pana in prezent de un director interimar, scrie Evenimentul Zilei.
Managementul orientat spre profit rapid, sursa crizei. Modelul de conducere a companiilor bazat pe orientarea excesiva catre obtinerea profitului este elementul care a stat la baza crizei, potrivit lui Adrian Stanciu, managing partner pentru Human Synergistics, bancile fiind doar veriga cea mai expusa a acestui sistem, scrie Business Standard.
Record: in trimestrul patru constructorii au finalizat 300 de locuinte pe zi. Trimestrul patru al anului trecut a fost de departe cel mai bun din ultimii 18 ani in ceea ce priveste finalizarea de locuinte la nivel national, fiind livrate peste 27.700 de locuinte, echivalentul a 300 de unitati pe zi, potrivit datelor de la Institutul National de Statistica. Spre comparatie, in trimestrul patru din 2008 au fost finalizate mai multe locuinte decat in anii 2000 (26.376), 2001 (27.041) sau 2002 (27.722), scrie Ziarul Financiar.
Cum recuperezi banii pe o factura restanta. In prezent, companiile prefera sa reesaloneze si sa renegocieze plata facturilor pe care trebuie sa le incaseze. Aceste metode sunt mai eficiente in a recupera sumele restante decat procedura juridica, si, in plus, mai ieftine, mai rapide si permit continuarea activitatii ambelor firme, scrie Startups.ro
Supermini-ul Toyota iQ vine in mai in Romania, iar in iulie ajunge si noua Toyota Prius. Cel mai mic model Toyota, superminu-ul de clasa A denumit Toyota iQ, va fi lansat in Romania in luna mai, iar in iunie va ajunge in Romania si a treia generatie a celei mai celebre hibride din lume, Toyota Prius. Toyota iQ si Toyota Prius nu sunt singurele noutati ale constructorului japonez pentru Romania. In mai va mai fi lansat crossover-ul Toyota Urban Cruiser, in iulie Toyota Verso si tot in vara va veni si Toyota RAV4 facelift, au declarat pentru StiriAuto.roreprezentantii Toyota Romania.
Zagato a lansat Perana Z-One la Geneva. Italienii de la Zagato au facut echipa cu constructorul sud-african Perana pentru a crea un supercar. Fructul colaborarii se numeste Z-One si a fost prezentat la Salonul Auto de la Geneva. Acesta va fi produs in volume mici incepand cu luna iulie. Zagato este o casa de design cunoscuta pentru modelele de serie mica pe care aceasta le-a creat, dar parteneriatul cu Perana va permite producerea unui volum mai mare fata de obicei. Pretul lui Zagato Perana Z-One va fi de circa 50.000 euro, urmand ca Perana sa produca 999 unitati pe an, scrie Automarket.ro.