Business Report: Clauze "capcana" de evitat in contractul de munca; Imprumuturile pentru lenesi si prostanaci; Ghid psihologic pentru gestionarea stresului financiar; Top site-uri pentru postarea fotografiilor, iar Volkswagen dezvaluie noul concept ecologic Passat EcoFuel
Imprumuturile pentru lenesi si prostanaci. E vorba desigur despre imprumuturile la domiciliu. Sigur, exista si urgente, zile cand iti trebuie neaparat cateva sute de lei: atunci si acolo! Dar fie ce-o fi: boala, o calatorie care nu poate fi amanata, un impozit de care ai uitat, nu trebuie sa ajungi niciodata sa platesti o DAE de 400% – oricare ar fi motivul, citim pe Solvabil.
Criza economica – proasta pentru crestere, buna pentru consolidare, de aur pentru constructie. Criza este un bun barometru al nivelului culturii organizationale. „Daca oamenii, in momentul asta, in care intram intr-o situatie de criza, reactioneza in mod minimalist, adica restrangandu-si actiunile si focalizandu-se doar pe acelea care sunt orientate pe criza se pregatesc de o noua criza”, mai spune Adrian Stanciu. Totusi, criza are si efecte pozitive. „Nu exista nimic mai bun decat o criza ca sa mobilizeze capacitatea creatoare a oamenilor”, a mai spus el. „E o perioada de aur pentru constructie, una foarte proasta pentru crestere, dar una foarte buna pentru consolidare”, incheie Stanciu, citat de Capital.
Clauze „capcana” de evitat in contractul de munca. In Romania, cel putin 60% dintre clauzele stipulate in contractul de munca favorizeaza angajatorul, iar preavizul, perioada de proba, clauza de non-concurenta sau cea de exclusivitate dau nastere celor mai mari suspiciuni in randul angajatilor, au declarat pentru DailyBusiness.ro specialisti in HR si dreptul muncii.
Ieftinirea apartamentelor noi ar putea readuce in piata investitorii speculativi. Vizitatorii s-au aratat dispusi sa plateasca maximum 100.000 de euro pentru un apartament de 70 mp intr-o zona centrala. Persoanele fizice cu lichiditati ar putea cumpara in urmatoarea perioada proprietati in scop pur investitional, pe fondul diferitelor promotii si reduceri, care pot ajunge pana la 20%, oferite de majoritatea companiilor de dezvoltare imobiliara prezente la Targul Imobiliar International (TIMON), noteaza Ziarul Financiar.
Cum reactioneaza bulgarii cand se supara pe rusi. Avand in vedere experienta ultimilor ani, in care rusii nu au fost un partener comercial serios al Bulgariei pe segmentul de gaz metan, mereu aparand cate o problema (fie legata de tarif, fie de cantitate, fie de presiune, fie de absenta gazului din conducte), tara vecina s-a gandit ca ar fi mai bine sa apeleze si la alti producatori. Astfel, guvernul de la Sofia are in plan o diversificare a surselor energetice de import, pentru a nu mai depinde in asa mare masura de gazul rusesc, scrie Capital.
Companiile trebuie sa se restructureze inainte sa intre in dificultati cu platile. Reactiile rapide, planificarile realiste si pastrarea angajatilor cu competente-cheie sunt principalele elemente care garanteaza reusita unui proces de restructurare la nivelul unei companii. Restructurarea unei companii nu este neaparat un dezastru si ar putea fi privita ca o etapa normala din ciclul de viata al unei companii sau ca o reactie la criza pietei, au fost concluziile seminarului „Restructurarea si cresterea eficientei – cea mai sigura investitie a unei companii”, organizat ieri de Ziarul Financiar si Romtelecom.
Cuponarii sunt pe cale de disparitie la Bursa. Preturile foarte joase la care au ajuns actiunile de pe Bursa, dar si vanzarile mari din ultimul an au redus puternic numarul cuponarilor de pe piata de capital. Potrivit datelor BVB, numarul conturilor prin care investitorii romani – persoane fizice – au realizat luna trecuta cel putin o tranzactie de vanzare s-a redus pana aproape de 7.000, cel mai mic nivel din februarie 2005, cand Bursa a inceput sa centralizeze aceste date, scrie Business Standard.
Cel mai mare risc al unei restructurari: sa vina prea tarziu pentru a fi gasite solutii de iesire din criza. Restructurarile trebuie privite ca o etapa din ciclul normal de viata al unei companii. Unul dintre elementele care ajuta cel mai mult companiile in procesul de restructurare este construirea credibilitatii in fata angajatilor si a clientilor. „Majoritatea managerilor romani iau in calcul initierea unui program de restructurare doar in momentul in care compania ajunge in faza de criza de lichiditate, ceea ce diminueaza semnificativ numarul de masuri care pot fi luate pentru iesirea din criza”, a declarat Mihnea Radulescu, project manager al companiei de consultanta de management Roland Berger, scrie Ziarul Financiar.
Bulgarii dau locuinta bonus, romanii mobila. Discounturile si bonusurile acordate in 2009 de dezvoltatorii imobiliari locali pentru vanzarea locuintelor se vor limita la mobilarea apartamentului sau un loc de parcare inclus in pret si nu vor ajunge la nivelul unei a doua case, dupa modelul Bulgariei. Antreprenorii bulgari au lansat recent pe piata mai multe oferte pentru cei care cumpara o locuinta cu plata integrala, cea mai generoasa dintre acestea fiind acordarea drept bonus a unui apartament de 50 de metri patrati la malul Marii Negre, in momentul achizitionarii unei locuinte de 100 de metri patrati, scrie Business Standard.
Fuzelaje pentru Airbus in Maramures. O firma americana investeste 30 de milioane de euro intr-o fabrica din nordul Romaniei. In satul Dumbravita, la 15 kilometri de Baia Mare, se ridica o fabrica de profile extrudate pentru scheletul fuzelajului avioanelor. Cei care investesc 30 de milioane de dolari sunt americanii Universal Alloy Corporation, care mai au doua fabrici in SUA si una in Elvetia, scrie EVZ.
Romanii isi pot asigura mobilul impotriva furtului. Lista bunurilor asigurate impotriva furtului in Romania a crescut cu un nou produs: telefonul mobil. Lantul de magazine de telefoane mobile Say, in parteneriat cu firma de asigurari AIG si cu brokerul de asigurari Medins 2002 Romania, a anuntat joi ca lanseaza in Romania un program de asigurare a telefoanelor mobile cumparate de clienti de la magazinele din reteaua proprie. Asigurarea va acoperi pierderile materiale survenite in urma producerii unui furt, furt calificat sau a unei talharii si va costa 84 de lei pe an, respectiv 7 lei pe luna. Despagubirea propriu-zisa va fi inlocuirea telefonului furat cu unul nou. In cazul in care acel model nu mai este disponibil, el va fi inlocuit de un alt model care are caracteristici similare. Asigurarea telefonului este optionala si este facuta numai la cerere, anunta Gandul.
Ghid psihologic pentru gestionarea stresului financiar. In plina criza economica, romanii nu par sa se fi trezit inca din inertia consumului de voie buna si nici nu dau semne ca ar sti sa-si chibzuiasca bugetul. Specialistii in psihologie si resurse umane ofera solutii pentru a tine echilibrul intre nepasarea inconstienta si fatalismul anxios al celor care nu vor sa creada ca ar putea reveni la saracia din perioada comunista. Criza financiar-economica va maturiza gandirea economica a romanilor aflati inca in inertia consumului nechibzuit. Criza a dat buzna peste noi si ne-a prins oarecum uimiti, intr-o inertie comoda, si putin dispusi sa ne gandim la greutatile ce ne pasc. De vina pentru lipsa de reactie ar fi imaturitatea consumatorilor autohtoni, obiceiul de a gandi de pe o zi pe alta, dar si negarea evidentei de teama ca ne-am putea intoarce la vremurile paupere din perioada ceausista, sustin psihologi, scrie Cotidianul.
OFICIAL: Toyota RAV4 facelift. Japonezii de la Toyota au pregatit o surpriza pentru Salonul de la Bologna: faceliftul cunoscutului RAV4. Una dintre marile surprize ale Salonului Auto de la Bologna, ale carui porti s-au deschis ieri in Italia, este premiera europeana a faceliftului operat de Toyota SUV-ului compact RAV4. Modelul nipon si-a schimbat subtil infatisarea si a fost modificat si din punct de vedere tehnic. Principalele noutati la nivel estetic vizeaza noile parasocuri frontale, blocurile optice cu forma usor schimbata, semnalizatoarele integrate in oglinzile retrovizoare si noile jante din aliaj, scrie AutoMarket.
Managerii romani infrunta criza doar pe buza prapastiei. Majoritatea firmelor romanesti incep sa-si restructureze activitatea abia cand ajung in criza de lichiditati. Firmele mici si fara strategii coerente vor fi inghitite de companiile mari, spun managerii romani. Mai intai a redus cheltuielile cu utilitatile si carburantii. Dupa eficientizarea activitatii la nivel micro, Eugen Tudorache, directorul general al producatorului de cosmetice Genmar, a trecut la elaborarea unei strategii de afaceri pe timp de criza. „Banii s-au scumpit, consumul se va restrange, iar noi va trebui sa ne adaptam productia de cosmetice la cererea in scadere”, ne-a declarat Tudorache, scrie Gandul.
La Targul de Craciun, un brad impodobit costa si 2.000 de euro. Nebunia cumpararii cadourilor pentru sarbatori a inceput deja in Capitala odata cu deschiderea Targului de Craciun – Suveniruri de la Romexpo. Daca ar asculta recomandarile organizatorilor si ar cumpara „ce se poarta”, vizitatorii ar trebui sa dea peste 1.600 lei pe un brad artificial de 2 metri, 200 de lei pe un Mos Craciun din ceramica si alte sute de lei pe bijuterii de argint, decoratiuni, imbracaminte, dar si cadouri mai ieftine pe care le pot oferi celor dragi. De la targ au lipsit brazii naturali, insa directiile silvice din tara vin cu oferte de brazi in ghiveci, la 50 de lei, care pot fi crescuti si folositi cel putin 2-3 ani, cand ajung la inaltimea de 2 metri. In ceea ce priveste decoratiunile de Craciun, targul de anul acesta vine cu oferte ceva cam scumpe pentru bugetul romanului de rand. Un brad artificial de 2,80 metri, impodobit deja dupa ultima moda, costa 2.000 de euro, iar unul mai mic, de apartament, care nu depaseste 2 metri, costa aproape 1.000 de euro, noteaza Gardianul.
Top site-uri pentru postarea fotografiilor. Se apropie sarbatorile. Ce inseamna asta, dincolo de carnati, cozonac si cadouri? Inseamna fotografii digitale. Foarte multe fotografii digitale pe care o sa vrei sa le arati si prietenilor sau rudelor tale aflate la distanta. Si ce metoda mai simpla, eventual gratuita, exista pentru acest lucru, decat postarea pe internet, pe site-uri specializate in acest sens. In limbaj tehnic, publicarea fotografiilor pe internet cu scopul de a le permite altor useri sa le vada se numeste photo sharing. In afara de acest aspect, gratuit sau contra cost, site-urile de photo sharing pot juca si rolul de solutie alternativa de stocare a imaginilor. Acest articol iti va prezenta pe scurt cateva dintre cele mai importante site-uri de photo sharing, fara a intocmi neaparat o ierarhie, plus o lunga lista de alternative, informeaza go4it.ro
Volkswagen dezvaluie noul concept ecologic Passat EcoFuel. Constructorii germani experimenteaza cu noi solutii in incercarea lor de a reduce semnificativ consumul de combustibil. Asa se face ca, in cadrul Salonului Auto de la Bologna, a fost prezentat conceptul Passat EcoFuel. Capabil sa ruleze fie cu benzina, fie cu gaz natural, EcoFuel e propulsat de un motor turbo de 1,4 litri (TSI), ce dezvolta 150 CP. Pentru a-i spori eficacitatea, motorului i-au fost adaugate supape noi si un sistem de injectie diferit, care poate comuta foarte usor intre sursele de combustibil, scrie Auto.ro