Business Report: Cele zece provocari la care noul guvern trebuie sa faca fata; 16 melodii de ascultat in masina; Bursa a recuperat 1 mld. euro. Ii va pierde iar?; Criza aduce si vesti bune, iar Volkswagen Scirocco si Alfa MiTo intra pe mana tunerilor
De ce fac oamenii de afaceri politica? Numerosi oameni de afaceri sunt dispusi sa dea fotoliul de manager pe cel de parlamentar. Schimbarea clasei politice si, implicit, a directiei in care merge Romania este principala lor motivatie. Gheorghe Netoiu, fostul actionar de la Dinamo, Maria Grapini, care detine grupul de firme Pasmatex, Sorin Minea, presedintele Angst, sau Ioan Neculaie, proprietarul uzinei Roman Brasov, sunt doar cativa dintre oamenii de afaceri care s-au inscris in cursa pentru Parlamentul Romaniei, scrie Capital.
Cele zece provocari la care noul guvern trebuie sa faca fata. Alegerile de duminica vor instala la Palatul Victoria un nou guvern si un nou prim-ministru, insa, indiferent de culoarea politica a viitoarei puteri, povara de pe umerii acesteia va fi uriasa. Intr-o perioada de criza economica mondiala care nu ocoleste Romania sfidarea va fi mentinerea economiei pe linie de plutire si evitarea, pe cat posibil, a recesiunii. Nu va exista „o luna de miere” pentru niciunul dintre partidele care vor ajunge la guvernare, cu atat mai mult cu cat sindicatele, carora in campania electorala li s-au promis majorari salariale substantiale (votate de Parlament in cazul profesorilor) abia asteapta rezultatul scrutinului pentru a porni, asa cum au amenintat, protestele, scrie Ziarul Financiar.
16 melodii de ascultat in masina. Automarket va propune un playlist de 16 piese pentru masina si va invita sa participati la alcatuirea unuia complet. Un playlist de calatorie pentru cei care au un drum lung de facut in masina este o problema pentru fiecare dintre noi. Datorita ultimei generatii de sisteme multimedia in-car, muzica a devenit insa din ce in ce mai accesibila, un playlist de 5.000 de piese favorite putand fi considerat astazi unul normal, scrie AutoMarket.
„Cod rosu” in piata auto: Au inghetat si vanzarile pe baza de leasing. Piata auto romaneasca primeste o noua lovitura. Dupa inasprirea normelor de creditare, care a dus la blocarea creditului auto, au „inghetat” si vanzarile pe baza de leasing. Societatile de leasing nu mai accepta decat contracte cu un avans consistent de la clienti, pe perioade cat mai scurte de timp, declara, pentru DailyBusiness.ro, specialistii din domeniu.
„Statul, frana in infrastructura”. Statul este cea mai mare frana in calea proiectelor de infrastructura, a declarat, pentru Capital Online, Arie Bercovich, CEO Danya Cebus Romania. Potrivit acestuia, solutia pentru ca lucrurile sa mearga mai repede in acest domeniu ar putea fi data de realizarea unor licitatii reale, grabirea negocierilor si constituirea de bugete solide. „Licitatiile nu sunt particulare, sunt organizate de stat. Ar fi extrem de benefica realizarea unor licitatii reale. Speram ca in timp, lucrurile sa mearga mai repede in domeniul infrastructurii”, a precizat Arie Bercovich, citat de Capital.
Magazinul Cocor inaugureaza luni fatada media in care a investit 4 mil. Euro. Compania Cocor Bucuresti (COCR) lanseaza luni, 1 decembrie, Cocor Channel, cea mai mare fatada media din Romania si din Europa Continentala, potrivit reprezentantilor companiei. Sistemul administrat de Cocor Channel este format din 13 ecrane LED High Definition, in suprafata totala de 565 de metri patrati. Investitia totala a companiei in fatada media, care include fatada de sticla a magazinului Cocor, se ridica la 4 mil. euro, potrivit reprezentantilor companiei, reprezentand circa 14% din investitia totala in modernizarea centrului comercial Cocor Luxury Store, estimata la 28,9 mil. euro. Cocor Channel va emite zilnic 12 ore, jumatate din spatiul de difuzare fiind alocat promovarii brandurilor care vor avea spatii inchiriate in magazin, stirilor cu caracter informativ si altor campanii, iar cealalta jumatate este destinata publicitatii, anunta Ziarul Financiar.
Bursa a recuperat 1 mld. euro. Ii va pierde iar? Bursa incheie azi luna cu cele mai mari cresteri din acest an, la finalul careia investitorii au “pe hartie” cu aproape un miliard de euro mai mult, dupa pierderile istorice din octombrie. Cu o luna in urma, pe 27 octombrie, Bursa stabilea noi minime, iar fata de acel moment, SIF-urile au recuperat 50%, in timp ce Petrom si BRD, cele mai mari companii listate, au castigat peste 40%, respectiv 20%. Valoarea totala a companiilor listate a urcat, in aceeasi perioada, cu circa 1 mld. euro. Cu toate acestea, plusurile din noiembrie au acoperit doar o mica parte din pierderile consemnate in acest an de investitorii de pe Bursa, cresterea din ultima luna neacoperind integral nici macar scaderea din octombrie, scrie Business Standard.
Targ de iarna la Cora. Parcarile celor trei hipermarketuri Cora din tara – doua in Capitala si unul in Cluj – isi asteapta de azi vizitatorii cu vin fiert, cozonaci, turta dulce si numeroase cadouri. Targul de iarna va fi deschis pana pe 14 decembrie, scrie EVZ.
Fratii Negoita opresc constructia unui mall in Bucuresti. Ionut Negoita, coproprietar Pro Confort: Vom relua proiectul mallului atunci cand se vor mai linisti apele. Cea mai mare problema pe care o avem este legata de finantare. Oamenii de afaceri Robert si Ionut Negoita vor opri in prima parte a lunii decembrie lucrarile de constructie incepute in august la un proiect care include un mall si doua cladiri de birouri, urmand sa le reinceapa cel mai devreme in luna martie, daca situatia economica se va imbunatati. „Am decis ca, din cauza crizei economice, sa oprim intr-o saptamana-doua lucrarile de constructie. Le vom relua cel mai devreme in martie, in functie de cum se misca piata pana atunci”, a declarat Ionut Negoita, scrie Ziarul Financiar.
Vanzarea „la rosu”, noua solutie a dezvoltatorilor pe timp de criza. Dezvoltatorii imobiliari activi pe segmentul rezidential sunt in continua cautare de solutii pentru a iesi din blocajul vanzarilor. O noua varianta este vanzarea locuintelor din stadiul de finisaje, care se adauga la facilitati precum utilarea bucatariei sau oferirea locului de parcare gratuit si a posibilitatii de a sta in chirie o perioada pana la contractarea unui credit ipotecar. Vanzarea locuintelor din stadiu de finisaje, poate fi inceputul unui trend pentru cei care mai vor sa vanda ceva. In orase precum Sibiu, aceasta metoda este aplicata cu succes de mult timp, scrie Business Standard.
RCS&RDS nu-si plateste datoriile. Compania a inchiriat in septembrie camere la un hotel din Constanta si nu a platit nici pana azi. Operatorul de telecomunicatii RCS&RDS intarzie sa plateasca o datorie de peste 4.400 de lei pe care o are la Complexul Turistic Dobrogea din Constanta, reiese din actele pe care ni le-a trimis Petru Francu, directorul general al hotelului. Suma reprezinta contravaloarea cazarii si a meselor oferite de complex angajatilor operatorului in doua perioade din septembrie, atunci cand acestia au avut de lucru in zona complexului turistic, aflat la intrarea in Mamaia, scrie EVZ.
Romanii iubesc viata pe datorie, dar sunt atenti la cheltuieli. Tara nostra ocupa primul loc in Europa in privinta deschiderii populatiei catre contractarea unui imprumut bancar. Romanii prefera investitiile cu grad scazut de risc si spun ca nu prea dau banii pe lucruri inutile. Bancile pot fi multumite: viitorul le va aduce din ce in ce mai multi clienti. Mai mult, de trei sferturi dintre romani ar fi dispusi sa contracteze un credit bancar pentru a-si imbunatati conditiile de trai, arata un studiu realizat de GE Money, scrie Cotidianul.
Volkswagen Scirocco si Alfa MiTo intra pe mana tunerilor. Cel mai interesant salon auto dedicat tuningului isi deschide portile in acest weekend si se desfasoara la Essen in Germania. Doua dintre masinile care isi vor “incorda muschii” la salon sunt Volkswagen Scirocco si Alfa Romeo MiTo. Ambele modele sunt prezentate in 2008 si targeteaza un public tanar, dinamic si incantat la ideea de viteza si sportivitate, scrie StirAuto.ro
Criza aduce si vesti bune. Criza ar putea avea un efect stabilizator asupra economiei, prin scaderea inflatiei. Economia isi va reveni la sfarsitul anului 2009 sau inceputul lui 2010. Sistemul financiar autohton nu a fost afectat de criza, spun bancherii. Criza internationala ar putea aduce Romaniei si anumite beneficii pe termen lung. Inflatia ar putea incepe sa scada, datorita inghetarii salariilor si a unei cereri mai mici, iar deficitul de cont curent (raportul dintre cat produce si cat consuma Romania) estimat anul acesta la circa 14% ar putea scadea sensibil in 2009, pana la un nivel de 10-11%, scrie Gandul.
UE mareste avansul pentru finantarea proiectelor in derulare. Anul viitor, Romania va primi in avans 768,5 milioane euro din fondurile structurale, o data cu decizia Comisiei Europene, cuprinsa in planul de relansare economica, de a suplimenta aceste sume. Avansul a fost marit cu 253,2 milioane euro. Sumele in avans pentru finantare sunt prevazute de Comisia Europeana ca o modalitate de a sustine statele membre care se confrunta, din cauza crizei financiare, cu o lipsa de lichiditati, pentru a avea fonduri din care sa efectueze platile catre beneficiari si pentru ca proiectele sa nu stagneze, noteaza Romania libera.
Audi Q5 de la ABT. Firma de tuning germana ABT a dezvoltat un kit de performanta si estetic pentru Audi Q5, varianta tunata fiind programata sa debuteze la Salonul Auto de la Essen. SUV-ul a primit un tratament “agresiv” similar cu cel primit de Q7, Tiguan sau Touareg, informeaza Auto.ro
Care este cel mai rapid browser de Internet? Cand au lansat Chrome, cei de la Google s-au laudat ca browser-ul lor este cel mai rapid. Mozilla, pe de alta parte, sustine sus si tare ca de fapt Firefox 3.1 (aflat in stadiu beta acum) este cel mai rapid. Ca sa nu luam de bune afirmatiile mai mult sau mai putin subiective ale producatorilor, cel mai bine e sa testam noi insine cele doua browsere si sa vedem care e de fapt cel mai vitezoman, scrie go4it.ro