Sari direct la conținut

Subiectele zilei: Executivul nu a mai bagat in plan si eliminarea taxei auto pentru masinile noi; Plan anticriza, replica la „lovitura de stat“; Baietii destepti s-au mutat la Fondul Proprietatea; De ziua lui Oprescu, spitale si palat cadou, iar studentii vor vota in gasca

HotNews.ro

Executivul nu a mai bagat in plan si eliminarea taxei auto pentru masinile noi. Numarul rablelor a crescut de la inceputul anului de la 1.000 de masini pe luna la 27.000. Masini de 400 euro – facute cadou pruncilor la botez. Din planul anticriza anuntat de Tariceanu a lipsit un element discutat inainte in sedinta de guvern: taxa auto eliminata pentru masinile noi. „In ceea ce priveste taxa auto a fost o discutie pe aceasta tema, dar nu s-a luat nicio decizie. A fost doar o discutie”, au declarat pentru Gandul surse guvernamentale. Taxa de poluare, asa cum este aplicata in actuala formula, nu face altceva decat sa aprofundeze si mai mult criza actuala de pe piata auto romaneasca.

Plan anticriza, replica la „lovitura de stat“. Daca presedintele Traian Basescu si-a asumat responsabilitatea formarii noului guvern, premierul Calin Popescu-Tariceanu i-a dat de lucru. Seful guvernului a lansat ieri un plan de masuri anticriza, care ar urma sa fie aplicat de viitorul cabinet, schimband astfel agenda partidelor preocupate mai mult sa nege „lovitura de stat“ anuntata de Basescu decat sa-si prezinte ofertele de guvernare, relateaza EVZ. Planul lui Tariceanu necesita o injectie financiara de 10 miliarde de euro, fiind axat pe reduceri de taxe si impozite, subventii si crearea de noi locuri de munca, informeaza Gandul. „Prioritatile Programului de crestere economica si locuri de munca sunt trei: oamenii, firmele romanesti si sistemul bancar“, a spus Tariceanu, scrie Cotidianul. Criza declansata initial intr-o economie virtuala s-a propagat cu rapiditate in cea reala, provocand o serie de efecte in lant precum scaderea productiei si trimiterea angajatilor in somaj. Diminuarea surselor de finantare a cauzat incetinirea activitatii in unele sectoare-cheie ale economiei nationale, producandu-se un efect de domino, noteaza Adevarul.

De ziua lui Oprescu, spitale si palat cadou! Guvernul a aprobat, ieri, trecerea spitalelor bucurestene, dar si a Palatului National al Copiilor din administrarea ministerelor in cea a Primariei Capitalei. Actul normativ presupune ca autoritatea locala sa asigure resursele umane, materiale si financiare necesare functionarii institutiilor preluate. Guvernul a aprobat ieri transferarea spitalelor din Capitala de la Ministerul Sanatatii la municipalitate, de la 1 ianuarie 2009. Primarul general, Sorin Oprescu, nu s-a aratat insa deloc multumit de decizia Executivului. “Eu nu am cerut unitatile de primire urgenta, ci spitalele din Capitala!”, a declarat Oprescu, dupa ce a descoperit ca spitalele de urgenta nu sunt incluse in ordonanta de urgenta, relateaza Adevarul.

Primele cazuri de gripa ale sezonului. Centrul National de Referinta pentru Gripa din cadrul Institutului Cantacuzino a detectat trei tulpini de virus gripal de tip A la un copil si doi adulti, toti din Bucuresti. Pana ieri, specialistii nu au caracterizat complet virusurile gripale, dar au reusit sa determine tipul AH3. In general, virusurile gripale de tip A care se intalnesc la om (chiar si la unele animale) sunt mai agresive decat cele de tip B si pot genera epidemii mai usor, informeaza Romania Libera.

Studentii vor vota in gasca. Tinerii vor pune stampila pe numele candidatului indicat de rude. Motivul: ca mai toti romanii, nu-si bat capul sa inteleaga sistemul uninominal. Graba in care au fost organizate alegerile generale din 30 noiembrie, dar si primul contact cu sistemul de vot uninominal i-au „bagat in ceata“ nu doar pe alegatori – care nu se mai obosesc sa inteleaga cum si de ce ar trebui sa voteze -, ci si pe organizatorii scrutinului, care se incurca in buletinele de vot. Mai mult, desi liderii lor insista pe langa ministrul educatiei pentru o minivacanta ce le-ar permite sa decida soarta tarii, majoritatea studentilor din Capitala vor ajunge la urne „impinsi de la spate“ de prieteni si mai putin de convingerile electorale. Cei mai multi nu stiu cu cine vor vota si recunosc ca se lasa influentati de parerea apropiatilor, informeaza EVZ.

Blocarea majorarii lefurilor, neconstitutionala. Hotararea Curtii Constitutionale de a declara neconstitutionala ordonanta de urgenta privind amanarea aplicarii majorarii cu 50% a salariilor profesorilor a fost salutata de cei din tabara PD-L, PSD, PRM. Verdictul curtii constitutionale asupra amanarii majorarii lefurilor pentru profesori (cresterea fusese anterior adoptata de Parlament, legea fiind si promulgata de presedinte), prin ordonanta de urgenta, a fost amanat de marti pe miercuri, dupa ce Guvernul a trimis o cerere prin care a solicitat CCR sa nu mai analizeze amanarea majorarilor pentru ca ordonanta a fost abrogata de o alta, scrie Romania Libera.

Basmaua de 4.000 de euro – moda din Tara Oasului. Femeile il considera un pret normal: „Pai, cat ati vrea sa coste?” Cele rosii sau verzi, din casmir si cu model „de pe vremea Imperiului” se duc pana la 7.000 de euro. Auzisem ca in Negresti Oas femeile poarta baticuri dintr-un material adus din Japonia si dau pe o astfel de podoaba mii de euro. „Nu cred ca le aduc din Japonia. Din Cehia, parca… Costa mult, dar nu stiu exact cat si nici la cine sa va trimit sa va lamuriti. Aici, in oras, nu prea se mai poarta baticurile. Incercati mai degraba in Certeze, acolo o sa gasiti sigur ce cautati”, zice primarul din Negresti Oas, incepe povestirea Gandul.

Baietii destepti s-au mutat la Fondul Proprietatea. Fondul are mai putini actionari privati decat anul trecut, dar mai ajunsi. Amanarea listarii este benefica asadar pentru unii baieti destepti care cumpara de la despagubiti actiuni sub valoarea nominala. Numarul actionarilor Fondului Proprietatea s-a micsorat dupa 1 ianuarie 2008 cu aproximativ 1.900, desi, teoretic, el ar fi trebuit sa creasca. Potrivit datelor oficiale furnizate de Fond, la inceputul anului erau 3.000 de actionari, care detineau 11% din capitalul social al acestuia de aproximativ 440 de milioane de euro. Ultimele informatii furnizate la finele lunii trecute arata ca numarul actionarilor privati a scazut la 2.024. Acesta ar fi trebuit sa fie de fapt mai mare, mai precis aproape 3.900, daca o parte dintre vechii actionari nu ar fi renuntat la aceasta calitate vanzandu-si titlurile, scrie Cotidianul.

1.000.000 de euro – viata unui om calcat de Ferrari. „Daca in cazul Ciomu s-a dat o sentinta definitiva prin care se acorda despagubiri de 500.000 de euro, consideram ca viata unui om valoreaza cel putin dublu”. Procesul in care este judecat doctorul Adrian Cocoana, timisoreanul care, in 19 august s-a urcat cu Ferrari-ul pe un trotuar in centrul Timisoarei, ucigand un tanar si ranind-o pe prietena acestuia, dupa care a fugit de la locul accidentului, a fost stramutat la Craiova. De altfel, miza cererii de stramutare este legata, in special, de punerea in libertate a soferului, acest lucru fiind imposibil de obtinut pana acum la instantele din Timisoara, scrie Gandul.

Milionar din poker la doar 22 de ani. Peter Eastgate, din Danemarca, a castigat peste 9 milioane de dolari si vrea sa devina om de afaceri. Danezul Peter Eastgate, in varsta de 22 de ani, care a devenit marti cel mai tanar castigator al Campionatului Mondial de Poker, desfasurat la Las Vegas, a plecat acasa cu peste 9 milioane de dolari, scrie cotidianul american „USA Today“. Competitia a inceput in luna iulie, la start fiind inscrisi 6.844 de participanti. In finala, Eastgate s-a confruntat cu rusul Ivan Demidov, in varsta de 27 de ani. Demidov a mizat toate cele 16,45 milioane de jetoane pe care le castigase pana atunci, avand in mana doua perechi – una de doi si una de patru. Eastgate, care acumulase peste 120 de milioane de jetoane, a castigat partida cu chinta – de la as la cinci, scrie EVZ.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro