Sari direct la conținut

100 de milioane de lei din conturile Euroins nu se văd încă la ASF / Arbitrul asigurărilor verifică și transferul riscurilor RCA către EIG Re

HotNews.ro
Sediul ASF, Foto: AGERPRES
Sediul ASF, Foto: AGERPRES

​Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) nu a fost anunțată oficial privind intenția Euroins de a transfera cea mai mare parte a riscurilor RCA din România către EIG RE, reasigurătorul grupului din Bulgaria, astfel că a cerut documente pentru analiza acestui contract, au precizat pentru HotNews.ro oficialii autorității.

  • UPDATE (18:51) Consiliul ASF a decis miercuri „aprobarea majorării capitalurilor societății Euroins România Asigurare Reasigurare cu 44,7 milioane de lei, sumă provenită dintr-un împrumut subordonat. Menționăm că ultimul document necesar aprobării a fost primit de ASF la finalul lunii ianuarie a acestui an”.

Amintim că, în plin control ASF asupra solvabilității companiei, Euroins a anunțat, în data de 17 februarie 2023, că a încheiat un nou contract cu EIG RE – reasigurătorul grupului Euroins Insurance Group (EIG).

Euroins susține că astfel ar rezolva problemele ridicate de ASF, dar că va continua să apere valabilitatea contractelor anterioare de reasigurate care sunt contestate de autoritate.

Noul contract de reasigurare cu EIG Re preia 87% din riscurile RCA ale Euroins România

Noi informații despre acest contract de reasigurare au fost prezentate luni, 27 februarie, de către Kiril Boshov, șeful Euroins Insurance Group (EIG).

Potrivit acestuia, contractul de reasigurare semnat cu EIG RE acoperă 87% din riscurile aferente RCA ale Euroins România, în timp ce asigurătorul din România acoperă în prezent doar 3% din riscurile RCA. 10% ar reprezenta alte taxe, precum contribuția la Fondul de garantare al Asiguraților (FGA).

Mai mult, Kiril Boshov a menționat că procentul de 87% dintre riscuri nu rămâne integral în cadrul EIG RE, care este reasigurătorul grupului Euroins, ci este cedat într-o proporție semnificativă către alți reasigurători din Germania, Olanda și Spania.

Oficialul bulgar a spus că nu poate da numele acestor reasigurători din cauza anumitor clauze de confidențialitate.

Șeful grupului EIG spune că 100 milioane de lei ar fi în conturi / ASF are altă părere

Neînțelegerile dintre Euroins și ASF nu se opresc aici.

Kiril Boshov, șeful Euroins Insurance Group (EIG), a mai declarat luni că Euroins România are fonduri proprii în valoare de 410 milioane de lei și că este în procedură de majorare de capital cu încă 100 milioane de lei pentru care încă așteaptă avizul ASF.

Întrebat de HotNews.ro care este stadiul acestei majorări de capital și de ce nu a fost dat avizul ASF, Kiril Boshov a spus că procedura a fost inițiată din proprie inițiativă în vara anului trecut, că banii sunt în conturi și că potrivit calculelor Euroins nu mai este nevoie de alte majorări de capital.

  • „Majorarea de capital a început în vara anului trecut. Acesta e un proces de aprobare, noi am plătit deja banii, banii sunt în cont. ASF va aproba atunci când va decide.
  • Compania funcționează perfect și avem absolută încredere în stabilitatea financiară a companiei și vrem să fim siguri că nimeni nu va încerca să facă ceva împotriva acestei companii, pentru că nu vedem să existe niciun motiv pentru așa ceva.”, a mai declarat luni Kiril Boshov, CEO-ul Euroins Insurance Group.

De cealaltă parte, Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF), al cărui președinte este Nicu Marcu, are altă părere despre aceste fonduri.

  • „Majorarea de capital la care se face referire este un proces în două etape. Pentru prima etapă, care constă într-un împrumut subordonat, ultimele documente au fost depuse la finalul lunii ianuarie, iar procedura urmează să fie finalizată.
  • Pentru a doua etapă, care ar completa majorarea de capital până la o sumă apropiată de cea anunțată, Autoritatea de Supraveghere Financiară nu a primit încă nicio cerere oficială din partea Euroins.
  • ASF urmează întocmai toți pașii legali și în cazul procedurilor de majorare de capital, care implică nu numai verificări necesare ale documentelor puse la dispoziție de societate, dar și respectarea unor norme stricte impuse de legislația europeană.”, au mai declarat pentru HotNews.ro oficialii ASF.

Măsurile anunțate de Euroins privind noul contract de reasigurare vin în condițiile în care compania se află în plin control al Autorității de Supraveghere Financiară (ASF) asupra indicatorilor de solvabilitate și lichiditate, informație anunțată în premieră de HotNews.ro, în data de 6 februarie 2023.

De asemenea există și o plângere penală la Parchet împotriva companiei de asigurări, după cum a informat în premieră ziarul Libertatea.

ASF a transmis către HotNews.ro lista tuturor amenzilor aplicate Euroins în perioada 2020-2023, care depășesc valoarea de 16 milioane de lei, dar și motivele detaliate ale acestor sancțiuni.

De cealaltă parte, grupul bulgar Eurohold, care controlează Eurroins Insurance Group (EIG) Eurohold reclamă un atac coordonat asupra Euroins România în care ar putea fi implicați angajați din ASF, scopul fiind sechestrarea activelor asigurătorului.

Pentru detalii citește:

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro