Ordonanta ANI a fost adoptata de Senat. Presedintele Agentiei va fi Catalin Macovei
Senatul a adoptat miercuri ordonanta privind infiintarea si organizarea Agentiei de Integritate. Dupa lungi dezbateri in Parlament, senatorii au hotarat cu 79 de voturi „pentru” si 4 voturi „impotriva” ca Agentia de Integritate are ca scop verificarea averilor nejustificate, asa cum era prevazut initial in textul formulat de Monica Macovei. De asemenea, potrivit actului normativ inspectorii de integritate pot incepe verificarile daca se constata o diferenta intre averea dobandita si veniturile realizate de cel putin 10.000 de euro sau echivalentul in lei. Ministrul Justitiei, Catalin Predoiu, a declarat ca in urma concursului s-a stabilit si presedintele Agentiei in persoana fostului vicepresedinte ANI, Alexandru Catalin Macovei.
Prezent la sedinta Senatului, ministrul Justitiei, Catalin Predoiu a declarat ca “votul senatorilor asupra Ordonantei ANI reprezinta un semnal extrem de puternic pe care Romania il trimite Comisiei Europene”.
“Prin utilizarea in legea ANI a termenului „avere nejustificata” se prezinta suficiente garantii pentru respectarea drepturilor omului”, a delcarat ministrul Justitiei.
Potrivit textului legii in cazul in care diferenta nu este justificata, inspectorii sesizeaza instanta competenta privind stabilirea partii de avere dobandita sau a bunului determinat dobandit cu caracter ilicit, a carui confiscare o solicita.
Senatorii au pastrat prevederea conform careia inspectorul de integritate poate declansa verificarea asupra unei persoane daca intre averea dobandita si veniturile realizate exista o diferenta vadita de cel putin 10.000 de euro.
De asemenea, la comsiile de specialitate s-a introdus un amendament prin care majoreaza sporul din salariu de baza al inspectorilor de integritate de la 10% la 50%.
Senatul este Camera decizionala, proiectul de lege privind ordonanta ANI urmeaza sa mearga spre promulgare la presedintele Traian Basescu
Ordonanta ANI a starnit numeroase controverse la comsiile de specialitate in urma carora senatorul UDMR Peter Eckstein Kovacs a demisonat din functia de presedinte al comsiei juridice.
Marul discordiei la ordonata ANI a fost pastrarea prevederii conform careia inspectorii de integritate pot verifica averile nejustificate. Initial senatorii au vrut sa schimbe sintagma “avere nejustificata” cu sintagma “avere ilicita”, fapt care limita aria inspectorilor de integritate.