Sari direct la conținut

Mandatul membrilor Curtii de Conturi a fost prelungit neconstitutional pentru a doua oara

HotNews.ro

Parlamentarii au aprobat miercuri, pentru a doua oara, prelungirea mandatului membrilor Curtii de Conturi. Senatorii si deputatii au adoptat, cu 175 de voturi pentru, 73 impotriva si 24 abtineri, proiectul de hotarare care prevede prelungirea mandatelor membrilor Curtii de Conturi cu inca o luna, mai exact pana la 31 mai. Potrivit Constitutiei, consilierii de conturi sunt numiti de Parlament pentru un mandat de 9 ani, dar acest mandat nu poate fi prelungit sau innoit.

Proiectul de hotarare a starnit discutii contradictorii in plen, liberalii si peremistii protestand impotriva prelungirii mandatului pe motiv de neconstitutionalitate.

“Incepand cu luna februarie, cand le-a expirat mandatul constitutional membrilor Curtii de Conturi, actele de control ale Curtii sunt lovite de nulitate, iar membrii Curtii iau salarii in mod ilegal. Prelungirea mandatului membrilor Curtii de Conturi, aprobata de Parlament in decembrie 2007, a fost ilegala si continuam sa facem acest lucru”, a declarat deputatul PNL Dan Radu Rusanu.

“PSD si PNL au interese centrifuge si centripete in mentinerea actualei structuri a Curtii de Conturi, respectiv sa impuna propria lege si proprii membri. PSD este interesat sa mentina aceasta structura a Curtii de Conturi si PNL este interestat sa-si impuna propriul proiect de lege cu orice risc”, a acuzat deputatul PRM, Lucian Bolcas.

Proiectul de hotarare a fost adoptat de catre parlamentarii PSD, PD-L si PC, in timp ce PNL si PRM au votat impotriva.

PSD si PNL se bat pe Curtea de Conturi

Propunerea prelungirii mandatelor a apartinut initial Senatului si sustinuta de catre parlamenatrii PSD. Conducerea celor doua Camere ale Parlamentului a luat in discutie subiectul si au stabilit ca prelungirea mandatelor la Curte sa se faca prin proiect de hotarare al Legislativului. In plenul sedintei comune , deputatul PSD Valer Dorneau a propus preulngirea mandatelor pana pe 31 mai, propunere care a fost in final adoptata.

Actualul mandat al membrilor Curtii de Conturi a mai fost prelungit o data, in decembrie 2007, cu trei luni de zile, si expira la sfarsitul lunii martie. Totodata, decizia Parlamentului este neconstitutionala pentru ca, potrivit Constitutiei, mandatul consilierilor Curtii de Conturi nu poate fi prelungit sau reinoit.

Articolul 140, aliniatul 4 precizeaza: “consilierii de conturi sunt numiti de Parlament pentru un mandat de 9 ani, care nu poate fi prelungit sau innoit”.

Legea privind organizarea si functionarea Curtii de Conturi zace in Senat de doi ani si jumatate pentru ca parlamentarii nu au reusit sa ajunga la un consens. Legea trebuie modificata pentru a fi pusa in acord cu prevederile Constitutiei, revizuite in 2003.

Schimbarea conducerii Curtii de Conturi si reinoirea mandatelor are o miza importanta atat pentru PSD cat si pentru PNL. Actuala conducere a Curtii a fost numita pe vremea guvernarii PSD si presa a scris la vrema respectiva de afinitatile social-democrate ale presedintelui Curtii de Conturi, Dan Drosu Saguna. Pe de alta parte, liberalii intentioneaza sa isi numeasca oamenii la Curtea de Conturi prin modificarea legii de organizare si functionare a institutiei care este blocata in Senat.

Curtea de Conturi este institutia care controleaza veniturile si cheltuielile statului si semnaleaza neregulile savarsite de ministri in aplicarea bugetului. Conducerea institutiei a fost numita in perioada guvernarii PSD si dupa expirarea mandatelor membrilor Curtii, Parlamentul, cu ajutorul social-democratilor, a prelungit neconstitutional de doua ori activitatea membrilor acesteia.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro