Business Standard: Companiile se vor orienta catre top managerii romani pentru reducerea costurilor
Numarul top managerilor straini de pe piata locala va fi cu cel putin 30% mai mic in 2010, in timp ce importul de middle manageri si specialisti expati va creste de cateva ori. Intoarcerea in tara a profesionistilor romani plecati afara in anii ‘90 si 2000, fenomen care deja a inceput, va continua, in timp ce managerii autohtoni vor primi tot mai multe oferte de relocare in strainatate, cu un plus de 40-50% in ceea ce priveste castigurile.
Acestea sunt cateva dintre concluziile analizei Business Standard referitoare la Migratia la nivel de management, al patrulea capitol din proiectul special “Piata fortei de munca in 2010”. “Importul de specialisti straini va creste semnificativ doar pe pozitiile de middle management, pentru ca situatia pe top management se apropie de nivelul sau de saturatie”, spune Panos Manolopoulos, Managing Director al firmei Stanton Chase. Inlocuirea expatilor cu romani poate fi si o masura de reducere a costurilor, potrivit companiei de recrutare Lugera&Makler. De regula, pachetul salarial al unui manager expat este cu 50-100% mai mare decat al unui roman, fara a mai pune la socoteala cheltuielile legate de relocare – chiria, transportul mobilei, gradinita copiilor, drumurile in tara de origine.
Un aspect important in pachetele managerilor expati, care se vor regasi si in veniturile managerilor romani care vor activa pe alte piete, este ponderea foarte mare a beneficiilor financiare in functie de performanta personala si a companiei. Aceasta parte variabila a pachetului dubleaza adeseori salariul fix primit de catre manager. “Managerii romani incep sa fie din ce in ce mai cautati de companiile care decid sa se extinda in statele ex-sovietice, dar si de cele care au nevoie de manageri pe o perioada determinata (project-based). Specialistii sunt cautati in tari din Europa sau SUA, dar remarcam, totodata, identificarea unor nevoi de manageri romani din partea companiilor multinationale care se extind spre Africa sau Europa de Est”, spune Laura Husti-Radulet, consultant Lugera. Managerii straini sunt insa preferati, pentru ca sunt mai stabili, mai greu de “furat” de catre competitori.
In general, sunt trimisi straini atunci cand sunt investitii mari, spune headhunterul George Butunoiu, pentru ca au nevoie de oameni de incredere. “Altfel spus, cu cat este mai mare afacerea, cu atat sunt mai multe sanse sa vezi straini detasati in posturile-cheie. Nu este cazul strainilor «outsideri», adica aceia care sunt recrutati prin firme de headhunting”, explica acesta. Potrivit lui Butunoiu, dupa 2004 au venit din ce in ce mai putini manageri straini cu contracte “de expati”, adica detasati direct de companiile lor si tot mai multi straini angajati direct de pe piata. “Ei concureaza cot la cot cu romanii pe pozitiile importante, exact in aceleasi conditii. Acesta este un semn de normalizare a situatiei in Romania si sunt convins ca acest trend va continua pana cand vor disparea aproape de tot detasatii cu conditii speciale de expati (salarii mult mai mari, case, cheltuieli la discretie)”, considera Butunoiu.