Liderii PCR nu vor fi considerati automat colaboratori ai Securitatii
Ion Iliescu a scapat de eticheta de politie politica. Comisia Juridica a Senatului a respins, miercuri, un amendament la legea privind accesul la propriul dosar si deconspirarea securitatii ca politie politica, prin care se prevedea ca persoanele care au avut, in regimul comunist, functii de conducere in PCR, sa fie considerate automat ca fiind colaboratori ai fostei Securitati.
Amendamentul a fost initiat de senatorul UDMR Peter Eckstein Kovacs, dar a fost respins cu ajutorul voturilor PSD, PRM si al senatorului liberal Norica Nicolai. Daca amendamentul ar fi fost pastrat, Ion Iliescu – fost prim-secretar al PCR – ar fi fost direct vizat.
Articolul care prevedea ca persoanele care au detinut functii de conducere in PCR si au luat decizii la nivel central sau local cu privirea la activitatea Securitatii sa fie considerate colaboratori ai organului represiv a fost adoptat de principu la dezbaterile de anul trecut ale comisiei juridice de la Senat.
La sedinta de miercuri s-au discutat ultimele articole ale ordonantei care modifica legea CNSAS si urma sa se dea votul final. Chiar inaintea votului, senatorul PSD Serban Nicolae – fost consilier la Cotroceni in mandatul presedintelui Ion Iliescu – a revenit asupra amendamentului, cerand eliminarea acestuia din textul legii.
“Nu este corect sa fie asimilati toti fostii lideri PCR cu sintagma de colaboratori ai Securitatii. Au fost oameni care nu au facut rau nimenui, chiar daca au fost in structurile de conducere.
Sunt unele javre cu j mare care au facut rau fara sa fie nici macar membri de partid si unii care au fost in structurile de conducere si prin deciziile lor nu au incalcat drepturile si liberatile omului”, a spus senatorul Serban Nicolae.
In replica, senatorul UDMR Peter Eckstein Kovacs a cerut ca amendamentul sa nu fie eliminat, ci modificat astfel: “sunt asimilati colaboratorilor fostei Securitati fostii lideri ai PCR, care, prin deciziile date, au afectat drepturile si libertatile fundamentale ale omului”.
Presedintele CNSAS, Claudiu Secasiu, a declarat ca “organul represiv al Securitatii nu a fost decat un brat al PCR. Decizia nu este benefica pentru activitatea CNSAS si nici pentru procesul de deconspirarea a securitatii care nu a actionat ca un stat in stat, ci a fost un brat al PCR”, a explicat Secasiu membrilor comisiei.
De altfel, nici macar reprezentantul Guvernului, istoricul Marius Oprea, nu a opus prea multa rezistenta dorintei senatorilor PSD. Chiar inaintea votului pe amendament, Oprea s-a consultat cu senatorul PNL, Norica Nicolai.
Nici propunerea senatorului UDMR si nici si explicatile presedintelui CNSAS nu i-au clintit pe reprezenantii PSD. Alaturi de acestia au votat eliminarea amendamentului reprezentantii PRM, PC si un singur senator PNL, in persoana Noricai Nicolai., propunerea fiind respinsa cu 6 voturi impotriva si doar 3 pentru.
Norica Nicolai nu stie sau nu vrea sa stie ce era in proiectul pe care l-a votat
Norica Nicolai sustine ca in textul ordonantei care modifica legea este prevazuta si raspunderea persoanelor care eu detinut functii de decizie si care prin activitatea lor au incalcat drepturile omului: “Era o dubla incriminare si de aceea am votat impotriva amendamentului”.
Senatorul Norica Niolai nu stie insa ca prevederea despre care vorbeste a fost scoasa de catre colegii din comisie anul trecut, la dezbateri. Tot atunci, senatorul UDMR Peter Eckstein Kovacs a formulat amendamentul respins in sedinta de miercuri.