Case si despagubiri de la Guvern, PSD si PRM pentru chiriasii din casele nationalizate
Senatorii s-au certat, miercuri, mai bine de doua ore pe o initiativa legislativa care vizeaza protectia cumparatorilor de case nationalizate. Proiectul de lege, care apartine PRM si a fost amendat de PSD, prevede ca proprietarii de case nationalizate pot ramane in locuintele achizitionate pana la despagubirea la valoarea actualizata a imobilului.
De asemenea, senatorii au mai discutat un al doilea act normativ, de aceasta data o ordonanta de Guvern care prevede construirea de locuinte pentru chiriasii evacuati din casele nationalizate.
PRM si PSD- impreuna pentru electorat
Proiectul de lege initiat de PRM si amendat de PSD prevedea acordarea de despagubiri la valoarea de piata a imobilului pentru cei care au cumparat casele, dar le-au pierdut in instanta in fata proprietarilor de drept.
Initiativa PRM a intrat in plenul Senatului miercuri, dupa ce la comisia de specialitate senatorii-juristi au introdus o modificare prin care propietarii de case nationalizate pot ramane in locuintele achizitionate pana la despagubirea la valoarea actualizata a imobilului.
Amendamentul a fost formulat de senatorul PSD Serban Nicolae si mai specifica ca restituirea sumei platite sa se faca valoarea actualizata a imobilului.
In contextul in care, miercuri, nu exista cvorumul necesar pentru o lege organica, initiativa legislativa risca sa fie adoptata tacit joi si fara amendamentul PSD. Dupa doua ore de dezbateri, senatorii au gasit solutia perfecta pentru a rezolva situatia si au votat pentru retrimiterea proiectului de legea pentru a treia oara la comisie.
Guvernul vrea sa construiasca case pentru chiriasii evacuati- senatorii aproba
Senatorii au aprobat tot in sedinta de miercuri o ordananta de guvern care prevede construirea de locuinte pentru chiriasii evacuati din casele nationalizate. Textul ordonantei vizeaza asigurarea fondului de locuinte sociale pentru chiriasii evacuati din casele nationalizate.
Cei care vor beneficia de ordonanta Guvernului trebuie sa nu detina in proprietate o alta locuinta, sa nu fi beneficiat de sprijinul statului in credite si executie pentru realizarea unei locuinte sau sa nu detina, in calitate de chirias, o alta locuinta din fondul locativ de stat.
Consiliile locale trebuie sa infiinteze comisii de analiza a solicitarilor si sa stabileasca criteriile dupa care se repartizeaza locuintele. Banii necesari pentru constructia locuintelor sociale vin din transferuri de la bugetul de stat, din bugetele locale si din donatii si contributii de la persoane fizice si juridice.
Locuintele din fondul destinat inchirierii apartin domeniului public si nu pot fi vandute.
In prag de campanie, Iliescu apara cauza pensionarilor
Daca pana acum activitatea de senator a lui Ion Iliescu a trecut neobservata, in ultima luna acesta a sustinut si a semnat mai multe initiative legislative cu iz electoral care vizeaza categoriile sociale defavorizate, care de altfel detin si cel mai mare numar de voturi.
Ion Iliescu nu a ratat in sedinta de miercuri sa sustina cauza chiriasilor deveniti proprietari de case nationalizate si aflati in situatia de a fi evacuati. Iliescu a cerut chiar introducerea unei interdictii de evacuare a acestora subliniind ca, in ciuda despagubirilor, cei vizati sunt in marea majoritate pensionari si nu-si vor putea achizitiona alte locuinte.
Senatorul PSD a propus ca cele doua comisii juridice ale Parlamentului, alaturi de un reprezentant al Executivului, sa formuleze o initiativa care sa “interzica evacuarea acestora chiar pentru instante”.
Activitatea parlamentara a senatorului Iliescu s-a animat in ultima perioada, acesta semnand mai multe initiative legislative: o modificare a legii pensiilor private care prevede garantarea integrala de catre administratorii societatilor de asigurari a banilor; un proiect de lege care vizeaza protectia mediului, interzicand in toate imprejurarile, fara exceptie, schimbarea destinatiei terenurilor prevazute in planurile urbanistice ca spatii verzi amenajate.
La initiativa PSD (Ion Iliescu), Guvernul Tariceanu a aprobat majorarea punctului de pensie incepand cu ianuarie 2008. In ziua votarii motiunii de cenzura, Tariceanu a spus ca intentioneaza sa devanseze cu doua luni termenul de majorare a pensiilor, daca liberalii raman la putere.