Sari direct la conținut

Financial Times: Penurie pe piata muncii din Romania si Bulgaria

HotNews.ro

Cu aproape 2 milioane de romani lucrand in strainatate si cu un ritm rapid al cresterii economice, piata muncii din tara noastra devine din ce in ce mai mica.

Rata somajului a scazut, in Romania, cu 7% in 2003, la 5,2% la sfarsitul anului 2006, iar in prezent este de 4%, scrie cortidianul Financial Times, citat de Rador.

In acelasi timp, salariile pe toata economia au sporit considerabil, cresterile situandu-se la aproape 20% anual, cu incepere din 2002, arata cifre detinute de Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare.

In astfel de imprejurari, nu este de mirare ca creatorii de noi proiecte de dezvoltare, la Bucuresti, se plang de faptul ca le vine greu sa gaseasca mana de lucru pentru santierele lor.

Potrivit lui Clemens Grafe, economist pentru zona Europa, Orientul Mijlociu si Africa la UBS, inflatia salariala se manifesta cel mai mult la nivelul sectoarelor de munca necalificata, unde a lucra in strainatate se poate obtine usor: „In Romania, se inregistreaza cresteri salariale mai rapide in domenii de munca mai putin calificata, cum este industria hotelurilor, restaurantelor si in constructii.”

Cresterea salariala din sectorul de constructii a depasit inflatia salariala pe economie, lucratorii din domeniu castigand cu aproape 50% mai bine decat anul trecut, potrivit lui Diwaker Singh, un entreprenor imobiliar din Bucuresti.

Dar datele privind ocuparea fortei de munca ale BERD isi au sorgintea in perioada anterioara aderarii Romaniei si Bulgariei la Uniunea Europeana, de la inceputul acestui an.

Cel mai amplu declin survenit la nivelul fortei de munca din Romania a avut loc in 2002, cand cetatenii romani au primit pentru prima oara accesul, pe baza de vize, in Uniunea Europeana. In acel an, Romania a inregistrat un declin, comparabil cu anul precedent, de 12%, la nivelul efectivelor fortei de munca, pentru ca de atunci incoace cifrele sa se stabilizeze.

Si in cazul Bulgariei, cifrele indica acelasi lucru, somajul prezentand si acolo un declin continuu de la 19,5% in 2001, la 8,9 %, la sfarsitul anului trecut.

In opinia lui Clemens Grafe, convergenta salariilor ar putea indeparta, mai repede decat se asteapta, presiunile economice care influenteaza valurile de migratie. El spune: „Credem ca viteza cu care se schimba costurile legate de angajarea fortei de munca se vor schimba complet. Migratia atrage dupa sine schimbarile salariale.

In tarile care au avut fenomene migrationiste importante, cresterile salariilor s-au accelerat intr-un mod dramatic.”

Din punct de vedere istoric, nivelurile salariale din Europa de Est au crescut relativ lent. „In tari ca Polonia, ne asteptam la cresteri salariale de 12 sau 13%. Acestea se situasera, de obicei, intre 2 si 3%, inainte de declansarea migratiei de anvergura.”

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro