Elicopterul Ingenuity a efectuat 36 de zboruri pe Marte, deși inițial au fost prevăzute doar cinci
Elicopterul Ingenuity este un succes și a dovedit că o mică aeronavă se poate ridica de la sol pe o altă planetă. După cinci zboruri reușite, în primăvara lui 2021, micul aparat de zbor care cântărește 1,8 kg a tot continuat să stabilească noi recorduri de distanță și înălțime.
Experimentul Ingenuity a costat 85 milioane dolari, ceea ce înseamnă cam 3% din totalul costului misiunii Perseverance (2,7 miliarde dolari). Acum șapte ani, cei care au venit cu ideea acestui elicopter au muncit mult pentru a-i convinge pe șefii de la NASA că micul elicopter merita un loc în „burta” roverului, înțesată de super aparatură științifică. Acum este clar că a meritat, măcar și pentru că despre Ingenuity s-a vorbit și scris mai mult în primăvara lui 2021, decât despre restul experimentelor la un loc.
În mai bine de un an și jumătate, Ingenuity s-a ridicat de la sol de 36 de ori, a stat în aer mai mult de o oră în total și a zburat o distanță cumulată de 7,5 km, scrie space.com.
Pe 10 decembrie a zburat timp de 60 de secunde, distanța acoperită fiind de 110 metri. Pe 3 decembrie a atins înălțimea maximă de 14 metri față de solul din zona Jezero Crater.
NASA a dovedit că poate adăuga ”dimensiunea aeriană” explorărilor făcute cu succes de diversele rovere în ultimii 24 de ani pe Marte. Ingenuity a fost gândit ca simplu experiment la început, el neavând aparatură științifică la bord, dar după zborurile realizate cu succes, mica aeronavă a secondat roverul în munca sa și deci a primit un rol esențial în misiune.
Misiunea principală este de a găsi urme de viață fosilă pe Marte, iar Ingenuity ajută, zburând deasupra locurilor de interes științific care sunt inaccesibile roverului. Face fotografii aeriene pentru a ajuta Perseverance să aleagă cea mai simplă rută prin solul pietros din Jezero Crater, spre exemplu, așadar Ingenuity este un fel de „cercetaș” care face zboruri de recunoaștere aeriană.