Salariul minim în 2023. Guvernul discută noua variantă care să intre în vigoare de la 1 ianuarie
Ministrul Muncii, Marius Budăi a declarat, la Parlament, că decizia privind salariul minim de 3.000 de lei se va lua miercuri în Consiliul tripartid. Potrivit lui Budăi, în prezent 1,3 milioane de români sunt plătiţi cu salariul minim.
„Mâine, în Consiliul Tripartid avem ca unic subiect salariul minim brut garantat în plată. Sperăm să avem şi o decizie pentru a putea trece la etapa următoare şi anume testul IMM şi transparenţa decizională (…) După cum știți am pus la dispoziția mediului de afaceri o sumă de 200 de lei pe care să o poată asigura salariaților săi unde statul nu percepe nicio taxă. Până acum a fost la dispoziția angajatorului. De acum ne dorim să o introducem (n.red suma de 200 lei) în cei 3.000 de lei și să continuăm această practică și anume să nu-i taxăm”, a explicat Budăi la Parlament.
Potrivit lui Budăi, până în prezent au fost transformate 130.000 de contracte care au acordat cei 200 de lei în plus, undeva la 10%.
De asemenea, în prezent 1,3 milioane de români sunt plătiți pe salariul minim, a spus ministrul, şi în jur de 500.000 de angajați din agricultură și construcții beneficiază de salariul de 3.000 de lei.
Premierul Nicolae Ciucă a anunţat că o întâlnire tripartită în care se va discuta despre majorarea salariului minim pe economie va avea loc miercuri la Guvern.
„Mâine vom avea o întâlnire tripartită la Guvern şi vom stabili cu partenerii sociali tot ceea ţine de mărirea salariului minim”, a afirmat Ciucă, la Parlament.
Întrebat dacă în salariul minim de 3.000 de lei se vor menţine 200 de lei scutiţi de impozit, Ciucă a spus: „În varianta în care ne oprim la 3.000 de lei, cei 200 de lei vor fi incluşi. Probabil va exista varianta ca angajatorul, voluntar, să asigure 200 de lei, peste 3.000 lei”.