Sari direct la conținut

A doua operatie a lui Cristi Minculescu a reusit, a treia interventie fiind programata in weekend

HotNews.ro

Cea de-a doua operatie la care Cristi Minculescu a fost supus, joi seara, a decurs conform planului, procedura indicand faptul ca ficatul transplantat este bine irigat si ca deja a inceput sa se dezvolte, informeaza medicii germani de la Spitalul Universitar din Regensburg, transmite Mediafax.

Potrivit acestora, ficatul a inceput sa functioneze la putin timp dupa operatia de transplant, care a avut loc marti, iar functiile hepatice se imbunatatesc continuu. Starea lui Cristi Minculescu este buna, avand in vedere circumstantele, mai spun medicii germani, care insa nu vor putea furniza o data pentru externarea artistului decat dupa ce o a treia operatie va fi efectuata, la sfarsitul acestei saptamani.

Rodica, sotia lui Minculescu, care a fost donatorul organului, se recupereaza bine, procesul ei de vindecare fiind normal. In acest ritm, ea ar putea fi externata intr-o saptamana sau doua.

Interventia chirurgicala a avut loc joi seara, la ora locala 21:35.

Medicii germani au explicat, in cursul zilei de joi, ca vor face un artificiu in cazul lui Minculescu, pentru mentinerea ficatului transplantat in pozitia corecta, tinand cont ca ficatul acestuia avea un volum de peste 20 de litri, iar portiunea care i-a fost donata de sotie avea numai 700 de mililitri, existand o portiune libera foarte mare in jurul noului organ. Pentru ca exista pericolul ca vasele sa se ocluzeze, a fost necesara tamponarea cu comprese si pozitionarea ficatului, astfel incat sa nu compromita vascularizatia, a explicat medicul german Pompiliu Piso, de la Spitalul Universitar din Regensburg.

Specialistii romani spun ca, in astfel de cazuri, medicii recurg la un artificiu pentru mentinerea ficatului transplantat in pozitia corecta. Asta pentru ca, odata cu transplantul, noul organ primeste acelasi debit de sange pe care il primea ficatul de 20 de kilograme si trebuie sa se obisnuiasca cu debitul sangvin. Pentru a evita rasucirea ficatului din pozitia initiala si sugrumarea vaselor, care ar putea favoriza cheagurile, medicii germani au decis ca noul ficat sa fie sustinut cu un pachet de comprese, care sunt schimbate zilnic.

Alti medici folosesc, in loc de comprese, mingi de ping-pong sau pungi cu ser fiziologic, care se schimba zilnic, dupa cum apare in literatura de specialitate.

Cristi Minculescu a fost supus, marti, unei operatii de transplant hepatic, interventie care s-a incheiat dupa mai bine de zece ore. El avea un ficat cu o structura particulara in volum si greutate, de aproximativ 20 de kilograme, polichistic.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro