A început școala: Cum putem reduce impactul asupra mediului înconjurător?
Despre educație, viitor și ce lăsăm moștenire generațiilor tinere se vorbește cel mai des în luna septembrie. Educația pentru sustenabilitate începe acasă, prin rutina zilnică, și continuă la școală, sub îndrumarea profesorilor. Conform studiilor recente, românii devin tot mai conștienți de importanța protejării mediului înconjurător. Totuși, poate nu toate familiile realizează că achiziția online de rechizite, haine sau încălțăminte poate avea impact asupra mediului înconjurător.
Cum te pregătești pentru noul an școlar fără a face compromisuri în materie de sustenabilitate? Răspunsul stă în câțiva pași simpli:
Alege rechizite din materiale reciclate sau reciclabile
Coperțile din plastic ale caietelor pot părea mai rezistente, dar se transformă în deșeuri nedegradabile și, de cele mai multe ori, ajung la groapa de gunoi. De aceea, articolele cu coperți din carton, fără plastic, sunt recomandate. Dacă totuși optezi pentru alte variante, coperta și sistemele de prindere pot fi detașate, iar caietul e gata de reciclat.
Cumperi online? Dă tonul la reciclat!
Comanda online a ajuns, dar ce faci cu ambalajele? Începe prin a le colecta separat corect și inspiră-i și pe ceilalți să procedeze la fel.
Pentru o colectare corectă și o reciclare ușoară: 1) Înlătură materialele de protecție din colet care nu sunt din hârtie sau carton; 2) Îndepărtează banda adezivă și orice folie de plastic atașată; 3) Pliază cutia; 4) Îndepărtează eventualele zone contaminate (ex: pete de grăsime); 5) Depozitează cutia într-un sac galben (dedicat fracției uscate) pentru a fi ridicați separat de firma de salubritate, în containerul albastru sau du-o la un centru de colectare.
Nu știi sigur dacă produsele achiziționate ți se potrivesc? Păstrează cutiile pentru retururi și evită risipa. Mai multe sfaturi utile poți găsi pe site-ul ROMPAP, unde Patronatul Industriei de Celuloză și Hârtie te învață cum poți da tonul la reciclat alegând cartonul ondulat.
Încurajează companiile să folosească ambalaje sustenabile
Mulți retaileri au integrat deja ambalaje ecologice în activitatea lor sau oferă acest serviciu la cerere, mai ales pentru comenzile online. Susținerea ta contează! Lasă-le un mesaj sau o recenzie pozitivă și promovează companiile care fac eforturi pentru a fi sustenabile.
Fiecare gest contează!
Chiar și atunci când ai doar câteva ambalaje de colectat separat, contribuția ta la protejarea mediului este semnificativă. Când fiecare dintre noi se implică, micile schimbări din viața de zi cu zi crează un impact major la nivelul comunității.
Colectarea separată pentru reciclare este un angajament continuu pentru un viitor mai verde și mai sustenabil. România are potențialul de a deveni un lider în reciclare, dacă cetățenii, autoritățile și producătorii colaborează. Toamna aceasta, haide să transformăm fiecare gest mic într-un pas important spre un mediu mai curat. Alege să fii parte din schimbare – colectăm separat împreună, indiferent de anotimp!
Articol susținut de Rompap