Sari direct la conținut

A intrat in vigoare noul cod CAEN: Firmele, obligate iar la cheltuieli pentru modificari in statut

HotNews.ro

Noua versiune a clasificarii activitatilor economice (CAEN) a intrat in vigoare incepand cu 1 ianuarie 2008. Contine 101 noi clase de activitate, fiind mult mai detaliata decat versiunea actuala. Agentii economici isi vor putea schimba codul activitatii contra unei sume de minimum 30 de lei, la oficiile Registrului Comertului. HotNews.ro prezinta sinteza noutatilor din noul cod CAEN.

Potrivit oficialilor din cadrul Institutului National de Statistica (INS), in noua versiune se regasesc patru noi sectiuni, 26 diviziuni, 48 de grupe si 101 clase in plus fata de versiunea actuala. Aceasta inseamna ca firmele au mai multe optiuni pentru a se incadra intr-un domeniu economic sau altul.

Cel mai important efect al acestei schimbari il reprezinta recodificarea agentilor economici. Aceasta se va face contra cost, pe masura ce agentii economici vin la Oficiul Registrului Comertului pentru diferite operatiuni.

Minim 30 de lei pentru efectuarea modificarii

„Se recomanda comerciantilor solicitarea actualizarii obiectului de activitate odata cu modificarea altor elemente ale actului constitutiv”, a explicat pentru HotNews.ro Adriana Luminita Iacob, directorul general al ONRC. „In acest caz, la costurile aferente mentiunii solicitate de comerciant se adauga urmatoarele costuri:

– inregistrarea in registrul comertului a unui element al actului constitutiv: 30 de lei

– preschimbarea certificatului de inregistrare in mod curent, ca urmare a unor modificari: 10 lei”, a mai transmis ONRC (vezi documentul atasat).

Vestea buna este ca, deocamdata, nu a fost impus un termen limita pentru modificarea actelor. Insa, asa cum vor constata companiile pe propria „piele”, modificarile le vor fi necesare in momentul in care vor avea de rezolvat orice fel de problema in care sunt implicate autoritatile publice. In primul rand, cele legate de Fisc.

Un alt exemplu: modificarea va fi automat necesara daca intreprinzatorii doresc sa depuna un proiect pentru a obtine finantare europeana si documentele solicita precizarea codului CAEN dupa noua versiune.

Detalii despre noua legislatie

Noua clasificare este denumita CAEN Rev.2, si este realizata in concordanta cu versiunea europeana, NACE rev.2, elaborata de EUROSTAT, care a fost publicata in Jurnalul Oficial al Uniunii Europene cu cateva luni in urma.

In Monitorul Oficial al Romaniei au fost publicate deja noua clasificare, tabelul de corespondenta intre vechiul si noul cod. Oficialii din cadrul INS au explicat ca nu sunt diferente de structura intre cele doua, ci doar la nivel de denumiri si explicatii.

Astfel, notele explicative au fost extinse si sunt adaptate la specificul limbii romane. O brosura care contine toate aceste note explicative este publicata si se gaseste pe piata.

Noutatile din noul cod CAEN

„Elementele de inedit”, introduse in structura noului cod, asa cum sunt prezentate intr-un document oficial al Institutului National de Statistica transmis HotNews.ro, sunt detaliate mai jos. ca observatii generale, Nivelul de subsectiune a fost eliminat din CAEN Rev.2, conform documentului INS. De asemenea, se arata ca cresterea in importanta a unor activitati la nivel mondial este reflectata prin „marirea semnificativa a numarului de diviziuni”.

  • reorganizarea sectiunilor A si B.  Prin reorganizarea actualelor sectiuni A “Agricultura, vanatoare, silvicultura” si B “Pescuitul si Piscicultura” a rezultat in CAEN Rev.2 noua sectiune A “Agricultura, silvicultura si pescuit”. Desi este vorba despre o agregare, nivelul de detaliere a crescut semnificativ, explica documentul INS. Acest fapt a fost generat de necesitatea continua de detalii, data fiind marea complexitate a acestui domeniu.
  • reorganizarea sectiunii H „Transport si depozitare”: o serie din actualele grupe si clase ale sectiunii au fost reconstruite prin aplicarea a doua criterii: unul vechi, privind moduol de transport (terestru, aerian, pe apa), si unul nou, de diferentiere intre transportul de marfa si cel de pasageri
  • sectiunea J „Informatii si comunicatii” – noua sectiune grupeaza activitati care acum se regasesc in diferite zone ale codului CAEN, regrupand toate activitatile ce sunt in conexiune cu termenul „informatie”. „Noua sectiune poate fi considerata un raspuns la cresterea in importanta a domeniului IT&C, ca urmare a dezvoltarii explozive a acestuia”, se arata in documentul INS.
  • sectiunea E „Distributia apei, salubritate, gestionarea deseurilor, activitati de decontaminare” – noua sectiune este realizata „prin regruparea pe principii de omogenitate a activitatilor aflate in interdependenta cu ceea ce generic numim protectia mediului”, explica expertii INS.
  • sectiunea M „Activitati profesionale, stiintifice si tehnice” – reuneste activitati ce necesita un grad inalt de pregatire si care pun la dispozitia utilizatorilor cunostinte si competente specializate.
  • sectiunea N „Activitati de servicii administrative si activitati de servicii suport” – activitatile sunt grupate potrivit criteriului ca ele sunt doar de sustinere a activitatilor generale ale intreprinderilor si nu se concentreaza pe transefrul de cunostinte specializate.
  • grupele „Fabricarea bauturilor”, „Fabricarea produselor farmaceutice de baza si a preparatelor farmaceutice”, „Productia de mobilier” au fost „ridicate” la nivel de „diviziuni” – in noul cod CAEN.
  • Noua diviziune 33 „Repararea, intretinerea si instalarea masinilor si echipamentelor” grupeaza activitati care in prezent sunt oarecum „ascunse” in cadrul unor clase. Adica, activitatile de reparare intretinere si instalare a masinilor si echipamentelor sunt cuprinse in cadrul claselor de fabricare a acestora (masini si utilaje), o identificare a acestor servicii fiind dificila. Prin constructia noii diviziuni „recunoaste importanta acestor activitati”, arata documentul INS.
  • exista grupe si clase rezultate ca urmare a reorganizarii sectiunilor si diviziunilor, cum este cazul grupei si clasei „Fabricarea vehiculelor militare de lupta”
  • Continutul unor clase a fost extinse si al altelora, restrans. Exemplu: clasa „Fabricarea materialului rulant” a fost extinsa cu „fabricarea echipamentelor de iluminat si semnalizat pentru materialul rulant” si cu „fabricarea scaunelor si banchetelor destinate echiparii materialului rulant”. In schimb, clasa „fabricarea articolelor din blana” nu mai cuprinde „fabricarea articolelor din blana artificiala”. 
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro