Sari direct la conținut

Acceleratorul de particule LHC a stabilit un nou record mondial de intensitate a fasciculelor – CERN

HotNews.ro
Nou record de intesitate a fasciculelor, Foto: CERN
Nou record de intesitate a fasciculelor, Foto: CERN

Cel mai mare accelerator de particule din lume, LHC, a stabilit vineri un nou record mondial producand cele mai intense fascicule din lume, a anuntat exploatatorul acceleratului, Centrul European pentru Cercetari Nucleare CERN, citat de AFP.

LHC a stabilit in jurul miezului noptii „un nou record mondial de intensitate a fasciculelor” in acceleratorul de particule, a precizat CERN, intr-un comunicat.

El a doborat astfel recordul detinut din 2010 de acceleratorul Tevatron al laboratorului Fermilab din Chicago, Statele Unite, explica centrul de cercetari amplasat la frontiera franco-elvetiana.

„Avand in vedere ca intensitatea fasciculelor este un element cheie al succesului LHC, este un avans foarte important”, a comentat directorul general al CERN, Rolf Heuer.

De fapt, o intensitate mai ridicata deschide calea unui numar mai mare de ciocniri si obtinerea mai multor date.

„Cand vorbim de mai multe date, vorbim de asemenea de un mai mare potential de descoperiri”, a continuat Heuer.

Obiectivul LHC, inelul cu o circumferinta de 27 de km situat la 100 de metri sub pamant, este sa inteleaga mai bine formarea universului recreand conditiile imediat urmatoare Big Bang-ului.

Prin ciocnirea protonilor, oamenii de stiinta incearca sa descopere un element neobservat pana in prezent in structura fundamentala a materiei, care confera masa celorlalte particule, celebrul boson al lui Higgs, supranumit „particula lui Dumnezeu”.

Acest boson, „in masura in care exista, ar fi produs foarte rar. Este necesara deci o mare cantitate de date pentru a putea confirma sau respinge de o maniera incontestabila existenta sa”, explica CERN importanta obtinerii unor fascicule cat mai intense.

LHC, relansat in 2009 dupa un an de probleme care au survenit imediat dupa inaugurarea sa, a batut deja mai multe recorduri de putere pentru ciocnirea protonilor, atingand 7 TeV, de trei ori si jumatate mai mult decat Tevatron.

Aceste ciocniri, care vor continua pana la finele lui 2012, ar trebui sa permita stabilirea sau nu a existentei bosonului lui Higgs.

Aceasta descoperire ar insemna o revolutie in fizica.

„In momentul de fata, excitatia este la momentul de varf”, spune directorul de cercatari al CERN, Sergio Bertolucci, potrivit caruia oamenii de stiinta „au sentimentul ca se afla in zorii unei noi descoperiri”.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro