Acord vital pentru pachetul telecom din UE: Taierea conexiunii la internet a europenilor se va putea face doar in urma unei "proceduri corecte si impartiale"
Reprezentantii Parlamentului European si ai Consiliului de Ministri, impreuna cu cei ai Comisiei Europene au ajuns miercuri seara la un acord privind conditiile in care se poate taia conexiunea la internet a utilizatorilor europeni acuzati de activitati ilegale: doar in urma unei proceduri corecte si impartiale, incluzand dreptul de a fi ascultat si dreptul la o cale de atac eficace si in timp util a celui acuzat. Textul nu mentioneaza explicit obligativitatea unei decizii judecatoresti. Daca acest text va primi in aceasta luna aprobarea plenurilor Parlamentului European si Consiliului de Ministri, intreg pachetul telecom din UE va intra in vigoare la inceputul lui 2010.
Textul asupra caruia au cazut de acord oficialii europeni miercuri seara este vestitul amendament 138 la pachetul telecom din UE, care initial cerea ca masura restrictionarii accesului la internet a utilizatorilor acuzati de activitati ilegale pe internet (pornografie infantila sau descarcari ilegale) sa nu poata fi realizata fara un ordin judecatoresc prealabil.
Dupa ce Parlamentul European a cerut in doua randuri ca textul in cauza sa contina acest amendament, trimitand inapoi la masa negocierilor intreg pachetul telecom din UE, luna trecuta europarlamentarii au renuntat sa mai solicite nevoia unui ordin judecatoresc.
Actualul text mentioneaza ca orice masura de restrictionare a accesului la internet necesita inainteo procedura corecta si impartiala, inclusiv dreptul unei audieri si ulterior a unei analize judiciare eficiente si in timp util. Nu se mai cere explicit obligativitatea unui ordin judecatoresc. In forma actuala, textul de lege permite statelor membre sa lase in seama unor autoritati indepedente, nu si judiciare, precum HADOPI in Franta, posibilitatea de a decide restrictionarea accesului de internet.
Juristul Bogdan Manolea: Nu e o infrangere. Nu e un cistig. E un compromis politicianist
Juristul Bogdan Manolea explica pe blogul sau ca textul la care s-a cazut de acord este incomplet, dar ca statele membre inclusiv Romania pot cere in legile proprii mai multe garantii in pastrarea drepturilor utilizatorilor pe internet.
“Desi textul nu este lipsit de anumite dispozitii utile in pastrarea drepturilor utilizatorilor, textul adoptat este incomplet, IMHO, pentru ca inca lasa posibilitatea adoptarii unei scheme de tip trei lovituri in tari din Europa (chiar daca in conditii mai grele) si lasa legea franceza in pace (desi e profund gresita)”, spune Bogdan Manolea.
Pe de alta parte, mai spune acesta, Romania si alte state membre pot sa-si puna in legile proprii mai multe dispozitii pentru protectia utilizatorilor, garantii suplimentare in implementarea pachetului telecom.
“Deci nu e o infringere. Nu e un cistig. E un compromis politicianist (sustinut inclusiv de faimosul Partid al piratilor)”, explica juristul.
La Quadrature du Net: Europa, doar la jumatatea drumului in protejarea drepturilor pe internet
Faptul ca noul text desi imbunatatit nu mai cere obligativitatea unei decizii judecatoresti inainte de intreruperea conexiunii este subliniata si de La Quadrature du Net, unul dintre cele mai active grupuri care militeaza pentru respectarea drepturilor utilizatorilor pe internet.
“Noul text menit sa protejeze dreptul accesului pe internet include elemente pozitive precum referirea la dreptul la “o procedura corecta si impartiala”, precum si respectarea “prezumtiei de nevinovatie”(…). Totusi, textul vorbeste doar de “o procedura corecta si impartiala”, in loc de o decizie anterioara venita din partea unor autoritati judecatoresti, garantate initial de “amendamentul 138″ si contine ambiguitati”, sustin reprezentantii La Quadrature du Net.
Parlamentul European: Imposibilitatea restrictiei la internet fara o decizie judiciara, un amendament care ar fi putut duce la anularea la CEJ a intregului pachet telecom
Intr-un comunicat dat joi pe aceasta tema, Parlamentul European aminteste ca, anterior acestui text la care s-a cazut acum de acord, a adoptat de doua ori un amendament prin care se solicita autoritatilor nationale de reglementare sa promoveze interesele cetatenilor UE, inter alia prin “aplicarea principiului conform caruia nicio restrictie nu poate fi impusa asupra drepturilor si libertatilor fundamentale ale consumatorilor finali, fara o decizie judiciara”, in conformitate cu articolul 11 din Cartea drepturilor fundamentale a Uniunii Europene in ceea ce priveste libertatea de exprimare si de informare, cu exceptia cazurilor cand securitatea publica este amenintata.”
Pe de alta parte, Parlamentul sustine ca au existat dubii serioase cu privire la valabilitatea juridica a acestui amendament, si daca ar fi fost adoptat, Curtea Europeana de Justitie ar fi putut anula in viitor directiva cadru privind comunicatiile electronice.
“Pe de alta parte, au existat dubii serioase cu privire la valabilitatea juridica a acestui amendament, deoarece ar putea depasi competentele Comunitatii Europene in acest domeniu. O astfel de formulare ar fi solicitat armonizarea sistemelor juridice ale statelor membre – ceea ce ar fi depasit posibilitatea oferita de articolul 95 a Tratatului CE cu privire la masurile de armonizare pentru piata interna. In consecinta, daca vechiul amendament ar fi fost adoptat, Curtea Europeana de Justitie ar fi putut anula in viitor directiva cadru privind comunicatiile electronice”, se arata in comunicatul Parlamentului European.
Daca acest text este aprobat in aceasta luna in plenurile Parlamentului si Consiliului de Ministri, intreg pachetul de reforme pentru piata de telecomunicatii din Uniunea Europeana va intra in vigoare la inceputul lui 2010. Statele membre UE vor avea la dispozitie 18 luni pentru a-si armoniza apoi legislatiile.