Sari direct la conținut

Acțiunile Bayer cad cu 10% pe bursa din Frankfurt, după ce Monsanto a fost condamnat în SUA pentru erbicidul glifosat

HotNews.ro
Acțiunile Bayer cad cu 10% pe bursa din Frankfurt, după ce Monsanto a fost condamnat în SUA pentru erbicidul glifosat

Acțiunile grupului farmaceutic Bayer, noul proprietar al Monsanto, pierdeau luni peste 10% pe Bursa din Frankfurt, după condamnarea inedită în Statele Unite a gigantului american pentru erbicidul său Roundup, scrie AFP.

La ora 07,25 GMT, acțiunea cădea cu 10,37% până la 83,68 euro, pe o piață în scădere cu 0,65%.

Procesul istoric pierdut de Monsanto, primul legat de caracterul posibil cancerigen al produselor cu glifosat ale Monsanto, ar putea costa scump Bayer, care tocmai a încheiat, în iunie, procesul de cumpărare a companiei americane, pentru 63 de miliarde de dolari.

Un tribunal din San Francisco a condamnat vineri Monsanto la plata unei amenzi de 289 de milioane de dolari pentru că nu a informat asupra gradului de pericol al erbicidului său Roundup, la originea unui cancer suferit de Dewayne Johnson, o victorie pentru acest grădinar american, care speră acum la un efect de avalanșă.

Cel puțin 4.000 de dosare similare sun în diferite grade de soluționare în justiția americană.

Justiția a apreciat că erbicidul Roundup, precum și versiunea sa RangerPro, au contribuit “considerabil” la boala suferită de Dewayne Johnson.

Monsanto va ataca decizia în apel.

Bayer a reacționat în week-end afirmând că “pe baza dovezilor științifice, a evaluărilor de reglementare la scară mondială și a decenii de experiență practică a folosirii glifosatului, (…) glifosatul este sigur și necancerigen”.

Conștient de imaginea proastă a Monsanto, numit de unii “Monsatan” sau “Mutanto”, grupul german a anunțat rapid intenția de a renunța la marca “Monsanto”.

Cel mai utilizat erbicid din lume, după ce brevetul deținut de Monsanto a expirat în 2000, acesta este acuzat că este nefast pentru mediu, contribuie la dispariția albinelor și are efect de perturbator endocrin.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro