Sari direct la conținut

Adevarul: Tranzactiile electronice pe internet se vor dubla in 2008

Adevarul

Numarul platilor no-cash in mediul virtual a crescut anul trecut de patru ori fata de 2006. Romanii nu mai fug de platile electronice. In primele 11 luni ale anului 2007 au fost efectuate 406.000 de plati, fata de numai 107.000 in 2006. Desi volumul tranzactiilor ramane in continuare scazut fata de media europeana, stam mai bine decat state ca Bulgaria sau Ucraina.

Tot mai multi conationali prefera plata cu cardul, ca alternativa la plata in numerar. Dovada stau numarul tot mai mare al tranzactiilor efectuate cu cardul bancar si cresterea exponentiala a comertului electronic din ultima perioada.

„Majorarea de aproape patru ori a tranzactiilor online se datoreaza in principal increderii mai mari pe care romanii o au in aceasta modalitate de plata, dar si promovarii serviciului de catre marile companii”, sustine Carmen Sebe, director general Gecad Epayment.

Tranzactii de 70 milioane de lei in 2008

Potrivit procesatorului Romcard, aproape 80% dintre plati au fost efectuate in lei, 20% in euro si doar 10% in dolari. Astfel, tranzactiile in moneda nationala au depasit 45 milioane lei, iar cele in euro au fost de trei ori mai mici. In opinia lui Marin Mitroi, director general Romcard, romanii au devenit sensibili la subiectul comertului electronic. „Ceea ce ne lipseste este o mai buna promovare.

In orice caz, pentru 2008 estimam cel putin o dublare a tranzactiilor efectuate cu cardul pe internet”, spune Mitroi. Acestea s-ar ridica, potrivit Gecad Epayment, la peste 70 milioane lei in 2008. Dupa primele noua luni din 2007, in tara noastra peste 10 milioane de carduri valide erau in circulatie, din care 4,8 milioane erau active.

Numarul magazinelor online, in crestere

In primele 11 luni ale anului trecut, o treime a platilor a fost directionata catre operatorii de telefonie mobila, in timp ce turismului (servicii de transport si cazare) i-au revenit 20%. „In 2008 numarul magazinelor online va continua sa creasca. Daca ritmul de dezvoltare a pietei se mentine, vom avea in jur de 2.000 de magazine virtuale anul viitor, fata de aproximativ 1.650 in prezent.

Avem insa nevoie de cel putin 2-3 ani pana cand vom putea vorbi de o calitate sporita a serviciilor oferite”, a subliniat Sebe.

Integral in Adevarul

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro