Adeverințe Covid false la români întorși din Anglia / Poliția a deschis un dosar penal / 11 persoane au recunoscut falsul
Poliţiştii de la Investigaţii Criminale din Iaşi au deschis un dosar penal după ce medici de la Direcţia de Sănătate Publică au sesizat că mai mulţi cetăţeni români care s-au întors din Marea Britanie au prezentat documente conform cărora au avut şi s-au vindecat de COVID-19, toţi în perioada 15-30 mai, suspectând astfel că actele sunt falsificate. De altfel, în urma unei acţiuni desfăşurate pe Aeroportul Iaşi, din 44 de pasageri sosiţi de la Luton, 11 au recunoscut că au adeverinţe false. Dosarul penal vizează, în prezent, 16 persoane, relatează News.ro.
Ministerul Afacerilor Interne (MAI) a anunţat, joi, că, în 20 iulie, poliţiştii români au fost sesizaţi că, în ultima perioadă, medici din cadrul DSP Iaşi care participau la triajul epidemiologic pe Aeroportul Iaşi au constatat că o parte a cetăţenilor care revin în România din Marea Britanie şi în special persoanele care aveau plecarea de pe Aeroportul Luton prezintă o adeverinţă eliberată de autorităţile engleze, din care rezultă că au avut şi s-au vindecat de Covid-19.
„Specialiştii DSP au mai constatat, conform actelor puse la dispoziţie, că pasagerii care prezentau aceste documente au avut perioada îmbolnăvirii în intervalul 15-30.05.2021, considerând prin acest lucru că actele sunt falsificate”, a arătat sursa citată.
Astfel, poliţiştii de la Investigaţii Criminale din Iaşi s-au sesizat din oficiu, sub aspectul săvârşirii infracţiunii de fals şi uz de fals, şi fac cercetări sub coordonarea Parchetului de pe lângă Judecătoria Iaşi.
„În 22 iulie a.c., lucrători din cadrul Serviciului de Investigaţii Criminale au efectuat o acţiune pe Aeroportul Iaşi, împreună cu Poliţia de Frontieră si Poliţia Transporturi la un zbor dinspre Marea Britanie – Luton, iar dintre cei 44 de pasageri, 11 au recunoscut că au adeverinţe false. Dosarul penal priveşte în prezent 16 persoane”, a precizat MAI.
Conform sursei citate, din 1 iulie, Poliţia de Frontieră asigură verificarea autenticităţii şi valabilităţii certificatelor digitale privind vaccinarea, testarea sau vindecarea, măsură ce facilitează libera circulaţie pe durata pandemiei de COVID-19. Triajul epidemiologic se realizează de reprezentanţii Direcţiei de Sănătate Publică.
Certificatul poate fi prezentat, la intrarea în România sau în oricare alt stat membru al Uniunii Europene, atât în format digital, pe un dispozitiv mobil, cât şi tipărit pe hârtie.
„Precizăm că certificatul digital nu este un document obligatoriu la trecerea frontierei, însă, cu ajutorul lui, persoanele care s-au vaccinat împotriva COVID-19, cele care s-au recuperat după această afecţiune sau cele ce deţin un rezultat negativ la testarea COVID-19 pot dovedi situaţia lor epidemiologică, într-o modalitate operativă. Falsul şi uzul de fals cu privire la aceste tipuri de documente constituie infracţiune şi se poate pedepsi cu închisoare de până la 3 ani”, arată MAI.
Directorul Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Iaşi, Vasile Cepoi, susţinea că există suspiciuni privind legalitatea adeverinţelor de vaccinare pe care le prezintă unii români la întoarcerea din Marea Britanie, precizând că a sesizat instituţiile abilitate pentru a ancheta aceste cazuri.
Vasile Cepoi a declarat, miercuri, că în ultima perioadă au început să apară cazuri de persoane care revin în ţară din străinătate şi care prezintă adeverinţe de vaccinare „suspecte”.
El a afirmat că astfel de situaţii sunt întâlnite în special în cazul cetăţenilor români care se întorc din Marea Britanie.
„Sunt multe persoane care vin din străinătate şi prezintă documente suspecte fie privind vaccinarea, fie pentru a dovedi că au trecut prin boală. A fost un grup mare de persoane care a venit din zone diferite ale Marii Britanii, dar care aduc dovada că s-au îmbolnăvit în aceeaşi perioadă, în aceeaşi zonă. Am sesizat instituţiile abilitate care se vor ocupa de acest lucru. Asta ne face să credem că mulţi din cei care vin în ţară nu sunt dispuşi să respecte regulile de prevenţie. Este vorba de zeci de astfel de cazuri”, a precizat directorul DSP Iaşi, Vasile Cepoi.