Sari direct la conținut

Adio, tineret ratacind pe strazile Londrei, bun-venit tineret conectat

HotNews.ro
Punker, Foto: imgur.com
Punker, Foto: imgur.com

Grupurile de punkeri sau de skinheads care caracterizau altadata Londra au disparut: internetul si retelele sociale, lipsa spatiilor publice si parinti mai protectivi au contribuit la disparitia tinerilor de pe strazi, scrie AFP.

Punkul s-a nascut acum 40 de ani in buticul „Sex” al lui Vivienne Westwood din Londra. „Politia avea obiceiul sa-i astepte pe punkeri la iesirea din statia de metrou Sloane Square. Cand se strangeau 200, politia ii escorta pana la butic”, isi aminteste stilista, in memoriile sale.

Era in 1976, Marea Britanie nu avea decat trei televiziuni – fara telecomanda – familiile erau numeroase si tinerii, incurajati de parintii lor, nu voiau decat un singur lucru: sa iasa afara.

In zilele noastre, nu mai pot fi vazute grupuri atat de numeroase de tineri care se reunesc spontan in capitala britanica.

„Gasim inca tineri pe strazi si in spatiile publice din exterior, dar prezenta lor s-a redus”, spune Paul Hodkinson, profesor de sociologie la universitatea din Surrey.

„Societatea si autoritatile au devenit din ce in ce mai reticenti sa vada tinerii stand in spatiile publice”, in timp ce parintii se arata mai ingrijorati de securitatea copiilor lor, explica acest expert.

„Oamenii vor in continuare sa iasa si sa fie vazuti. Singura diferenta este ca au acces la mai multa media”, arata fotograful Derek Ridgers, autor al „78-87: tineretea londoneza”, in cotidianul The Telegraph.

Iar o fotografie postata pe Instagram poate face inconjurul lumii in cateva ore.

Mesaje si notificari constante

Potrivit unui sondaj al institutului Ipsos Mori publicat in decembrie, 68% dintre tinerii englezi in varsta de 15 ani consacra in medie zece ore pe zi, in week-end, activitatilor sedentare – televizorul, jocuri video, computer, telefoane mobile, carti etc.

„E mai usor: nu mai e nevoie sa te misti si poti ramane in casa. E de asemenea mai distractiv sa joci jocuri video, poti vorbi si bea o cafea in acelasi timp”,, arata Nathan, 15 ani, care locuieste in cartierul londonez Chiswick.

Pe masura ce tinerii se ancoreaza in universul retelelor sociale – dar fara ca nimeni sa fi putut stabili o legatura cauza – efect – criminalitatea si consumul de alcool scad de maniera semnificativa. In 2013/2014, aproape 22.400 de tineri englezi au fost condamnati pentru prima oara, cu 75% mai putin decat in 2003/2004.

Poate fi internetul un remediu?

Potrivit profesorului de sociologie Paul Hodkinson, popularitatea retelelor sociale este „mai degraba un simptom al lipsei de posibilitati de a se reuni in spatii publice decat o cauza” a sedentarismului pentru tinerii de azi.

Daca internetul ar disparea maine, „as suferi un atac”, spune insa Ivy, 15 ani.

Mama sa Liz Corcoran se plange ca fiul sau sta non-stop online cu prietenii sai: „Mesajele si notificarile sunt constante”.

Ivy, o adolescenta din cartierul londonez Queen’s Park, spune insa ca ar prefera sa fie cu „prietenii in strada” mai degraba decat pe retelele sociale.

Acelasi lucru si la Phoebe, 16 ani: „Mi-ar placea mut sa imi petrec timpul cu prietenii si sa ma distrez. Dar nu e posibil deoarece avem prea multa treaba si atunci as fi prea obosita”, explica ea. „Clasa noastra are un grup pe Facebook pentru a discuta despre teme, e foarte practic!”

Unii tineri care sufera de lipsa contactelor reale merg pana la a regreta epoca unei lumi neconectate: „Daca internetul ar disparea, mi-as vedea mai des prietenii”, crede Spencer, 16 ani, care traieste in Chesham, un oras la nord-vest de Londra. „Uneori, mi-as dori sa se intample asta, cand nu vor sa iasa afara…”

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro