Sari direct la conținut

Administratorul de domenii .ro a demarat o licitatie de 17 milioane de euro pentru o infrastructura de tip cloud pentru institutiile publice din Romania

HotNews.ro
Arhitectura generala a solutiei ICIPRO, Foto: Hotnews
Arhitectura generala a solutiei ICIPRO, Foto: Hotnews

Institutul National de Cercetare in Informatica (ICI), care administreaza domeniile de internet .ro, a demarat marti o licitatie deschisa pentru implementarea unei platforme de cloud computing pentru institutiile publice, contract finantat cu fonduri UE, in valoare estimata de 17 milioane de euro (inclusiv TVA), conform datelor din Sistemul Electronic de Achizitii Publice (SEAP). ICI sustine ca platforma va asigura resurse IT de procesare si stocare si comunicatii performante ce vor permite ministerelor, agentiilor si oricaror alte institutii locale sau centrale sa migreze tehnica de calcul regasita sub forma de centre de date locale, sau calculatoare individuale, pe o platforma unica centrala, reducand astfel costurile locale cu administrarea propriei infrastructuri IT, specifice fiecarei institutii.

„Cloud computing-ul” este o noua tehnologie care permite stocarea, procesarea si utilizarea de date (cum ar fi fisiere text, fotografii si fisiere video) si de software pe computere aflate la distanta pe care utilizatorii le pot accesa oricand in baza unei conexiuni la internet utilizand diverse terminale.

Contractul presupune „achizitia infrastructurii hardware si software necesare pentru realizarea proiectului, precum si a serviciilor pentru pregatirea si managementul proiectului, serviciilor de dezvoltare si implementare a platformei de Cloud Computing (analiza cerintelor, proiectare, implementare, testare platforma, inclusiv portal web, precum si instruirea personalului care va administra Centru de Date si platforma de Cloud Computing).

Valoarea estimata cu TVA a contractului este de aproape 76 milioane de lei (17 milioane de euro).

Ce servicii sunt promise pe aceasta platforma de cloud – date din Caietul de sarcini (vezi documentul atasat):

„Prin implementarea proiectului, ICI va oferi institutiilor publice din Romania, prin intermediul retelei Internet, putere de calcul ‘bruta’ sau specializata si acces la o serie de servicii si facilitati partajate. Esenta acestui model il reprezinta virtualizarea: beneficiarul isi poate configura prin software un intreg sistem informatic, in care poate integra o gama larga de ‘echipamente virtuale’ (servere, router-e, etc.), softuri generice (servere web, baze de date) si, peste toate acestea, propriile aplicatii. Implementarea unei solutii integrate de Cloud Computing national, la randul sau, implica urmarirea urmatoarelor directii:

a. Consolidare Centre de Date: Asigura resurse IT, de procesare si stocare si comunicatii performante ce vor permite ministerelor, agentiilor si oricaror alte institutii locale sau centrale sa migreze tehnica de calcul regasita sub forma de centre de date locale, sau calculatoare individuale, pe o platforma unica centrala, disponibila intr-un regim inalt de disponibilitate conform tuturor bunelor practici in domeniu, reducand astfel costurile locale cu administrarea propriei infrastructuri IT, specifice fiecarei institutii.

b. Continuitatea serviciilor in urma unui dezastru (Business Continuity):

i. Construieste o platforma ce va permite salvarea datelor oricarei institutii publice locale sau centrale din Romania.

ii. Stocheaza imagini ale aplicatiilor si bazelor de date pe un spatiu de stocare central, permitand recuperarea rapida in cazul unei erori aparute in sistemul productiv primar.

iii. Mecanismele de salvare (backup) si recuperarea dupa dezastre (Disaster Recovery) permit planificarea si executia acestora prin retea, permitand utilizatorilor sa foloseasca in mod optim resursele de retea.

c. Platforma de Cloud Computing, care va asigura:

i. Imbunatatirea capacitatilor centrului de date atat din punct de vedere al functionalitatii oferite de cladire, mecanisme mecanice si electrice puse la dispozitie pentru suportul operational.

ii. Imbunatatirea capacitatilor de retea pentru a putea oferi un suport eficient si centralizat sistemelor informatice.

d. Servicii Cloud Computing, ce vor defini bazele dezvoltarii de servicii Cloud Computing:

i. Asigura servicii adecvate ce permit diferitelor institutii publice sa migreze pe platforma de Cloud Computing a serviciilor electronice, sau sa dezvolte servicii electronice noi. Aceste servicii vor pune la dispozitie resurse IT (Procesoare, Spatii de Stocare, capacitatii de comunicatii) dar si platforme de software specializate. Aceste servicii in ansamblul lor vor constitui servicii de tip:

– IaaS (Infrastructure as a Service),

– PaaS (Platform as a service);

ii. Asigura o platforma nationala de interoperabilitate, punand la dispozitie servicii de integrare la nivel de date si servicii partajate.

iii. Dezvolta capabilitatile de tip e-guvernare, prin implementarea de servicii electronice specifice.

e. Instruire si dezvoltare, prin asigurarea:

i. Instruirii personalului care va utiliza si administra solutia integrata de Cloud Computing.

ii. Asigura instruirea online intregii comunitati IT&C din Romania, cu privire la serviciile de Cloud Computing ale Guvernului Romaniei.

iii. Dezvoltarea unei expertize in vederea implementarii de servicii nationale electronice, prin punerea la dispozitie a tuturor informatiilor necesare si a unui cadru operational de lucru ce face posibila definirea, dezvoltarea si implementarea de astfel de servicii.

In vederea atingerii acestor obiective sunt luat in considerare urmatoarele activitati:

I. Implementarea si operationalizarea unei infrastructuri eficiente de tip Cloud Computing destinata consolidarii centrelor de date ale Institutiilor Publice din Romania, in masura sa ofere acestora Infrastructura TIC ca Serviciu (IaaS – Infrastructure as a Service) si Platforma TIC ca Serviciu (PaaS – Platforma as a Service). Aceasta infrastructura de tip Cloud Computing va avea ca obiectiv eficientizarea achizitionarii si operarii de infrastructura TIC de catre institutiile publice din Romania.

II.Implementarea si operationalizarea unei platforme destinate standardizarii, unificarii si prezentarii integrate a datelor de interes public din Romania. In cadrul acestui obiectiv specific se disting urmatoarele componente:

  • a.    Implementarea unei platforme de preluare, standardizare si unificare a datelor de interes public
  • b.    Preluarea unui set de date relevante de la institutiile partenere ale ICI

III.Implementarea si operationalizarea unei platforme de interoperabilitate destinate serviciilor publice din Romania. In cadrul acestui obiectiv specific se disting urmatoarele componente:

  • a.    Implementarea unei platforme de interoperabilitate de tip SOA (Service Oriented Architecture), care sa includa un registru al serviciilor electronice publice si o platforma dedicata schimbului de mesaje intre serviciile publice
  • b.    Implementarea unor interfete de interoperabilitate cu Serviciul Electronic de Achizitii Publice (SEAP)

IV.Implementarea unui portal web care sa prezinte Datele standardizate si unificate si Registrele cu aplicatii si servicii ale institutiilor publice din Romania

V.Implementarea unui set de servicii electronice standardizate care sa adauge valoare infrastructurii TIC de tip Cloud Computing rezultate: serviciul de management electronic al documentelor, serviciul de gestiune standardizata a cataloagelor si registrelor, aplicatii standardizate de aprobare si de planificare a audientelor

VI.Pregatirea si constituirea unei noi entitati specializate pentru administrarea si operarea Infrastructurii de tip Cloud Computing destinate Institutiilor Publice din Romania

VII.Definirea unui cadru de lucru care sa acopere modul de furnizare si utilizare a Infrastructurii ca serviciu si a Platformei ca serviciu, guvernanta datelor si serviciilor gazduite in cadrul ICIPRO, precum si nivelul de servicii

VIII.Promovarea proiectului si a Infrastructurii de tip Cloud Computing rezultate”

  • Conditii de eligibilitate pentru a participa la licitatie:

In privinta conditiilor de eligibilitate pentru participarea la licitatie, datele din SEAP arata ca „cifra medie globala de afaceri a ofertantului (operator economic sau membrii unei asocieri) pe ultimii 3 ani (2011, 2012, 2013) trebuie sa fie de minim 122.575.427,00 lei.

De asemenea, printre altele se mai precizeaza ca „ofertantul trebuie sa demonstreze ca in ultimii 3 ani (calculati de la termenul limita de depunere a ofertelor) a furnizat produse similare in valoare cumulata de minim 46.520.841,98 lei, furnizate la nivelul a maxim 4 contracte si a prestat servicii similare in valoare cumulata de minim 14.766.871,73 lei, prestate la nivelul a maxim 2 contracte.

Termenul limita pentru depunerea cererilor de documente sau pentru acces la documente este 14.05.2014, iar termenul limita pentru primirea ofertelor sau a cererilor de participare este de 21.05.2014. Deschiderea ofertelor va avea loc in data de 22.05.2014.

  • Primii pasi de cloud computing in institutiile publice au fost facuti fara prea mare succes in 2010

La mijlocul anului 2010, cand Ministru al Comunicatiilor era Valerian Vreme (PDL), autoritatile au facut primii pasi in cloud computing, tehnologie prin care s-a incercat atragerea gratuita a institutiilor publice intr-un nor informational de sisteme virtuale in loc de a se da bani pe noi echipamente IT. Initiativa a aparut in urma unei investitii in infrastructura de calcul de inalta performanta de peste 1,5 milioane euro si a apartinut lui Ionut Damian, sef al Centrului National de Management pentru Societatea Informationala (CNMSI). In 2010, opt institutii publice s-au mutat pe aceasta infrastructura virtuala, facand economii de peste un milion de euro. Continuata, initiativa ar fi adus statului economii anuale de circa 10 milioane euro, spunea acesta intr-un interviu acordat HotNews.ro in luna ianurie 2011, cand a fost inlaturat de la conducerea acestui Centru.

CNMSI a fost intre timp absorbit de nou infiintata Agentie pentru Agenda Digitala a Romaniei (AADR), iar despre acest proces nu s-a mai auzit nimic.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro