Sari direct la conținut

Adrian Izvoranu, director confederatie patronala: "Relatia angajatorilor cu statul este stupida, facem zilnic sute de hartii. Vorbim despre internet de parca ar fi nave cosmice"

HotNews.ro

Lipsa de competenta profesionala a absolventilor de scoala sau universitate, contributiile de asigurari sociale prea ridicate, transferarea unor servicii catre sectorul privat si adoptarea unor modalitati mai flexibile de angajare au fost principalele teme discutate in cadrul dezbaterii „Guvernul privat”.

Marian Sarbu, Ministrul Muncii, a declarat ca „daca ar exista bani suficienti la fondul de pensii, ar putea fi reduse contributiile sociale pentru angajatorii care mentin locurile de munca”, sugerand chiar un eventual imprumut extern in acest scop.

Unii angajatori au declarat ca nu reusesc sa gaseasca specialisti in Romania pe anumite domenii, drept urmare apeleaza la bulgari si chinezi, desi costurile pentru angajarea acestora sunt cu 20-25% mai mari decat pentru romani.

Adrian Izvoranu, director Confederatia patronala a Industriei, Serviciilor si Comertului din Romania s-a adresat Ministrului Marian Sarbu pe subiectul birocratiei excesive:

  • Ministerul trebuie sa mentina locurile de munca –  acelea care sunt. Este esentiala reducerea drastica a birocratiei.
  • Relatia cu autoritatile este stupida, facem sute de hartii, este si neecologic si nepractic. Faceti-va intr-o zi timp si duceti-va intr-o institutie – actele zac luni de zile necitite. Se iau cu furca si se pun in alta parte. Vorbim de internet de parca ar fi nave cosmice.
  • Fondurile la stat ar veni, daca fisclitatea ar fi pe trend  e reducere si daca Guvernul s-ar purta cu noi ca un partener si nu ca un vataf care daca nu are, cere. Ne obligati sa actionam ostil, sa eludam legile, sa mintim.

Izvoranu a mai atras atentia ca „prestatiile sociale aflate acum in sarcina Ministerului muncii trebuie sa treaca la companii non-profit”. Argumentele acestuia, detaliate pentru HotNews.ro:

  • Trebuie sa va uitati cum sunt administrate fondurile de pensii, de asigurari sociale – cat costa si ce proaste servicii asigura statul.
  • 80% din prestatiile sociale pe care le face la ora actuala Ministerul Muncii nu au ce cauta in domeniul statului ele trebuie sa mearga in economia tertiara sau economia non-profit cum se mai numeste, deci acele companii in care obiectivul principal nu este profitul ci obiectivele sunt sociale.
  • Formarea profesionala trebuie sa o faca companii non-profit , asta se face in toata lumea, avem si noi un exemplu, universitatile – care, atentie, nu sunt SRL-uri sunt fundatii, ONG-uri.
  • aceasta pentru ca asa este legea la noi, universitatile sunt pe acelasi picior cu organizatiile de mediu sau cele care salveaza catei, pentru ca lipseste conceptul de economie sociala
  • De asemenea sanatatea si securitatea ocupationala – este un serviciu pe care nu-l face nimeni, mai ales partea de  preventie, cea mai consistenta in Romania nu se face. Ea este pasata prin lege in sarcina angajatorului care nu are nici pe departe competenta.
  • Ganditi-va o companie mica cu 2-3 angajati ar trebui unul sa-i faca instruiore pe sanatate si securitate ocupationala – e un concept pluridisciplinar greu de facut si greu de invatatm, presupune multe calificari – trebuie facuta de societati private non-profit care lucreaza pe buget: daca acum exista o comanda, nevoi – lucreaza, daca nu, nu lucreaza. Nu este ca la stat  unde aceste agentii nu au nicio comanda, nicio responsabilitate, primesc doar fonduri.
  • Fondurile care sunt alocate acestor activitati sunt imense, pentru dincolo de ceea ce este obligatoriu la CAS orice angajator este interesat – a devenit esentiala calitatea profesionala a oamenilor.
  • Promisiunea s-a facut inca din ianuarie-februarie. Ministerul in sfarsit a discutat despre economia sociala, acum cineva trebuie s-o si legifereze, s-o copnceptualizeze, sa-i dea un loc in economia romaneasca si asta va fi una din abordarile care va rezolva foarte multe probl;eme si bugetare si sociale.

Ministrul Muncii, Marian Sarbu, a raspuns pozitiv propunerilor:

  • legat de activitatile de reconversie profesionala, cred ca ar trebui sa scoatem statul din orice fel de activitate din aceasta de formare.
  • Avem vreo 5 agentii – intentionez sa demarez un proces de a le lasa in spatiul concurential; automat si cu acea posiblitate de a intra in competitie pentru fonduri.

In acelasi timp, unul din reprezentantii Ministerului a precizat ca a fost demarat un studiu de marketing al formarii prin care se investigheaza ce vor angajatorii.

Ioan Niculae, presedintele Interagro: „Angajam bulgari si chinezi fiindca nu gasim specialisti romani”.

Acesta a detaliat:

  • Toti specialistii in chimie pe care ii avem au peste 65 de ani. Consilierul meu are 82 de ani.
  • De ani de zile cautam o forma sa pregatim specialisti in chimie industriala; am cautat absolventi; dar nu gasim pentru a-i angaja.
  • Pentru o investitie facuta din surse proprii am apelat sa importam specialisti din China, din Bulgaria. De 2 luni facem interviuri cu bulgari. Este foarte grav. Reconfirma pentru romania o stare de fapt in ce priveste deficitul de forta de munca.
  • In total vom angaja circa 200 de persoane (pentru patru schimburi), circa 40 de persoane le luam din Bulgaria, alte cateva zeci din China si incercam ca macar 2 schimburi sa le facem din romani.
  • La protectie salariala strainii sunt mai scumpi, plus ca trebuie sa platesti taxele pe venituri inclusiv in tara lui de origine, in China, insa nu avem alta solutie.
  • Un chinez ma costa mai mult cu 20-25% decat un roman pe care nu-l gasesc aici, dar problema este ca aici nu gasim deloc.
  • Pe toate domeniile intampinam aceleasi probleme.

Un alt reprezentant al mediului de afaceri a ridicat problema flexibilitati formulelor de angajare, care este legata de problema mentinerii locurilor de munca sau a crarea unora noi. „In practica se observa ca este vorba despre o serie de proiecte unde sunt necesare aceste contracte, pe termen determinat, iar angajatori sunt pusi in imposibilitatea de a oferi astfel de contracte”

De asemenea, a fost propusa reducerea contributiilor sociale conditionata de mentinerea locurilor de munca

Marian Sarbu: „Maine ordonanta aceasta legata de somajul tehnic trebuie clarificata, sa dam drumul la mai multa respiratie agentilor economici”

Ministrul a mai declarat: „voi incerca sa incep o discutie in Guvern pentru a aduce in dezbatere aceasta tema, a reducerii contributiilor sociale. Poate, Romania sa ia un imprumut strict pentru deficitul bugetului de pensii. O impiedica cineva?

Pana gasim imprumutatorul acela si pana luam decizia cred ca ar fi necesara o dezbtere pe bugetul asigurarilor sociale sau reducerea contributiilor pentru cei care pastreaza locurile de munca – promit ca discut cu dl Pogea mai insistent pe aceasta tema”

Ulterior, la solicitarea jurnalistilor, acesta a explicat din nou ideea: „Eu am spus ca in cazul in care statul roman ar avea suficienti bani sa acopere deficitul de la fondul de pensii pe un termen mai lung, in asa fel incat o reducere substantiala a contributiilor de asigurari sociale saa nu opuna in pericol fondul de pensii si plata pensiilor, atunci aceasta reducere a contributiilor ar fi binevenita.”

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro