Sari direct la conținut

Adriean Videanu: Importul de gaze din Rusia raspunde regulilor pietelor? Evident ca nu.

HotNews.ro

Liberalizarea pietei gazelor va fi facuta treptat chiar din acest an, a declarat ministrul economiei Adriean Videanul. Acesta sustine ca, in conditiile in care piata ar permite, ar demara liberalizarea, dintr-o data, chiar de maine. „Sustin liberalizarea pretului la gazele naturale, dar trebuie create premisele liberalizarii intr-un calendar agreat. Daca as avea premisele, si maine as face liberalizarea, brusc”, a declarat ministrul economiei, Adriean Videanu. Potrivit acestuia, liberalizarea este dificila din cauza importurilor de gaze din Rusia. „Singura sursa de aprovizionare din import este Rusia. Importull de gaze din Rusia raspunde regulilor pietelor? Evident ca nu”, a spus Videanu.

In aceste conditii, producatorul de gaze a primit sarcina de a prospecteze pieţele europene pentru a importa gaze.

„Eu deja am instructat Romgaz să iasă pe pieţele spot europene să vadă ce tranzacţii se pot realiza, pentru a aduce, parţial, inclusiv gaze din tranzacţii europene”, a afirmat Videanu.

Videanu mai sustine ca premisele unei piete concurentiale vor aparea chiar in urmatoarele doua luni, moment in care va exista interconectare cu Ungaria. Potrivit ministrului, conducta de interconectare Arad-Szeged va fi pusa in functiune pana atunci. Acesta este cel mai avansat proiect de interconectare la conductele de gaze din alte state. Anul viitor, ar putea fi finalizata conducta de interconectare cu Bulgaria.

Romania a tot amanat liberalizarea

Autoritatile romane sunt obligate, conform intelegerilor cu Comisia Europeana, sa liberalizeze pretul la gazele din productia interna incepand chiar din acest an. Practic, preturile trebuie aduse la nivelul gazelor din import. Singurele importuri pe care le face Romania sunt cele din Rusia de unde gazele vin la preturi aproape duble fata de cele practicate de producatorii romani, Romgaz si Petrom. La ora actuala, pretul gazelor la consumatorii din Romania este cel mai redus din Europa, plasandu-se la 50% din media UE. Din cauza presiunilor de ordin social, Guvernul roman a ingnorat, pana acum, semnalele de la Bruxelles referitoare la liberalizare, cerand Autoritatii Nationale de Reglementare in Domeniul Energiei (ANRE) inghetarea preturilor. In aceste conditii, Romania risca procedura de infringement.

Din motive de protectie sociala, Guvernul a solicitat Comisiei Europene mai multe amanari in privinta liberalizarii din cauza ca aceasta ar putea determina cresteri puternice ale preturilor la gaze. Liberalizarea pietei gazelor trebuia facuta pana la 1 ianuarie 2009, dupa ce Romania a obtinut din partea Comisiei Europeane o amanare de doi ani. Intre timp a aparut criza economica si astfel, Romania a reusit sa obtina, anul trecut, o noua amanare. Initial, Romania se obligase, prin tratatul de aderare, sa opereze alinierea de pret inca de la 1 ianuarie 2007.

Comisia Europeana preseaza autoritatile romane sa prezinte un grafic al liberalizarii. „Inregistram saptamanal comunicari de la Comisia Europeana pentru liberalizarea pretului la gaze. Comisia vrea un program pana in martie 2010. Il vom prezenta pana la acest termen”, a declarat la sfarsitul anului trecut ministrul economiei Adriean Videanu.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro