Sari direct la conținut

Afaceristul rus Oleg Deripaska vrea sa dea totul statului

HotNews.ro

Patronul gigantului aluminiului mondial RusAl, Oleg Deripaska, a iesit cu o declaratie de senzatie, afirmand ca este gata in orice clipa sa se desparta de compania lui si sa o predea statului. El a mai spus ca nu este absolut deloc interesat de dezvoltarea companiei, unde el detine 66% din actiuni. Declaratile au fost facute publicatiei britanice Financial Times.

„Daca statul considera ca trebuei sa renuntam la companie, vom renunta. Nu sunt separat de stat. Pur si simplu am avut noroc. Credeti ca bogatia mi-a picat din cer?”, a spus ocupantul locului secund in lista Forbes al celor mai bogati rusi, cu o avere evaluata la 23 miliarde dolari. Comentatorul postului de radio Ecoul Moscovei, Iulia Latinina, nu crede ca lucrurile stau chiar asa.

In opinia ei, „o fraza de genul – sunt gata sa dau totul statului” – este o forma standard de juramant pe care de cativa ani il rostesc toti oamenii de afaceri din Rusia. Deputatul comunist Viktor Tiulkin este convins, la randul lui ca fiecare oligarh din Rusia intelege perfect: ce detine a obtinut pe cai nu prea ortodoxe.

Daca de sus se da ordinul ‚impartim’, oligarhii, avand in minte experienta clegilor, vor raspunde ‚oricand suntem pregatiti”. In ultimul timp, noteaza presa moscovita, Deripaska si-a extins activitatea si in alte domenii, fara legatura cu industria aluminiului.

El isi investeste miliardele an comertul cu cherestea, in constructii, industria de aviatie si in productia de automobile. El intentioneaza, in noiembrie, sa obtina pentru RusAl, care anul acesta s-a unit cu concurentul sau, SuAl” si cu unele din activiee companiei Glencore, o listare completa la Bursa din Londra. Se asteapta un castig de maxim 9 miliarde de dolari.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro