Sari direct la conținut

Agentiile de presa in criza: produse noi si flexibilitate fata de clienti

HotNews.ro

Agentiile de presa continua sa fie o afacere profitabila, chiar si pe timp de criza. Cel putin asa spun managerii principalelor agentii de presa publice si private din Romania, care au dezbatut, marti, cu ocazia Zilei Agentiilor de Presa, posibilitatile de dezvoltare ale agentiilor in contextul crizei economice. Discounturile oferite unor categorii de clienti, extinderea in online si investitiile in tehnologii multimedia par a fi solutiile cele mai viabile.

Prezenta la evenimentul organizat de Agentia Rador, Maria Toghina, presedinte director general al Societatii Romane de Radiodifuziune (SRR), a tinut sa precizeze ca „agentiile de presa nu sunt in pericol”, in pofida contextului economico-financiar care a afectat intreaga piata mass-media. „Este mult mai ieftin sa platesti un abonament lunar la o agentie de presa, decat sa platesti reporteri proprii”, si-a argumentat Toghina afirmatia.

Mai mult, spune ea, agentiile de presa nu-si propun sa practice „un jurnalism in direct”, asa cum fac televiziunile de stiri concurente, „ci unul care sa aduca valoare informatiilor”. In opinia directorului general al SRR, „stirea de agentie este esentiala pentru orice jurnalist, fie ca o recunoaste sau nu”.

In completare, Adrian Bucur, editor prezentator Prima TV, a accentuat faptul ca televiziunile de stiri sunt acum cel mai aprig concurent al agentiilor de presa. Cu toate acestea, ele nu reusesc, de fiecare data, sa asigure acele elemente necesare informatiei – acuratete, acoperire si viteza – care sunt apanajul agentiilor.

„Jurnalismul de agentie este una dintre cele mai grele munci din presa si mai ingrate”, a spus Bucur. „Din pacate, criza aduce pe TV tot ce este mai ieftin, fapt ce modifica personalitatea si asa beteaga a publicului. Patronii nu vor investi, in urmatorii 3 ani, in programe care sa coste”, a adaugat el.

Ca raspuns la primele efecte ale crizei – unii clientii care si-au reziliat abonamentele, mai ales cei de pe internet – agentia de presa Rador a Radio Romania va continua sa investeasca in tehnologie (soft captura audio-video si soft monitorizare web), abordand in acelasi timp o politica de vanzare mai flexibila pentru fidelizarea clientilor existenti.

Carmen Ionescu, redactor sef Rador, a aratat ca agentia „a mers pana la discounturi extrem de importante”, ca sa mentina unii clientii, in principal institutii, care la randul lor au suferit reduceri de bugete. „Nu de 50%, dar de 20-30%, da”, a spus Ionescu.

Discounturile se practica si la agentia de presa Mediafax. Cristian Dimitriu, directorul general al agentiei, a precizat insa ca acestea sunt valabile doar pentru segmentul de business, nu si pentru mass-media. In ceea ce priveste adaptarea la criza economica, Dimitriu sustine ca „o agentie de presa nu trebuie sa se limiteze la produsul traditional, clasic”, fiind necesara si o extindere si consolidare in online. La aceasta se adauga o diversificare a ofertei de continut, care sa targeteze atat mass-media, cat si utilizatorul final – publicul.

In favoarea unei politici de vanzare mai flexibila s-a exprimat si Cosmin Popa, director general NewsIn. Insa, spune el, aceasta trebuie sa fie una „precisa”. „Nu vom concura la o flexibilitate paguboasa, la preturi derizorii”, a precizat Popa.

Printre schimbarile la care agentiile sunt supuse sub presiunea internetului si a televiziunilor de stiri, directorul NewsIn a amintit nisarea foarte clara pe tipuri de continut, distributia virala si textele insotite de video.

Despre investitii in multimedia a vorbit si Magda Bunea, director marketing Agerpres. „Agentia de presa a fost impinsa spre schimbare sub presiunea internetului. Ne-am schimbat inaintea altor publicatii, TV-uri”, a spus Bunea. Potrivit acesteia, „s-a cam terminat cu tipul de pozitionare <>”, din partea agentiilor.

„Twitter-ul si imaginile luate cu telefonul au schimbat fata presei”, a afirmat Pavel Ionescu, redactor sef redactia informatii, Radio Romania Actualitati. Cu toate acestea, „sprijinul pe agentiile de presa este fundamental. Cand ai garantia sursei este foarte greu sa te inseli”, a precizat el.

Carmen Ionescu, redactor sef Rador, pentru HotNews.ro:

  • Politica de discounturi a fost doar un aspect si noi incercam sa nu mizam foarte tare pe aceasta chestiune. Cu totii incercam sa intram pe anumite nise de piata asa cum face toata mass-media romaneasca si straina si sa dezvoltam servicii paralele celor de difuzare de stiri de agentie.
  • Pentru 2009, din punct de vedere al afacerii, eu zic ca o sa avem o stagnare. Nu cred ca ne vom mai lauda cu 50% crestere in vanzari. De asemenea nu putem sa stam pe loc.
  • Chiar daca nu vom avea deloc intentia sa investim in tehnologie care este scumpa, nu avem ce sa facem, pentru ca ceilalti investesc in tehnologie.

Cosmin Popa, director general Newsin, pentru HotNews.ro:

  • Traseul agentiilor de presa este extrem de evident, fara sa fie foarte usor: o indreptare catre consum, prin intermediul internetului, pentru ca este un mediu care iti ofera optiuni aproape infinite, si o profesionalizare a serviciilor la modul cel mai serios. Ambele presupun replieri si schimbari de politici de resurse umane.

Cristian Dimitriu, director general Mediafax, pentru HotNews.ro:

  • Daca o agentie de presa nu investeste in tehnologie, nu ofera solutii tehnice cat mai bune pentru abonati, produsele decad si nu mai sunt vandabile. Este absolut clar ca o agentie de presa trebuie sa fie in avangarda tehnologiei.
  • Vizitatorii unici (ai site-urilor Mediafax, n.r) se mentin, publicitatea online s-ar putea sa stagneze. Nu o sa cada, insa o sa fie o crestere destul de mica. Veniturile din publicitatea online, chiar si in conditiile cand nu era criza, nu acopera costurile de productie.
  • Toata lumea cauta tot felul de artificii, cum ar fi discounturile generale oferite de o agentie de presa fie ca sunt pe publicitate sau pe abonamente. Ele trebuie sa existe in corelatie cu scaderea pretei.

Luca Niculescu, redactor sef RFI, pentru HotNews.ro:

  • Agentiile de presa pana acum 10-15 ani erau principala sursa de informatie pentru jurnalisti. Acum ai televiziuni de stiri, site-uri de informatie, iar agentiile de presa par ca nu si-au gasit locul in aceasta nebuloasa a informatiei.
  • Problema este ca informatia a devenit practic gratuita. Pana acum trebuia sa o platesti intr-o forma sau alta.
  • Aici e una dintre marile probleme ale presei la nivel mondial: de ce sa mai dau bani pe un ziar, pe o informatie, cand pot sa o gasesc peste tot.
  • Vom asista din ce in ce mai mult la un fenomen care exista deja si anume la dezvoltarea canalelor de nisa din ce in ce mai specializate.
  • Viitorul presei: specializare si dezvoltare pe site-uri multimedia.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro