Sari direct la conținut

Agentiile de rating sunt reglementate la nivel european – Legislatia a fost votata de Parlamentul European

HotNews.ro

Parlamentul European a votat legislatia privind reglementarea agentiilor de rating, intr-o prima lectura, indicand dorinta de a urgenta adoptarea unei astfel de legislatii. Mecanism de rotatie a analistilor, o supraveghere mai stricta la nivel european, dezvaluirea metodologiilor de evaluare si conditii speciale pentru folosirea ratingurilor agentiilor din afara UE – sunt cateva dintre prevederile pachetului legislativ.

Aceasta are patru obiective: evitarea conflictelor de interese in procesul de evaluare, imbunatatirea calitatii metodologiei utilizate de agentiile de rating si calitatea acestor evaluari, cresterea transparentei prin impunerea unor obligatii de comunicare a informatiilor de catre agentiile de rating si asigurarea unui cadru eficient de inregistrare si supraveghere.

La nivelul institutiilor europene, este recunoscut faptul ca agentiile de rating al creditelor au contribuit in mod semnificativ la recentele tulburari ale sistemului financiar international, deoarece acestea au subestimat riscul de credit. Prin urmare dorinta de reglementare a acestora a fost mare atat din partea Comisiei, cat si a Consiliului si Parlamentului European.

Noua legislatie prevede ca obligatorie, pentru toate agentiile de credit care vor sa activeze in UE, sa se inregistreze si sa indeplineasca regulile stabilite. Regulile au drept scop o mai mare transparenta si independenta a acestor companii, pentru imbunatatirea calitatii evaluarii.

Evitarea conflictelor de interese in procesul de evaluare

Principalul scop al legislatiei este evitarea conflictului de interese existente sau potentiale. O relatie indelungata intre entitatile evaluate si analisti poate compromite independenta analistilor, au considerat eurodeputatii. Prin urmare s-a instituit un mecanism de rotatie a analistilor, astfel incat acestia sa nu evalueze mai mult de cinci ani aceasi entitate.

Eurodeputatii au cautat o supraveghere mai puternica la nivel european a pietelor financiare, prin urmare au intarit rolul Comitetului autoritatilor europene de reglementare a pietelor valorilor mobiliare (Committee of European Securities Regulators – CESR), care va fi unicul organism de inregistrare si supreveghere a agentiilor de rating.

CESR va primi aplicatiile agentiilor de rating si vor fi astfel reduse costurile, intrucat se vor inregistra o singura data la nivel european. Comitetul va informa autoritatile competente din toate statele membre care vor face informatiile publice.

Autoritatile nationale vor lua decizia privind inregistrarea si respectarea regulilor de catre agentiile de rating, precum si privind retragerea dreptului de a practica pe piata UE in cazul in care agentiile vor incalca regulile.

Mai mult, va exista un colegiu de supervizori – in care vor fi reprezentate toate cele 27 de state membre – pentru a oferi o platforma pentru schimbarea informatiilor intre autoritatile nationale si pentru coordonarea activitatii acestora.

Aceste decizii tebuie aplicate pana in iulie 2010, cand Comisia va trebui sa prezinte o evaluare si, eventual, sa vina cu noi propuneri.

Folosirea rating-urilor agentiilor din tari non-UE

Evaluarile agentiilor de rating din tari care nu sunt membre ale UE – precum cele din SUA – vor trebui sustinute de o agentie europeana. Aceasta agentie va fi responsabila cu monitorizarea permanenta a activitatilor de rating ale agentiilor non-UE, pentru a se asigura ca ele sunt in concordanta cu cerintele legislatiei europene.

Pentru agentiile de rating din afara UE, mai mici ca dimensiuni, care nu au o prezenta in uniune, va fi stabilit un regim de certificare. Comisia va decide, de la caz la caz, in ce masura cadrul legal al tarii terte din care provine agentia este in concordanta cu cel european, ca ratingul sa poata fi folosit in UE.

Dezvaluirea metodologiilor de rating

Fiecare agentie de rating va trebui sa faca publice metodologiile folosite in evaluarile lor si sa se asigure ca aceste evaluari se bazeaza pe folosirea tuturor informatiilor disponibile. Aceste informatii vor trebui sa fie de buna calitate si din surse sigure.

Detalierea produselor financiare evaluate

Agentiile de rating trebuie sa joace un rol semnificativ in a arata exact clientilor care folosesc evaluarile lor, specificitatea produselor financiare complexe in comparatie cu cele traditionale.

Ele vor trebui fie sa evalueze diferit categoriile incluse intr-un produs financiar complex, fie sa ofere informatii suplimentare privind riscurile pe care le presupun aceste sub-produse.

Un raport anual despre companie

Agentiile de rating trebuie sa prezinte anual un raport de transparenta in care sa ofere informatii privind actionariatul, rezultatul evaluarii interne anuale privind indeplinirea criteriilor de independenta si o descriere a politicii de management si de rotatie a analistilor.

Intrarea in vigoare a legislatiei

Regulamentul va fi direct aplicabil in toate statele membre dupa 20 de zile de la publicare. Statele membre vor avea sase luni la dispozitie pentru a adopta masurile necesare pentru implementare.

O derogare de 18 luni se aplica doar pentru utilizarea rating-urilor provenind de la agentii non-UE. Dupa trei ani, Comisia Europeana va evalua eficienta acestui regulament.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro