Alcatel-Lucent Romania vrea sa angajeze intre 100 si 200 de oameni in 2016
¬Furnizorul de echipamente telecom Alcatel-Lucent are 1.600 de angajati in tara, ar putea adauga intre 100 si 200 de oameni anul viitor si vrea sa isi diversifice tipul de clienti, a spus noul director al filialei locale, francezul Raoul Ros. „Un lucru care ma nemultumeste, ca nou sef al Alcate-Lucent Romania, este ca avem mai mult succes in straintate, decat in tara”, spune Raoul Ros, explicand ca ar vrea sa aiba mai multi clienti din randul companiilor locale de stat si private. In articol puteti citi si despre un studiu care prezinta estmarile diviziei Bell Labs cu privire la viitorii zece ani in tehnologie.
Alcatel are 1.600 de angajati in Romania, marea majoritate la Timisoara, iar la anul ar vrea sa angajeze intre 100 si 200 de oameni Anul acesta, compania a recrutat 180 de ingineri, dintre care aproape 70 direct de pe „bancile” facultatii, a spus Raoul Ros, cel care conduce de cateva luni operatiunile din Romania ale companiei. ce are ca activitate esentiala in Timisoara gestionarea retelelor unor operatori mobili importanti din Europa si SUA.
Alcatel-Lucent a avut in 2014 afaceri de 361 milioane lei si profit net de 20 milioane lei. Fata de 2013, cifra de afaceri a scazut cu 26 milioane lei, profitul a ramas la acelasi nivel.
„Un lucru care ma nemultumeste ca nou sef al Alcatel-Lucent Romania este ca avem mai mult succes in straintate, decat in tara. As vrea sa fim mai de succes in Romania si sa avem mai multi clienti locali, bineinteles furnizori de servicii, dar mai ales clienti „enterprise”, a spus Raoul Ros.
Ros spune ca in domenii precum asigurari, transport, administratie si siguranta publica, prezenta Alcatel este slaba in tara :”Sunt multe motive in spatele acestei realitati, insa e clar ca nu suntem furnizori principali pentru aceste entitati in Romania”
De ce se intampla asta? Raoul Ros spune ca, de mult timp, Alcatel-:Lucent s-a concentrat pe piata serviciilor, insa acest lucru se va schimba si portofoliul de servicii a fost si el modificat, astfel incat compania sa devina mai flexibila. „Vrem in Romania sa facem mai mult business cu furnizorii de servicii, insa si cu companii din afara segmentului, cu companii precum CFR care utilizeaza multe instalatii telecom”.
Ros spune ca Alcatel – Lucent a participat si la licitatii publice, insa in ultima vreme acestea au fost mai putine.
In aprilie s-a anuntat ca Nokia va cumpara Alcatel-Lucent, urmand sa se formeze un gigant telecom de 40 miliarde euro si 110.000 de angajati. Raoul Ros spune ca in Romania fuziunea va avea ca efect imbunatatirea portofoliului de servicii, iar din ianuarie 2016 Alcate-Lucent si Nokia vor actiona precum o singura companie si la nivel local.
Seful pe Alcatel-Lucent Romania spune ca cele doua companii se vor completa, istoric Nokia fiind axata pe partea de retele mobile, in timp ce Alcatel este o forta pe partea de linii fixe.
Compania are in Timisoara un centru global de operare retele ce activeaza in domeniile LTE, small cells, platforme IP, customer services delivery GNOC, remote integration etc, si al dezvoltarii de aplicatii telecom, precum si pentru laboratoare de validare si sisteme de testare. Printre clienti se numara cei mai mari operatori telecom, AT&T, Verizon, British Telecom, Orange Franta Telefonica si Vodafone Qatar, iar compania furnizeaza servicii de dezvoltare retele, implementare retele, extindere, schimbari si migrari, serviciile fiind destinate si echipamentelor ce nu sunt de provenienta Alcatel-Lucent. Centrul global de operatiuni din Timisoara este cel mai mare de acest fel al Alcatel.
Alcatel – Lucent are in Romania ingineri implicati in activitati de cercetare-dezvoltare in domeniul telefoniei mobile, ingineri care dezvolta solutii de tip cloud sau „big data” si peste 500 de ingineri care lucreaza in centrul care administreaza retele de comunicatii mobile pentru operatori din strainatate.
Peisajul tech in 2025
Bell Labs, divizia de cercetare a Alcatel-Lucent, a realizat un studiu pe tema tendintelor in IT pe urmatorii zece ani
Tendinte pana in 2025
– 47% din traficul de date va fi folosit de servicii video in IoT, fata de 1% in prezent
– Capacitatea retelei celulare de date va creste de 66 de ori, pana la 20 Gbps
– De 60 de ori mai multe dispozitive conectate vor fi alimentate cu energie regenerabila
– 1.000 din 10.000 de decizii vor fi luate zilnic cu ajutorul programelor software de analiza a datelor
– Vor fi analizate 9,3 ZB de date, in crestere de 620 de ori
– Datele brute, colectate pentru a fi analizate, vor creste de 19 ori, de la 7 ZB, la 133 ZB
– Daca unui om ii sunt necesare 20 de milisecunde pentru a initia un gand, pentru o operatiune a unui smartphone e necesara doar o nanosecunda
– Rata de utilizare a dispozitivelor per persoana va creste de 10 ori in SUA
– 100% dintre dispozitivele din SUA vor fi asistate sau total dependente de cloud
– Platile mobile vor creste de 12 ori
– Media de stocare digitala per persoana va ajunge la 20TB, fiind de 20 de ori mai mare decat in prezent
– Atacurile cibernetice vor creste de 180 de ori
– Traficul in retea va creste de 13 ori
– Latenta retelei se va imbunatati de 10 ori
– In mediul de business, livarile cu drone vor creste de 30 de ori la nivel international