Sari direct la conținut

Alegerile la un pas de fraudare

HotNews.ro

Reteaua observatorilor, virusata de PSD

Organizatie-observator condusa de un fost director SRI

Observatorul asupra caruia s-au indreptat cele mai multe suspiciuni este OADO (Organizatia pentru Apararea Drepturilor Omului), ale carei venituri anuale se ridica la circa 5 miliarde de lei. OADO are ca membri fosti ministri, directorul executiv al organizatiei fiind Mihai Stan, fost director adjunct al SRI, demis in urma scandalului arhivei fostei Securitati arse la Berevoiesti.

Presedintele OADO, Florentin Scaletchi, afirma ca va avea, miine, 40.000 de observatori la alegeri, raspinditi in cele 17.500 de sectii de votare din toata tara (4.000 doar in Capitala). Aceasta desi numarul membrilor OADO este de numai 6.000.

Diferenta se explica prin faptul ca marea majoritate a observatorilor sint sindicalisti afiliati la CNSLR-Fratia si BNS, organizatii care merg in alegeri alaturi de PSD, respectiv PRM. „Mai bine sa stai la masa cu Puterea decit linga masa“, spune Scaletchi. Cu toate acestea, el sustine ca cei 34.

000 de sindicalisti s-au oferit voluntar ca observatori si ca el personal nu este inregimentat politic.

Fundatie prietena cu Vanghelie, Iorgovan si Dan Iosif

O alta organizatie al carei nume este asociat cu PSD este Fundatia „Millenium for Human Rights“, cu 550 de observatori in Bucuresti si 240 de observatori in Ilfov. Presedinte fundatiei este Radu Sorin Daniel, apropiat de cercurile Puterii. L-a sustinut public pe Marian Vanghelie in momentul in care PNA a demarat cercetarea acestuia.

In 1999, era aparat de senatorul PSD Antonie Iorgovan intr-un proces in care, alaturi de actualul consilier prezidential Dan Iosif, ridicase o exceptie de neconstitutionalitate. Intimplator sau nu, 3 ani mai tirziu, Presedintia sprijinea o expozitie de pictura dedicata memoriei victimelor atentatelor din 11 septembrie 2001 si organizata la New York de „Millenium for Human Rights“.

La reusita evenimentului au pus umarul si Ministerul Transporturilor, Ministerul Turismului, Ministerul Cultelor si Culturii si Ministerul Afacerilor Externe. „Toate acestea sint chestii private, nu au legatura cu alegerile“, sustine Radu Daniel.

APD se teme de frauda observatorilor afiliati PSD

„Chiar daca nu vor frauda ei insisi alegerile, observatorii independenti care, de fapt, reprezinta un anumit partid ar putea gira aceste fraude“, isi exprima temerea Adrian Sorescu, director executiv al Asociatiei Pro Democratia. „La anterioarele tururi de scrutin ne-am confruntat cu tot felul de organizatii care tineau in mod evident de PSD.

In 2000, de exemplu, multi dintre observatori au apartinut Forumului Democratic, condus de Razvan Theodorescu si care-l mai avea in conducere pe Gelu Voican Voiculescu“, adauga Sorescu. Pro Democratia are acreditati peste 3.000 de observatori, din care in jur de 2.500 in mediul rural si doar 100 in Bucuresti.

Votul din Moldova, controlat de organizatori

SITUATIA CARE PARE cea mai grava se inregistreaza in cel mai mare judet din Moldova. Astfel, la Iasi, 300 din totalul de 400 de observatori acreditati provin din rindurile „Eurodemos“, o asociatie neguvernamentala locala condusa de Morel Bolea, un apropiat al autoritatilor din administratia locala controlata de PSD.

Precedentul de la locale

La alegerile locale din iunie, „Eurodemos“ s-a aflat in capul listei de reclamatii. Una dintre ele se referea la faptul ca doi dintre observatorii sai, Adrian Alupului si Camelia Adumitroaie, isi dadusera demisia din PSD cu citeva zile inainte de alegeri, dupa ce initial se aflasera chiar pe listele de candidati.

Observatorii lui Oprisan

In Vrancea, o mare parte dintre observatori provin din rindurile OADO, Organizatia pentru Apararea Drepturilor Omului, al carei presedinte este Florentin Scaletchi, un personaj cu trecut controversat. OADO a fost infiintata in 2000, dar nu a monitorizat alegerile din acel an. Este o organizatie civica perceputa in interiorul sistemului ca fiind agreata de PSD.

In judetul Vrancea controlat de Marian Oprisan, OADO va trimite 120 de observatori, iar asociatia Pro Democratia – doar 71, in cazul acesteia din urma cei mai multi dintre ei fiind voluntari, fapt care, fiind vorba de Vrancea, lasa loc de suspiciuni. Aici nu s-a semnalat nici prezenta reprezentantilor OSCE.

Mostenirea lui Sechelariu

In Bacau, unde a fost tintit scandalul RAFO, situatia este grava. Alegerile vor fi monitorizate de Credo RomStar-78, organizatie nonguvernamentala a rromilor, apropiata de PSD, precum si de Federatia Romania ONG-urilor, controlata in totalitate de PSD.

Mai mult, in Bacau se mai constata un fenomen: membrii birourilor sectiilor de votare provin in majoritate din rindul functionarilor publici, profesorilor sau chiar al pensionarilor, pentru ca juristii s-au aratat dezinteresati de alegeri. Astfel, in 530 de sectii de votare din tot judetul se gasesc doar 5 judecatori.

Judete nesupravegheate

Exista judete unde pina vineri dupa-amiaza nu se acreditase nici un observator, cum este cazul in Covasna, sau judete unde observatorii Asociatiei Pro Democratia sint foarte putini. Spre exemplu in judetul Mehedinti, au fost acreditate doar 68 de persoane.

Situatia este mult mai buna in mai multe judete din Transilvania unde majoritatea pirghiilor din administratia locala se afla in miinile actualei Opozitii.

Fraudele mici – consecinte cruciale

Inainte de vot

Tipografiile unde se tiparesc buletine de vot pot trage tiraje suplimentare. Acest lucru se poate face doar daca fortele de ordine care pazesc rotativele primesc ordin sa nu-si indeplineasca sarcinile cu rigurozitate.

In ultimii ani, suspiciunile privind tirajele suplimentare s-au accentuat cu atit mai mult cu cit prefectii au incredintat direct contractele de tiparire unor tipografii detinute de amici politici. Buletinele tiparite in plus, marcate cu stampile de control, dar si cu stampila „Votat“ pe candidatul favorit, pot fi folosite cu succes in metoda „suveica“.

In timpul votarii

In ziua votului, exista numeroase metode de fraudare. Una ar fi cea a folosirii pseudoobservatorilor. Un partid interesat infiinteaza sau infiltreaza o organizatie nonguvernamentala, care solicita acreditari. Sute de activisti de partid pot fi astfel trimisi in sectiile de votare pentru a sprijini numeric reprezentantii de acolo ai partidului care i-a angajat.

Metoda a fost patentata in 1996, in Bacau, cind sute de angajati de la FPP II Moldova si Camera de Comert, institutii controlate de Corneliu Iacobov, s-au inscris in citeva zile in filiala locala a LADO, condusa de consilierul prefectului din acea vreme. Metoda „suveica“ e una dintre cele mai infailibile.

Unui alegator i se da un buletin gata votat, este trimis in sectia de votare, in cabina inlocuieste buletinul alb cu cel deja stampilat si pe acesta din urma il introduce in urna. Buletinul alb e dovada ca si-a indeplinit misiunea, in schimbul careia isi primeste banii. Tot in timpul votarii pot fi pusi oameni sa voteze de mai multe ori.

Tehnica este inlesnita de faptul ca eticheta autocolanta ce confirma votarea poate fi lesne dezlipita. In schimbul unor sume de bani, pot fi convinsi sute de oameni sa se imbarce in autobuze si sa voteze itinerant, sub pretextul ca sint veniti la rude in alte localitati. Pro Democratia a identificat nu mai putin de 7 metode de fraudare in timpul votului.

La numaratoarea voturilor

Procedurile de numarare a votului nu sint nici ele scutite de tehnici de fraudare. Esentiala aici e rezistenta membrilor care alcatuiesc birourile sectiilor de votare, dibacia cu care se pindesc unii pe altii.

Principalele metode de fraudare sint strecurarea buletinelor de vot favorabile adversarului in teancul cu buletine anulate sau „dubla stampila“: se aplica inca o data „Votat“ pe un buletin valabil al adversarului, anulindu-l.

In timpul transportului

Dupa ce voturile sint numarate si procesele-verbale sint incheiate, buletinele de vot sint sigilate in saci si pleaca sub paza armata spre birourile de circumscriptie. O complicitate intre cei care le transporta si cei care trebuie sa le pazeasca poate duce la inlocuirea cu totul a sacilor cu unii dinainte „preparati“.

In alegerile precedente s-au semnalat numeroase cazuri de buletine de vot aruncate pe cimp, dar niciodata nu s-au aflat rezultatele unor eventuale investigatii.

La centralizarea voturilor

Desi instituita, Autoritatea Electorala Permanenta nu si-a intrat in atributii din motive birocratice. In consecinta, sarcina de verificare si atestare a softului de numarare a voturilor a revenit Institutului National de Statistica, aflat in subordinea Guvernului.

Desi scanarea proceselor-verbale pare a inlatura, la prima vedere, banuielile ca rezultatele nu pot fi masluite, expertii spun ca se pot opera corecturi manuale, dat fiind ca scannerul nu poate intotdeauna distinge cifrele scrise cu mina.

Ghidul Pro Democratia Posibile metode de fraudare a alegerilor Suveica

Camasa albastra

Alegatorul se declara incapabil sa voteze singur si apeleaza la o persoana sa il ajute, avind insa, dinainte, instructiuni de a apela numai la una din persoanele imbracate intr-un anumit fel (de exemplu in camasa albastra), persoane care sint plasate de partid in preajma sectiei de votare.

Persoana respectiva, intrind in cabina de vot impreuna cu alegatorul, se asigura de faptul ca alegatorul voteaza cu partidul sau cu candidatul cu care a promis ca va vota, astfel incit sa isi primeasca recompensa „cuvenita“.

Metoda netransportabililor

„Agentii“ partidului identifica persoane netransportabile sau care nu intentioneaza sa mearga la vot, pe care le conving (in schimbul unor recompense) sa transmita la birourile sectiilor de votare cereri pentru urna mobila, dupa care, in colaborare cu persoanele care insotesc urna (apropiate partidului), voteaza in locul respectivilor alegatori netransportabili.

Excursionistul

Alegatorul posesor de carte de identitate (metoda nu este aplicabila in cazul posesorilor de buletine de identitate de tip vechi) se deplaseaza in alte localitati decit cea de domiciliu, localitati in care poate vota in toate sectiile de votare, singura masura pe care trebuie sa o aiba in vedere este dezlipirea, de fiecare data dupa ce voteaza, a timbrului autocolant de pe cartea de identitate.

Inlocuirea

In timpul numararii voturilor, reprezentantii partidului aseaza buletinele de vot cu voturi exprimate pentru adversari in teancul de buletine de vot nule sau chiar in teancul de buletine de vot al propriului partid.

Substituirea

Prin colaborare cu reprezentantul partidului in biroul sectiei de votare, alegatorul voteaza in locul altor alegatori despre care se stie ca sint plecati din tara sau decedati. Stafeta Nedepunerea de catre alegator a buletinului de vot si predarea acestuia catre reprezentantul unei formatiuni politice, care il va folosi ulterior pentru metoda „suveica“ sau „inlocuirea“.

Cotidianul – 27 noiembrie 2004

Reprezentantii Aliantei D.A. au contabilizat toate datele care-i determina sa creada ca “fraudarea alegerilor de duminica a devenit o certitudine”. Cozmin Gusa, membru al staff-ului de campanie al PNL-PD, a prezentat ieri, la sediul Aliantei, mecanismele prin care se pregateste falsificarea rezultatelor alegerilor.

• Institutele de sondare a opiniei publice care vor realiza exit-poll-urile dupa incheierea votului sint controlate de Uniunea PSD+PUR. “Casele de sondare a opiniei publice care s-au discreditat la locale vor face acum exit-poll-urile. Astfel, Metro Media, pastorita de Vasile Dancu (membru PSD), si Insomar vor face exit-poll-urile (sondajele realizate la iesirea de la urne) pentru TVR.

CURS are contract de exclusivitate cu Antena 1, controlata de colegul de lista parlamentara al lui Ion Iliescu, Dan Voiculescu. In fine, un alt cartel care se prefigureaza este IRSOP, care a lucrat la comenzi ale Palatului Cotroceni, si Data Media, aflata sub influenta lui Adrian Sirbu, patronul Media Pro, care a scapat de datorii prin reesalonare facuta de guvernul Nastase.

Acestea doua vor lucra pentru PRO TV. Avind in vedere ca stim cine sint cei din spatele celor care fac aceste masuratori, nu putem sa nu ne gindim ca rezultatele vor fi pe masura”, a afirmat Cozmin Gusa.

Softul de partid

• Softul pentru numaratoarea alegerilor si scanarea buletinelor de vot este creat de firme prietene cu guvernul si cu PSD. “Avem doua firme agreate de PSD carora li s-a acordat prin incredintare directa realizarea softului pentru alegeri. Una este Total Soft. Aceasta firma a realizat pentru Ministerul Comunicatiilor site-ul e-licitatie.

ro si pentru PSD pagina de Internet si sistemul de videoconferinta. Din 2001, aceasta firma a inceput sa aiba profit masiv in urma contractelor pe care le-a avut cu institutiile statului, de la regii autonome la ministere, cum ar fi Hidroelectrica, RomTelecom, Ministerul Comertului, Ministerul Educatiei etc.

A doua firma este Net Consulting, care a avut drept client Institutul National de Statistica. Aceste doua firme au avut parte de contracte din partea Ministerului Comunicatiilor, condus de directorul de campanie de acum, Dan Nica”, a mentionat Cozmin Gusa. El a adaugat ca softul nu a fost validat de Autoritatea Electorala Permanenta, desi acest sistem de operare a fost anuntat de acum 10 zile.

“Astfel, se va utiliza un soft care nu este validat”, a adaugat Gusa.

Buletine de vot in alb

• Buletine de vot in alb au fost puse in circulatie in trei judete ale tarii. Alianta detine inregistrari audio si video, dar si marturii ale oamenilor ca au fost date buletine de vot inainte de alegeri. In Teleorman, firma care tipareste buletinele de vot, tipografia Rocris SRL, apartine sotiei fostului prefect Teodor Nitulescu, actualmente candidat PSD.

Cozmin Gusa a povestit ca la sediul Aliantei a fost adus un buletin de vot identic celui care va fi folosit la alegeri. “Buletinele de vot au fost distribuite in judetul Teleorman cu mentiunea ca, in ziua alegerilor, vor veni membri PSD care le vor stampila”, a precizat Gusa. El a amintit ca si in alte doua judete, Galati si Vrancea, au fost puse in circulatie buletine de vot.

“La referendum, cind firme prietene membrilor PSD tipareau buletine de vot, am spus ca va fi o repetitie pentru alegerile generale. Iata ca aceasta previziune era reala”, a apreciat Gusa. La toate aceste metode de furt, Gusa a adaugat decizia BEC prin care nu se mai prevede obligativitatea furnizarii de copii dupa procesele-verbale.

Ev. Zilei – 27 noiembrie 2004

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro