Sari direct la conținut

Analistii bancari: "Taiati anticiparile exuberante. Taiati asteptarile de cresteri. Nu poti sa alimentezi sperante desarte. 2009 va fi <<anul cartitei>>"

HotNews.ro

„Mesajul nostru este unul realist: urmeaza o perioada grea. Politicienii spun ca >, adica alimenteaza un anumit sentiment pozitiv”, a spus Ionut Dumitru, economistul sef al Raiffeisen Bank, in cadrul unei dezbateri a Asociatiei analistilor financiar-bancari.

Florian Libocor, de la BRD, a daugat: „Taiati anticipatiile exuberante. Taiati asteptarile pozitive: totul va fi roz si va fi merge in sus. Nu va fi asa. Asta e marea problema, la noi: toata lumea spera. Nu poti sa alimentezi in continuare sperante desarte: o sa creasca salariile cu 50%, o sa creasca investitiile. Hai sa fim realisti: cati bani avem si cum ii impartim.

Va fi o aterizare hard sau soft? Nu va fi niciun hard si niciun soft, va fi un zbor normal. Romania este acum la dracu’n praznic. Imi pare rau, dar asa aste. Este undeva unde nu-si mai permite sa respire. Va ajunge la un nivel normal de zbor”, a spus Libocor.

Cum vor arata ritmul de crestere al creditarii si cel al consumului, in 2009?

Analistii anticipeaza un ritm de crestere a creditului mai mic decat pana acum. „Nu va mai fi de 50-60% ci de 10-15%, dar preponderent pe partea de lei si bancile vor fi mult mai selective la alegerea clientilor”, au explicat specialistii.

Ionut Dumitru a mai spus ca finantarea in lei poate deveni mai atractiva si ca economisirea va creste.

„In perioada de criza oamenii isi ajusteaza comportamentul, n-o sa mai avem acelasi consum exuberant, de 12-15%, vom vedea cresteri mai mici pe partea de consum, 5-6% sau chiar mai putin ceea ce inseamna ca venitul se va orienta mai mult spre partea de economisire si mai putin spre consum. Va fi o ajustare si de comportament. Dobanzile sint extrem de atractive la economisire, 11-12% dobanzi in lei, in conditia in care inflatia este de 7%”, a adaugat Dumitru.

„2009 va fi pentru Romania <>. Depinde numai de noi sa il depasim”, a mai spus Libocor.

Analistii bancari, pentru HotNews.ro: „Impactul maxim al crizei in Romania se va simti odata cu inceputul lui 2009”

Ionut Dumitru: „Cred ca, in termeni de economie reala, lucrurile se vor mai agrava. Presiunile pe companii si populatie vor fi mai mari. Solutiile pe care le putem adopta noi se refera la limitarea efectelor sociale. Si sansa pentru Romania este aceasta, sa mai redirectionam din forta de munca spre infrastructura si agricultura. Astfel, mai diminuam cumva din problemele sociale. Altfel, nu pot decat sa ma uit si sa constat”. (Asculta fisierul atasat: „Ionut Dumitru, despre efectele crizei”)

In opinia lui Radu Craciun, Chief Investment Officer la Interamerican, criza se va simti odata cu inceputul lui 2009. „Deja sunt firme care fac concedieri. Impactul va fi gradual, va fi un bulgare de zapada care va avea efect in prima jumatate a anului 2009” (Asculta fisierul atasat: „Radu Craciun, despre efectele crizei”)

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro