Sari direct la conținut

​ANALIZA Telekom Romania la 31 martie 2016

HotNews.ro
Nicolae Oaca, Foto: Arhiva personala
Nicolae Oaca, Foto: Arhiva personala

Grupul OTE a prezentat in data de 4 mai 2016 raportul pentru primul trimestru 2016, din care se pot observa rezultate contradictorii pentru Romania. Fostul RomTelekom a raportat cresterea usoara unitatilor generatoare de venituri la 4,827 milioane fata de 4,792 milioane cu un an in urma (scadere numai la Internet), in timp ce veniturile au scazut cu peste 11 milioane euro la 137,1 milioane euro, fapt care a condus la scaderea puternica a EBITDA (profit inainte de dobanzi, taxe, depreciere si amortizare) la 20,2% fata de 32,4% cu un an in urma.

Motivatia prezentata de OTE – scaderea veniturilor la toate cele trei linii de afaceri – telefonie fixa cu 16% fata de tr.I 2015, Internet cu 4% si TV cu 1%. Scaderea usoara a cheltuilelilor operationale nu a putut compensa puternica scadere a veniturilor.

Si fostul Cosmote Romania a prezentat rezultate contradictorii, insa invers – scaderea numarului de SIMuri cu 4% la 5,654 milioane, cea mai mica valoare din 2009 si cresterea veniturilor totale cu 9,5%.

Cresterea puternica 18,1% a cheltuielilor operationale a condus la inrautatirea EBITDA la 16,2%!

Rezultatele contradictorii prezentate de Telekom Romania pot fi puse pe seama schimbarii conducerii executive la inceput de an, a definirii noii strategiei, dar si a unor probleme mai vechi ale operatorului.

Fostul Cosmote continua sa piarda clienti din cauza inadecvarii dintre tarife si calitatea serviciilor, operatorul avand tarife la nivelul operatorilor Orange si Vodafone fara a oferi aceiasi calitate – acoperirea mica a retelei LTE (32,4% din populatie fata de 72,1 la Orange!) si vitezele de acces mai mici. Din acest motiv, Telekom a cedat accesul la reteaua sa fixa (?) pentru accesul la reteaua LTE Orange!!!

Probleme sunt si la reteaua fixa, RCS&RDS si UPC avand retele din fibra optica mai extinse decat RomTelekom – peste 2,5 milioane locuinte conectate in 2015, fata de 2 milioane locuinte conectate cat a planifcat RomTelekom pentru anul 2016.

Continuare pe http://nicolaeoaca.blogspot.ro/

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro