Sari direct la conținut

Angela Filote, seful Reprezentantei Comisiei Europene: Pot intelege frustrarile pentru MCV, a fost si naivitate in 2006, vrem garantii de functionare

HotNews.ro
Angela Cristea, Foto: Hotnews
Angela Cristea, Foto: Hotnews

Autoritatile au dat dovada de naivitate crezand, in 2006, ca Mecanismul de Cooperare si Verificare pe justitie va fi ridicat in doar citiva ani, iar frustarile pot fi intelese, dar Comisia Europeana vrea garantii ca sistemul va continua sa functioneze dupa ridicare, a declarat sefa reprezentantei Comisiei Europene la Bucuresti, Angela Filote, la Realitatea TV, potrivit Mediafax.

„MCV este un capitol inca deschis al aderarii Romaniei si Bulgariei la Uniunea Europeana si pana la un punct pot intelege frustrarile legate de acest mecanism, tocmai pentru ca arata ca am aderat, dar mai avem ceva unde nu s-a terminat treaba. Pe de alta parte, nu cred ca in 2006, cand s-a decis acest mecanism si ambele tari vizate au acceptat, cineva si-a imaginat ca va dura atat de mult. Cred ca am dat dovada cu totii de naivitate, pentru ca am crezut ca in cativa ani se rezolva lucrurile”, a afirmat Filote.

Ea a aratat ca sistemul functioneaza, dar exista ingrijorari legate de sustenabilitate si ireversibilitate.

„Ne-am dori sa avem toate garantiile ca funtioneaza si azi si va functiona si maine si, daca poimaine ridicam MCV-ul, el tot va functiona. De aceea avem inca acest mecanism. La Comisia Europeana ne dorim ridicarea acestui mecanism la fel de mult ca cele doua state, pentru ca, in momentul in care se va ridica, inseamna ca nu vom mai avea niciun fel de problema in aceste doua state in domeniul justitiei si luptei impotriva coruptiei”, a spus Filote.

Ea a amintit ca presedintele Comisiei Europene si-a exprimat dorinta ca MCV sa fie ridicat in intervalul mandatului sau de cinci ani, dar a precizat ca cea mai buna dovada a succesului MCV va fi atunci cand coruptia va deveni inacceptabila social, iar cetateanul se va opune si revolta impotriva coruptiei, ceea ce nu este cazul in prezent.

Filote a anuntat totodata ca o echipa de experti ai CE va veni in Romania in scurt timp, pentru noi discutii cu autoritatile romane.

***

In urma cu trei saptamani, premierul Victor Ponta a afirmat ca Mecanismul de Cooperare si Verificare pe justitie o fi atins obiective importante, Romania avand o justitie independenta, dar un mecanism aplicat doar pentru Romania si Bulgaria este depasit de situatia actuala, fiind nevoie de unul european pentru toata lumea, aminteste Mediafax.

La acel moment, procurorul sef al DNA, Laura Codruta Kovesi, a declarat, la Bruxelles, ca se va putea vorbi despre eliminarea MCV in momentul in care Parlamentul va aproba cererile de ridicare a imunitatii si cand nu vor mai fi propuneri de limitare a competentelor institutiei pe care o conduce. Kovesi a aratat ca evaluarea MCV „nu are de ce sa ne ingrijoreze, nu are de ce sa ne incurce, ci, dimpotriva, poate sa ramana in continuare un instrument util”.

In schimb, ministrul Justitiei, Robert Cazanciuc, a spus, la Comisia pentru Control Bugetar a Parlamentului European, ca Romania a depasit etapa reformei sistemului judiciar, acum consolidand sistemul, si nu mai este nevoie sa fie in defensiva pe acest subiect.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro