Sari direct la conținut

Antibiotice Iaşi va începe marţi producţia de pastile cu iod / Cât ar fi necesarul pentru România

HotNews.ro
Antibiotice Iasi, Foto: Hotnews
Antibiotice Iasi, Foto: Hotnews

Antibiotice Iaşi va începe producţia de pastile cu iod, în eventualitatea unui atac nuclear din partea Rusiei, urmând să producă 2,5 milioane de tablete în 48 de ore, a afirmat luni ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, precizând că necesarul făcut de către autorităţi arată că țara noastră ar avea nevoie de 30 de milioane de comprimate.

Întrebat, luni, dacă România este pregătită în cazul unui atac nuclear din partea Rusiei, Rafila a spus că începând de marți compania Antibiotice Iaşi va fabrica o mare cantitate, într-un ritm de 2,5 milioane de pastile în 48 de ore.

  • ”Nu cred că vor fi probleme. Aş vrea un lucru să fie clar pentru toată lumea: iodura de potasiu nu este panaceu universal, nu se ia preventiv.
  • Se administrează strict la indicaţie pentru o anumită categorie de persoane”, a subliniat Rafila.

Potrivit acestuia, un necesar făcut de Institutul Național de Sănătate Publică și de Comisia de endocrinologie din Ministerul Sănătății arată că ar fi vorba despre maximum 30 de milioane de comprimate care să fie distribuite direcţiilor de sănătate publică.

Ministerul Sănătății a anunțat la sfârșitul săptămânii trecute că în caz de urgență determinată de un posibil incident nuclear, administrarea comprimatelor de iodură de potasiu se face doar în primele ore, iar Ministerul Sănătății organizează asigurarea stocurilor, conform recomandărilor Institutului Național de Sănătate Publică.

Românii au golit farmaciile de iod, de teama unui accident nuclear

Românii au golit farmaciile de iod, în ultima săptămână, după ce Rusia a atacat Ucraina, iar mulți se tem de un eventual accident nuclear.

Tratamentul preventiv cu iod NU este indicat, a explicat pentru HotNews.ro Ioana Mihăilă, medic endocrinolog și fost ministru al Sănătății.

Administrarea de iod are eficiență limitată, doar la copii/adolescenți și gravide, spune Ioana Mihăilă, fost ministru al Sănătății, de profesie medic endocrinolog. După vârsta de 40 de ani, spre exemplu, o eventuală expunere la iod radioactiv nu are consecințe foarte mari la nivel de sănătate publică, deloc comparabile cu ce s-ar întâmpla în cazul copiilor.

„Atunci când dăm iod preventiv în accidente nucleare, îl dăm mai ales la copii și la gravide”, arată Ioana Mihăilă.

„Tratamentul preventiv cu iod nu este indicat”, subliniază ea.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro