Sari direct la conținut

Antony Blinken, convorbire cu ministrul român Luminiţa Odobescu: Au discutat despre evoluțiile recente din Marea Neagră și au condamnat atacurile Rusiei

HotNews.ro
Luminiţa Odobescu, Foto: Inquam Photos / Octav Ganea
Luminiţa Odobescu, Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, a discutat luni cu ministrul român de externe, Luminiţa Odobescu, după cum a anunţat purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, Matthew Miller. Convorbirea vine după ce Rusia a atacat porturi ucrainene de la Dunăre, aflate în imediata vecinătate a României.

„Secretarul Blinken şi ministrul de externe Odobescu au discutat despre parteneriatul strategic solid dintre SUA şi România şi despre oportunităţile de cooperare bilaterală şi multilaterală continuă, inclusiv despre securitatea colectivă şi sprijinul neclintit pentru Ucraina şi Republica Moldova, securitatea alimentară globală şi cooperarea privind securitatea la Marea Neagră”, a declarat purtătorul de cuvânt Matthew Miller într-un comunicat de presă, potrivit News.ro.

UPDATE: Anunțul MAE: subiectele abordate în discuția Odobescu-Blinken

Ministerul român al Afacerilor Externe a difuzat la rândul său un comunicat cu privire la discuția telefonică purtată luni de ministrul Luminiţa Odobescu cu secretarul american de stat Antony Blinken. Astfel, potrivit comunicatului MAE:

  • „Ministrul afacerilor externe Luminița Odobescu a avut luni, 24 iulie 2023, o convorbire telefonică cu secretarul de stat al SUA, Antony Blinken. Cei doi înalți oficiali au evidențiat cooperarea excelentă dintre România și SUA, în plan bilateral, regional și transatlantic și au subliniat potențialul deosebit al Parteneriatului Strategic dintre România și SUA de a contribui la securitatea, reziliența și prosperitatea regiunii Mării Negre.
  • Șefii diplomațiilor română și americană au discutat despre cele mai recente evoluții din Marea Neagră, inclusiv cu privire la efectele deciziei Federației Ruse de a suspenda participarea în cadrul Inițiativei privind exportul de cereale prin Marea Neagră.
  • Ministrul afacerilor externe român și secretarul de stat al SUA au condamnat atacurile recente ale Federației Ruse asupra civililor și asupra infrastructurii fluviale și maritime, precum și modul cinic în care Federația Rusă afectează securitatea alimentară globală.
  • Ca urmare, au agreat menținerea unei coordonări strânse, în plan bilateral și euroatlantic, precum și cu partenerii like-minded, în vederea continuării sprijinului solid pentru Ucraina pe termen lung, inclusiv în ceea ce privește exportul produselor agricole. Totodată, ministrul de externe Luminița Odobescu a prezentat măsurile deja adoptate de România, precum și măsurile avute în vedere pe termen scurt și mediu pentru a sprijini capacitatea de tranzit pentru produsele agricole din Ucraina.
  • De asemenea, oficialul român a pledat pentru continuarea unui sprijin consistent pentru consolidarea rezilienței R. Moldova.
  • În cadrul discuțiilor, ministrul Luminița Odobescu a informat asupra deciziei României de a se alătura Declarației G7 în sprijinul Ucrainei prezentată în marja Summit-ului NATO de la Vilnius.
  • Ministrul afacerilor externe al României a reiterat importanța acordată de țara noastră accederii în programul Visa Waiver, omologul american reiterând angajamentul SUA de sprijin în vederea atingerii acestui obiectiv comun”.

„Am convenit să menţinem o strânsă coordonare şi sprijin pentru Ucraina şi Moldova”

Ministrul român de externe a confirmat și într-o postare pe Twitter convorbirea cu omologul american. „Am avut o convorbire telefonică cu secretarul de stat Blinken cu privire la consolidarea în continuare a parteneriatului strategic dintre România şi Statele Unite, contribuind în acelaşi timp la securitatea şi rezilienţa regiunii Mării Negre şi la sprijinirea capacităţii de export de cereale ucrainene. Am convenit să menţinem o strânsă coordonare şi sprijin pentru Ucraina şi Moldova”, a scris Luminiţa Odobescu.

Rusia a atacat pentru prima oară ruta ucraineană de export de cereale pe Dunăre

Discuţia şefului diplomaţiei americane cu ministrul român de externe, Luminiţa Odobescu, aflată în funcţie de luna trecută, intervine în condiţiile în care Rusia a bombardat cu drone, în cursul nopţii, portul Reni din Ucraina, aflat peste Dunăre de Galaţi.

Este pentru prima oară când Rusia atacă infrastructuri ucrainene la Dunăre, după ce s-a retras, în urmă cu o săptămnă, din Acordul de la Istanbul din iulie 2022 referitor la exportul cerealelor ucrainene şi mediat de ONU şi Turcia.

Preşedintele Klaus Iohannis a condamnat luni cu fermitate atacurile ruseşti împotriva infrastructurii civile ucrainene de pe Dunăre, arătând că această escaladare prezintă riscuri grave pentru securitatea în Marea Neagră.

La rândul său, premierul Marcel Ciolacu a afirmat că ţintirea obiectivelor de infrastructură portuară reprezintă încă o dovadă a intenţiei Federaţiei Ruse de a submina exporturile de cereale ucrainene către pieţele globale, deteriorând grav securitatea alimentară mondială.

Ministerul Apărării Naţionale (MApN) a precizat luni că, din evaluări, „nu rezultă, la acest moment, posibilitatea unor ameninţări militare directe la adresa teritoriului naţional sau apelor teritoriale ale României”.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro