Sari direct la conținut

Anul trecut in Romania erau 6,4 milioane de abonati la serviciile TV contra-cost, dintre care 38% in mediul rural

HotNews.ro
Piata TV in urban si rural. Anul 2013, Foto: ANCOM
Piata TV in urban si rural. Anul 2013, Foto: ANCOM

In anul 2013, numarul total de abonati la serviciile TV furnizate contra-cost a inregistrat o crestere de 5,7%, atingand valoarea de 6,4 milioane, de remarcat fiind faptul ca numarul celor care receptioneaza programe prin retele de cablu si, respectiv, tehnologie IP (IPTV) continua sa creasca constant, a anuntat marti autoritatea de reglementare in comunicatii (ANCOM). Practic, la sfarsitul anului 2013, peste 85% dintre gospodariile din Romania beneficiau de servicii de retransmisie a programelor TV. In mediul rural erau 2,5 milioane de abonati TV, adica 38% din numarul total, cei mai multi dintre acestia fiind abonati la servicii TV prin satelit (DTH).

Din totalul de 6,4 milioane de abonati la servicii de retransmisie, 4,1 milioane erau abonati la servicii furnizate prin intermediul retelelor de cablu (+8,7% fata de anul 2012), 2,2 milioane erau abonati la retele satelit de tip DTH (-0,2% fata de anul 2012), iar 56 de mii de abonati receptionau aceste programe prin tehnologie IP (+49% fata de anul 2012), ceea ce face ca numarul total de abonati la 31 decembrie 2013 sa fie cu 5,7% mai mare decat cel inregistrat la finalul anului 2012. Rata de penetrare la nivel de gospodarii a serviciilor de retransmisie creste cu 4 puncte procentuale, pana la 85,1%, iar rata de penetrare a serviciilor de retransmisie prin retele de cablu ajunge la 55,1%.

La sfarsitul anului 2013, 62% din totalul abonatilor erau din mediul urban, cei mai multi dintre ei, 81%, fiind abonati la cablu. In mediul rural, proportia majoritara revine retelelor satelit de tip DTH, 61% dintre utilizatori fiind abonati la acest tip de suport de retransmisie.

Numarul de abonati la servicii de retransmisie prin retele de cablu a crescut cu 8%, pana la 4,1 milioane, dintre care 1,5 milioane de abonati au acces la servicii in format digital (+25% crestere fata de anul 2012).

Serviciile de retransmisie a programelor in format digital isi continua cresterea si in anul 2013, ponderea abonatilor la aceste servicii in totalul numarului de abonati fiind, de asemenea, in crestere. Astfel, din totalul de 6,4 milioane de abonati la servicii de retransmisie, peste 3,7 milioane erau abonati la servicii in format digital, in crestere cu 7,4% fata de anul 2012. Din numarul de abonati la servicii in format digital, cea mai mare pondere, de 59%, o detin in continuare abonatii prin intermediul retelelor satelit (DTH) insa, in cifre absolute, cea mai mare crestere in anul 2013 a fost inregistrata de abonatii la retele prin cablu in format digital, in timp ce abonatii care receptioneaza programe prin tehnologia IP (IPTV) au inregistrat cea mai mare crestere procentuala, de 49%.

In ceea ce priveste serviciile de comunicatii electronice achizitionate de utilizatori de la acelasi furnizor, in functie de modalitatea de achizitionare a acestora, la 31 decembrie 2013 situatia se prezenta astfel: numarul total de abonati de pachete de servicii de comunicatii electronice (servicii de telefonie si/sau internet si/sau retransmisie, comercializate impreuna, la un singur tarif, de obicei mai mic decat suma tarifelor serviciilor achizitionate in mod separat/individual) era de 2,9 milioane. Totodata, numarul total de abonati de servicii multiple de comunicatii electronice (abonati la doua sau mai multe servicii de telefonie, internet si televiziune de la acelasi furnizor, indiferent daca serviciile respective au fost achizitionate impreuna, la pachet sau separat) era de 8,7 milioane.

Raportul integrat de date statistice privind piata de comunicatii electronice din Romania pentru anul 2013 a fost realizat pe baza datelor raportate de catre furnizorii activi de servicii de comunicatii electronice care au desfasurat activitati comerciale in perioada 1 iulie ¬ 31 decembrie 2013 si poate fi consultat aici.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro