Sari direct la conținut

ARB despre investigația Consiliului Concurenței: Creșteri ale ratelor dobânzilor se înregistrează nu doar în România, ci la nivel global

HotNews.ro
Bogdan Neacsu, CEO Cec Bank si presedinte ARB, Foto: Hotnews
Bogdan Neacsu, CEO Cec Bank si presedinte ARB, Foto: Hotnews

Preocuparea Consiliului Concurenței în ceea ce privește evoluția dobânzilor bancare, în măsura în care acestea se reflectă în ratele plătite de consumatori și în modul de remunerare a depozitelor, este normală, susține presedintele Consiliului Director al Asociatiei Romane a Bancilor (ARB), Bogdan Neacșu, referinduse la investigația autorității pe ROBOR.

“Aș spune chiar că este binevenită și este un semnal că lucrurile sunt sub control şi că autorităţile se preocupă și sunt, împreună cu băncile, în serviciul populației. Nu trebuie să existe niciun dubiu privind acest subiect, mai ales când impactează o mare parte a populației”, spune el.

Potrivit acestuia, creșteri ale ratelor dobânzilor – atât pe palierul consumatorilor, cât și la nivelul piețelor interbancare se înregistrează nu doar în România, ci la nivel global, în contextul valului inflaționist.

„Piața banilor este o piață liberă, în care prețurile – ratele dobânzilor – se formează pe baza lichidității (raportul cerere-ofertă) și încorporează atât condițiile curente de piață, cât și anticipațiile jucătorilor din piață, iar în prezent suntem într-un context marcat de volatilitate ridicată și multiple incertitudini”, a mai afirmat reprezentantul ARB.

A continuat: „Faptul că semnalele legate de evoluția prețurilor au contribuit la creșterea dobânzilor oferite la depozite, de la mai puțin de 1,5% la începutul anului – în cazul depozitelor pentru populație, până la 7,5% – media la nivelul pieței la sfârșitul lunii septembrie este o ilustrație a modului de funcționare a mecanismelor de piață și arată că băncile sunt în concurență pentru a-și acoperi nevoia de lichiditate prin atragerea de resurse de la clienți.″

​Consiliul Concurenței a demarat marți mai multe inspecții în București la sediile celor 10 bănci care participă la calculul ROBOR, în cadrul unei investigații în care suspectează o înțelegere între aceste bănci pentru fixarea la un nivel cât mai ridicat a ratei dobânzii, au declarat marți pentru HotNews.ro surse apropiate investigației. Informația a fost ulterior confirmată și de Bogdan Chirițoiu, președintele autorității.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro