VIDEO Armata rusă a scos pe front o armă pe care nu ar trebui să o mai aibă de decenii. Ipoteza analiștilor
O înregistrare video de propagandă distribuită de armata rusă a atras atenția presei de la Kiev și a analiștilor militari, ea ridicând noi semne de întrebare cu privire la asistența primită de Moscova pentru războiul său împotriva Ucrainei, relatează Business Insider.
Înregistrarea video a făcut parte dintr-un videoclip mai amplu de propagandă distribuit săptămâna trecută de Zvezda TV, televiziunea oficială a forțelor armate ruse. Segmentul care a atras atenția prezintă o echipă de artileriști ruși cum trag din tranșee cu un obuzier static.
What does North Korean (?) aid to Russia look like?
— CJ (@CasualArtyFan) October 9, 2024
It’s ammo and WW2 Howitzers.
This the first time I’ve seen the D-74 (1944) 122mm towed gun in action in Ukraine. It’s likely being used now due to a lack of other, newer options.
1 | 3 pic.twitter.com/plY7ZSnRDY
Corespondenții ucraineni de război și analiștii militari occidentali au identificat arma în cauză ca fiind un obuzier D-74 cu calibrul de 122 de milimetri, dezvoltat de Uniunea Sovietică în anii 1940.
Acest lucru în sine nu ar mai reprezenta o surpriză, numeroase înregistrări video apărute pe rețelele de socializare în ultimii doi ani și jumătate demonstrând că armata rusă a scos din depozite și trimis pe front arme dezvoltate în timpul celui de-al Doilea Război Mondial pentru a compensa pierderile uriașe de tehnică militară pe care le-a suferit în Ucraina.
Ceea ce este surprinzător cu privire la obuzierul D-74 prezentat în înregistrarea Zvezda TV este că el nu ar mai trebui să existe deloc nici măcar în stocurile de depozitare pe termen lung ale armatei ruse.
Uniunea Sovietică a început să producă în masă modelul D-74 în 1955, dar ele au fost eclipsate rapid de o altă armă asemănătoare: obuzierul M-46, care putea să tragă cu proiectile de 130 de milimetri mai puternice. În plus, noul obuzier avea și o rază de acțiune mai mare.
O armă de care inclusiv armata sovietică a scăpat
Pe măsură ce armata rusă a fost echipată cu noul obuzier, Moscova a început să exporte modelul D-74 unor țări sovietice cu care avea relații apropiate, precum Vietnam și China. Până la apariția noii înregistrări video se credea că Rusia a scăpat de toate obuzierele D-74.
Însă reapariția sa în armele militarilor ruși din regiunea Donețk a făcut presa ucraineană să discute despre posibilitatea ca ea să fi fost reimportată de Rusia din Coreea de Nord, o țară despre care se cunoaște că are stocuri de obuziere D-74.
Această ipoteză este susținută de mai mulți analiști occidentali.
„Nu este un secret că Rusia are probleme semnificative atât în ceea ce privește tehnica militară, cât și personalul. Putem presupune cu încredere că aceste sisteme, sau măcar muniția, vin din Republica Populară Democrată Coreeană”, a declarat pentru Business Insider Michael Purcell, un locotenent-colonel în retragere al pușcașilor marini americani care în prezent predă cursuri despre Rusia și securitatea internațională la Universitatea George Washington.
El afirmă de asemenea că nu ar trebui să surprindă că Rusia nu încearcă să ascundă importurile de arme din Coreea de Nord, deși la nivel oficial le neagă. „Rusia nu s-a rușinat să își întărească și promoveze legăturile în domeniul apărării cu Republica Populară Democrată Coreeană”, a amintit acesta, referindu-se la țara condusă de Kim Jong Un cu titlul ei oficial.
Analiștii cred că imaginile cu obuzierul pe front sunt un mesaj pentru Occident
Purcell spune că Moscova a făcut acest lucru „în același mod în care regimul Putin a căutat mereu sprijinul și aprobarea unor state marginalizate, indiferent de legitimitatea guvernului lor”.
Merită amintit în acest sens că, în afară de Rusia, doar Coreea de Nord și Siria au recunoscut așa-zisele „Republici Populare” proclamate de separatiștii pro-ruși din Donețk și Lugansk.
Jennifer Kavanagh, o cercetătoare și directoarea pentru analize militare la think tank-ul Defense Priorities de la Washington, a declarat pentru BI că Rusia ar putea încerca să demonstreze că acumulează resurse militare vaste, în pofida sancțiunilor occidentale.
„Dată fiind atenția pe care au primit-o pierderile rusești în ultimele 6 săptămâni, mediatizarea folosirii [obuzierului] D-74 ar putea fi modul Rusiei de a semnala puterea sa de a continua și abilitatea de a lupta în perioada următoare”, a mai spus ea.
Zelenski a amintit cu o zi înainte de sprijinul militar acordat Rusiei de către Coreea de Nord
Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a spus luni seară, în discursul video către naţiune, că a fost informat de serviciile de spionaj ale ţării despre intenţiile Rusiei pentru această toamnă şi iarnă şi despre „implicarea reală” a Coreei de Nord în război, menţionând că sunt şi alte state care „din păcate investesc în prelungirea războiului”.
Cu o seară înainte, tot în discursul către naţiune, Zelenski menţionase pentru prima dată că implicarea Phenianului în război a trecut de nivelul furnizării armelor şi că acum soldaţi nord-coreeni luptă alături de trupele ruse în Ucraina.
El a spus că la reuniune s-a mai discutat despre direcţia politicii externe a Ucrainei şi relaţiile cu partenerii săi, precum şi despre posibilele măsuri care pot ajuta Ucraina să se apere şi să obţină rezultate.
„Săptămâna aceasta, vom prezenta tuturor partenerilor din Europa strategia noastră pentru a forţa Rusia să pună capăt acestui război în mod corect”, a mai anunţat preşedintele ucrainean.
El a promis că „planul de victorie” va fi prezentat şi public, odată cu răspunsul primit de la aliaţi.
Urmărește ultimele evoluții din a 965-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.