Asigurarea obligatorie a locuintelor impotriva cutremurului, inundatiilor si alunecarilor de teren: Peste 600.000 de polite emise si despagubiri de peste 80.000 de lei
Peste 600.000 de polite de asigurare obligatorie impotriva dezastrelor naturale (PAD), care acopera doar riscurile de inundatii, cutremur si alunecari de teren, au fost emise in tara de la demararea acestui proces (15 iulie 2010) si pana la data de 4 iulie 2011, a anuntat marti PAID, societatea care gestioneaza la nivel national procesul de asigurare obligatorie a locuintelor. Pana in prezent, valoarea daunelor achitate proprietarilor care si-au facut astfel de polite si au fost afectati de dezastre naturale a depasit suma de 80.000 de lei. Societatea a mai anuntat marti ca a reinnoit contractul de reasigurare, a carui capacitate de acoperire a crescut la 300 de milioane de euro.
- „Nivelul de acoperire prin reasigurare este mai mare fata de capacitatea contractului anterior, de 200 milioane de euro, suplimentarea fiind necesara avand in vedere cresterea portofoliului de polite emise de PAID”, a anuntat marti societatea care gestioneaza procesul de asigurare obligatorie impotriva dezastrelor naturale in Romania.
Noul contract de reasigurare pentru anul de subscriere 2011/2012, care va intra in vigoare incepand cu data de 15 iulie 2011 este de tip ‘excedent de dauna’ si are o capacitate de 300 milioane de euro, ce a fost stabilita cu ajutorul modelelor de catastrofa folosite pe piata internationala de reasigurare.
Retinerea PAID, potrivit contractului de reasigurare, este de 250.000 de euro pentru un eveniment. Conform societatii, un avantaj major al acestui contract este faptul ca in cazul producerii unui eveniment, daca retinerea PAID va fi depasita, despagubirile se vor plati dupa primirea sumelor corespunzatoare din reasigurare. Astfel, PAID nu va fi nevoit sa avanseze fonduri din resurse proprii. Pentru a se asigura diversitatea si bonitatea companiilor de reasigurare, s-a impus un nivel un de rating de minimum A-, furnizat de catre agentiile Standard&Poor’s si AM Best. Liderul programului de reasigurare pentru anul 2011/2012 este Sirius Re.
45 de solicitari de despagubire pana in prezent. 16 dosare au fost solutionate, platindu-se peste 80.000 de lei
In perioada 15 iulie 2010 – 30 iunie 2011, PAID a primit 45 de solicitari de despagubire, din care 16 dosare au fost solutionate si achitate, iar pentru celelalte s-au constituit rezerve de dauna si sunt in curs de solutionare. Valoarea daunelor achitate de PAID s-a ridicat la peste 80.000 lei, iar rezervele de dauna, constituite pentru toate cele 45 de dosare, au depasit 300.000 de lei.
Companiile autorizate sa vanda polite de asigurare obligatorie pentru locuinte (PAD), potrivit legislasiei in vigoare, sunt cei 13 actionari ai Pool-ului: ABC Asigurari, Astra Asigurari, ARDAF, Carpatica Asig, Certasig, City Insurance, Credit Europe Asigurari, Euroins Romania, Generali, Grawe Romania, Groupama Romania, Platinum Asigurari, Uniqa Asigurari.
Cum recunosti o polita de asigurare obligatorie impotriva dezastrelor naturale (PAD)
Polita de asigurare impotriva dezastrelor naturale – PAD – acopera daunele produse constructiilor cu destinatia de locuinta de oricare dintre cele trei riscuri de catastrofe naturale ¬ inundatii, cutremur, alunecari de teren, ca efect direct sau indirect al producerii acestora.
PAD trebuie sa cuprinda cel putin urmatoarele elemente:
- Denumirea/numele si sediul/domiciliul partilor contractante
- Numele beneficiarului asigurarii
- Tipul locuintei si adresa acesteia
- Suma asigurata obligatoriu
- Prima obligatorie si termenele de plata a acesteia
- Perioada de valabilitate a contractului de asigurare
- Numarul si titlul actului normativ in temeiul caruia s-a emis PAD.
Pe fiecare polita PAD exista mentiunea ca reprezinta „Asigurarea obligatorie a locuintei in baza Legii 260/2008” si este inscriptionata cu sigla PAID.
15 iulie 2011, termenul limita anuntat de MAI pana la care proprietarii trebuie sa-si asigure obligatoriu locuintele
PAD este emisa in sistem electronic numai de catre cei 13 actionari ai PAID. Din 15 iulie 2010 si pana in prezent PAID a emis peste 600.000 de astfel de polite, ceea ce reprezinta circa 7,1% din locuintele din Romania, prin raportarea numarului total de polite la fondul locativ existent, de aproximativ 8,4 milioane de locuinte (conform INS).
15 iulie 2011 este termenul limita anuntat de Ministerul Administratiei si Internelor (MAI) de la care proprietarii care nu si-au asigurat locuintele obligatoriu impotriva riscurilor de cutremur, alunecari de teren si inundatii pot fi amendati cu 100 de lei sau cu 500 de lei de catre primari. Fara o astfel de asigurare pentru locuinte care sa acopere aceste riscuri, oamenii nici nu mai pot cere statului sa-i despagubeasca in caz de dezastre naturale. Asigurarea costa anual 10 euro sau 20 de euro, in functie de materialul de constructie a casei.