Sari direct la conținut

Asiguratorii: Prima medie anualizata RCA platita de persoanele fizice a fost sub 90 de euro in fiecare din ultimii trei ani, timp in care daunele platite au tot crescut

HotNews.ro
Prima medie vs. dauna medie la RCA, Foto: UNSAR
Prima medie vs. dauna medie la RCA, Foto: UNSAR

In fiecare dintre ultimii 3 ani, prima medie anualizata RCA platita de persoane fizice a fost mai mica de 90 de euro, a anuntat marti UNSAR, uniunea asiguratorilor care detin peste 90% din piata. Asiguratorii subliniaza ca in timp ce dauna medie platita de asiguratorii RCA a crescut cu 53%, de la 4.486 lei in tot anul 2009, la 6.859 lei in primele noua luni din acest an, prima medie RCA a scazut cu peste 13% in aceeasi perioada de referinta. Datele ASF arata ca veniturile din RCA au crescut cu 11% in primele noua luni din acest an pana la 1,94 miliarde lei, in timp ce despagubirile platite au scazut cu 1% pana la 1,39 miliarde lei.

UNSAR (uninea asiguratorilor care detin o pondere de peste 90% din piata locala de asigurari) a dat marti un comunicat de presa, ca reactie la ‘propagarea in continuare, in spatiul public, a unor informatii lipsite de fundamentare legate de functionarea sistemului de asigurari RCA’. Asiguratorii fac o comparatie intre situatia actuala si cea din 2009.

  • Redam mai jos comunicatul integral al UNSAR:

„Avand in vedere propagarea in continuare, in spatiul public, a unor informatii lipsite de fundamentare legate de functionarea sistemului de asigurari RCA, UNSAR doreste sa readuca in atentia opiniei publice urmatoarele aspecte:

Asigurarea RCA este obligatorie in toate tarile spatiului economic european, nu doar in Romania.

  • Conform prevederilor Legii 136/1995 si obligatiilor asumate de tara noastra prin adoptarea Directivei europene 2009/103/CE privind asigurarea RCA, aceasta din urma este obligatorie pentru toate persoanele fizice sau juridice care au in proprietate vehicule supuse inmatricularii/ inregistrarii in Romania. ASF este singura entitate din Romania avand atributii de supraveghere, reglementare si control in domeniul asigurarilor.
  • Odata cu adoptarea directivelor europene, polita RCA a dobandit in mod obligatoriu si rol de polita Carte Verde, ceea ce inseamna ca asiguratii romani sunt protejati si pentru raspunderea civila in cazul accidentelor produse din culpa si in afara granitelor tarii.
  • Conform cadrului legislativ in vigoare, formarea pretului asigurarilor RCA se face cu respectarea principiilor unei pietei libere si integreaza factori economici si actuariali. Analizand nivelul de risc rezultat in urma acestor calcule, fiecare companie de asigurari in parte isi stabileste nivelul tarifului RCA pentru asiguratii sai. Printre acesti factori se numara:informatii despre proprietar (varsta, domiciliul, experienta in conducere, daca este sau nu o persoana cu handicap, pensionar); – informatii despre vehicul (scopul utilizarii, istoricul de daune al vehiculului, marca si tipul vehiculului, cilindree, puterea motorului etc.).
  • In ultimii ani, asiguratorii au inregistrat pierderi semnificative din operatiunile de asigurari obligatorii RCA. Nu mai departe de anul 2013, pierderea tehnica neta generata exclusiv de activitatea de asigurari obligatorii RCA s-a ridicat la peste 150 milioane de euro, la nivelul industriei asigurarilor.
  • In Romania, segmentul asigurarilor RCA a fost unul din factorii decisivi in conturarea rezultatului negativ pe care l-a inregistrat intreaga piata a asigurarilor generale in fiecare dintre ultimii 9 ani (2005-2013). In acest interval, pierderea neta cumulata la nivel sectorial a fost de aproximativ 3,9 miliarde lei.

2014 fata de 2009: prima medie mai mica cu 13%, dauna medie platita – in crestere cu 53%

  • Dauna medie platita de asiguratori a crescut cu 53%, de la 4.486 lei in 2009, la 6.859 lei in 2014. In prezent, asiguratorii platesc daune mai mari, atat pentru despagubiri materiale, cat si pentru vatamari corporale si decese. Aceasta a fost o consecinta si a majorarii limitelor de despagubiri conform Directivei europene 2009/103/CE, acestea crescand semnificativ pe parcursul anilor. Daca in 2008 limitele erau de 150.000 euro pentru daune materiale si 750.000 euro pentru vatamari corporale, in prezent acestea sunt de 1 milion, respectiv 5 milioane de euro, ceea ce indica o crestere de 6,66 ori.
  • Despagubirile pentru vatamari corporale si decese platite in baza politelor RCA au crescut exponential. Daca in 2009 (12 luni), asiguratorii au achitat tertilor pagubiti despagubiri pentru vatamari corporale, deces si daune morale in suma de 67 milioane de lei, in primele 9 luni din 2014 acestea au ajuns la o valoare ce depaseste 350 milioane de lei, adica de peste 5 ori mai mult.
  • Datele oficiale referitoare la rezultatele tehnice inregistrate pe segmentul RCA arata ca, in perioada 2009-2013, asiguratorii au platit, in medie, 115-120 lei pentru fiecare 100 lei incasati de la clienti. Cel mai mult au platit in anul 2011, respectiv 144 lei pentru fiecare 100 lei incasati. In ultimul an financiar incheiat (2013), conform datelor publice, industria de asigurari a cheltuit, in medie, 131 lei pentru fiecare 100 lei incasati din activitatea RCA.
  • Pe de alta parte, realitatea arata ca tarifele RCA nu au urmat tendinta inregistrata de daunele platite. Fata de anul 2009, in primele 9 luni din 2014, prima medie RCA, exprimata in lei, a cunoscut o scadere de peste 13%, de la 589 lei la 515 lei, evolutia reflectand influenta sistemului bonus malus, ce recompenseaza clientii cu un istoric rutier bun.
  • In fiecare dintre ultimii 3 ani, prima medie anualizata RCA platita de persoane fizice s-a situat la o valoare mai mica de 90 de euro.

Toate aceste informatii evidentiaza faptul ca piata asigurarilor RCA functioneaza dupa principiile liberei concurente. Competitia acerba a generat, an dupa an, pierderi din activitatea de asigurari obligatorii RCA la nivel sectorial, iar acest lucru indica faptul ca societatile de asigurari nu au incercat sa profite de caracterul obligatoriu al acestei asigurari a carei functionare implica, in mod clar, si o componenta sociala. Sub acest aspect, nu exista indicii care sa arate ca vreo alta industrie care beneficiaza de efectele functionarii sistemului RCA si-a asumat vreun rol in sustinerea caracterului social al asigurarii obligatorii de raspundere pentru pagube produse tertilor”.

  • Ce spun datele Autoritatii de Supraveghere Financiara (ASF):

Situatia pe piata RCA dupa primele noua luni din acest an, anuntata de ASF, arata ca prima de asigurare medie anualizata la politele RCA a fost de 515 lei, in primele noua luni din acest an, in crestere usoara cu 3% ( un plus de 13 lei) fata de nivelul mediu inregistrat in aceeasi perioada a anului trecut.

In aceeasi perioada de referinta, veniturile obtinute de firme din vanzarea politelor RCA au crescut cu 11% pana la 1,94 miliarde lei, in timp ce numarul dosarelor de dauna platite a scazut cu 11% pana la 202.694 dosare, iar valoarea despagubirilor platite a scazut cu 1% pana la 1,39 miliarde lei.

In 2013, veniturile asiguratorilor din activitatea RCA (clasa X de asigurari) au fost de 2,46 miliarde lei (in crestere cu 15,48% fata de 2012), in timp ce despagubirile platite s-au situat la 1,92 miliarde lei (in crestere cu 3,37% fata de 2012).

In 2009, veniturile asiguratorilor din activitatea RCA au fost de 2,23 miliarde lei (in crestere cu 21,3% fata de 2008), in timp ce despagubirile platite s-au situat la 1,59 miliarde lei (crestere cu 26,74% fata de 2008), conform datelor ASF.

  • Cresterea tarifelor RCA a ajuns la DNA

Amintim ca in 10 decembrie 2014, Confederatia Operatorilor si Transportatorilor Autorizati din Romania (COTAR), cea mai mare organizatie patronala a transportatorilor, a transmis catre cele mai importante institutii ale statului – Presedintie, Parlament, Directia Nationala Anticoruptie, Guvern, Consiliul Concurentei, Ministerul de Finante, ANAF – Directia Mari Contribuabili – o scrisoare deschisa prin care semnaleaza neregulile grave generate atat de Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF), cat si de unele societati de asigurari din Romania. Acestia acuza cresterea „aberanta” a preturilor RCA, dau exemple in care acestea au crescut cu 600% si ameninta cu un protest general daca nu se iau masuri concrete pana in data de 31 ianuarie 2015.

Tot la inceputul acestei luni, cateva sute de reprezentanti ai servide-urilor auto independente (ASSAI) au protestat in Bucuresti impotriva cresterii nejustificate si necontrolate a preturilor RCA si a comportamentului protectionist pe care l-ar avea ASF fata de firmele de asigurari.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro