Sari direct la conținut

Astra, Carpatica si Forte au active care nu acopera rezervele tehnice pe care si le-au constituit/Cum ar putea fi afectati asiguratii

HotNews.ro
Calin Rangu, sef al directiei protectia consumatorilor in ASF, Foto: Arhiva personala
Calin Rangu, sef al directiei protectia consumatorilor in ASF, Foto: Arhiva personala

Astra, Carpatica si Forte Asigurari nu aveau la data de 30 iunie o valoare a activelor care sa acopere rezervele tehnice pe care orice asigurator este obligat sa le constituie pentru a onora plata daunelor. La 30 iunie 2015 erau 3 societati de asigurare care aveau un grad de acoperire a rezervelor tehnice constituite pentru asigurari generale subunitar si anume: Astra – 30,65%, Carpatica Asig – 32,15%, Forte Asigurari Reasigurari – 98,66%, arata datele ASF. Contactat de HotNews.ro, Calin Rangu, presedinte al Institutului de Studii Financiare, a spus ca deficientele unor companii in ceea ce priveste gradul de acoperire a rezervelor, coeficientul de lichiditate sau gradul de solvabilitate se transforma in timp in intarzieri la plata daunelor sau in comportamente incorecte fata de asigurati.

  • „Exista mai multe categorii de rezerve tehnice pentru asigurarile generale, dintre care cele mai importante sunt: rezerva de prima; rezerva pentru daune avizate, rezerva pentru daune neavizate si rezerva pentru riscuri neexpirate. Activele admise sa acopere rezervele tehnice au fost recent revazute de ASF prin Norma nr. 22 / 2014 si sunt in principal obligatiunile de stat, depozitele si conturile curente la banci, valorile mobiliare tranzactionate pe piete reglementate, activele imobiliare (cu unele limitari).
  • Rolul reglementarilor privind activele admise sa acopere rezervele tehnice precum si detinerea unui nivel adecvat de acoperire (peste 100%) este de a asigura capacitatea companiilor de asigurare de a plati la timp daunele. Deficientele unor companii in ceea ce priveste gradul de acoperire a rezervelor, coeficientul de lichiditate sau gradul de solvabilitate se transforma in timp in intarzieri la plata daunelor sau in comportamente incorecte fata de asigurati”, a declarat pentru HotNews.ro Calin Rangu, presedinte al Institutului de Studii Financiare si director al Directiei privind Protectia Consumatorului din cadrul ASF.

Astra si Carpatica aveau la 30 iunie 2015 un grad de solvabilitate cu mult sub minimul legal: Obligatiile fata de clienti depaseau cu mult valoarea activelor

Astra Asigurari si Carpatica Asigurari sunt societati aflate in prezent in mare dificultate.

ASF a cerut in instanta la inceputul acestei luni deschiderea procedurii de faliment impotriva Astra Asigurari, societate controlata de omul de afaceri dan Adamescu, iar Carpatica Asigurari, societate controlata de omul de afaceri Ilie Carabulea, se afla de mai bine de 1 an in procedura de redresare financiara pe baza de plan de redresare pentru neindeplinirea conditiilor legale de solvabilitate.

Atat Dan Adamescu, cat si Ilie Carabulea sunt trimisi in judecata de catre Directia Nationala Anticoruptie (DNA).

Datele ASF arata ca, la 30 iunie 2015, Astra avea 842.026 de contracte RCA in vigoare, dintre care 725.805 contracte noi, situandu-se pe locul doi in piata RCA, dupa Euroins.

Carpatica Asigurari, societatea aflata pe locul 3 in piata RCA, avea 723.032 de contracte RCA in vigoare, din care 617.000 de contracte noi.

In primele sase luni din acest an, Astra a platit despagubiri pentru 23.281 de dosare de dauna (17,67% din totalul dosarelor de dauna din piata), in valoare de 154,01 milioane lei (17,11% din totalul despagubirilor platite pe RCA), iar Carpatica a platit despagubiri aferente unui numar de 23.766 dosare de dauna, in valoare de 164.951.994 lei (15,48% din totalul despagubirilor).

Raportul ASF mai arata ca la data de 30 iunie 2015 „doua societati de asigurare Astra si Carpatica inregistreaza niveluri negative ale gradului de solvabilitate, respectiv Astra are un grad de solvabilitate de -7,55 si Carpatica de -6,23„. Potrivit oficialilor ASF, acest lucru inseamna ca obligatiile (inclusiv fata de asigurati) depasesc (cu mult) valoarea activelor.

  • Forte Asigurari a fost sanctionata de ASF anul trecut tocmai pentru problema activelor care nu acopereau rezervele tehnice

Raportul ASF nu are foarte multe informatii despre situatia Forte Asigurari la data de 30 iunie 2015, in conditiile in care acesta este un asigurator mai mic. Datele Autoritatii de Supraveghere Financiara (ASF) arata doar ca in primul semestru din 2015, Forte Asigurare-Reasigurare a subcris prime brute in alte state membre UE in valoare de peste 2,71 milioane lei.

Forte Asigurari a fost si sanctionata anul trecut tocmai din cauza problemelor identificate in ceea ce priveste activele admise sa acopere rezervele tehnice.

Mai exact, in luna noiembrie a anului trecut, ASF a aplicat amenzi de 20.000 de lei conducerii firmei Forte Asigurari Reasigurari si i-a interzis momentan asiguratorului sa mai vanda asigurari de garantii, care-i aduceau cele mai mari venituri, pentru lipsa unui sistem adecvat de control intern asupra procesului de management al riscurilor si pentru lipsa de lichiditate. Cei trei amendati, carora li s-a retras si aprobarea pentru functiile detinute sunt: Capezzone Carmine, presedintele Consiliului de Administratie, amendat cu 10.000 lei, Elena Grecu, directorul general (amendata cu 5.000 lei) si Burdusel Isabela – membru al Consiliului de Administratie (amendata cu 5.000 lei).

In raportul ASF pe 2014 se precizeaza urmatoarele despre Forte Asigurari: „Societatea Forte Asigurari – Reasigurari SA se afla in proces de monitorizare ulterior interzicerii subscrierii unor noi contracte de asigurare pentru clasa de asigurari B 15 ‘Asigurari de garantii’ pana la data la care societatea face dovada detinerii unui sistem adecvat de control intern si management al riscurilor, in corelatie cu angajamentele asumate prin contractele de asigurare incheiate. Din cauza problemelor identificate in ceea ce priveste activele admise sa acopere rezervele tehnice, societatii i s-a interzis efectuarea de noi investitii in valori imobiliare si instrainarea bunurilor si/sau activelor societatii de asigurare fara aprobarea prealabila a ASF. Au fost aplicate masuri sanctionatorii de amendare si retragere a aprobarii membrilor consiliului de administratie al societatii”.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro