AUDIO Bancherii: Proiectele cu finantare UE sunt nebancabile!/ Ministerul Economiei: "Prin instrumentele structurale se finanteaza numai proiecte nebancabile!" / Fondul de garantare catre banci: "Doriti sa eliminati orice risc!"
Un seminar despre finantarea IMM, organizat de Mediafax marti, 18 mai s-a incheiat cu o disputa aprinsa pe tema, deja clasica, a cofinantarii proiectelor care au fost selectate pentru a primi fonduri europene. Protagonistii: Fondul de garantare si cel de contragarantare, banci – reprezentate doar prin CEC si Ministerul Economiei – ca Autoritate de management pentru programul cu fonduri structurale adresat IMM. „Imi pare rau sa va spun: prin instrumente structurale se finanteaza numai proiecte nebancabile”, a dat verdictul reprezentanta Ministerului Economiei. Aceasta a mai spus ca bancile au fost reticente sa acorde sprijin Ministerului pentru simplificarea procedurilor.
Cea mai clara dovada ca blocajul in aceasta problema nu a fost depasit, cu toate ca la nivel declarativ se tot incearca „gasirea unei solutii”, dupa cum spun autoritatile, in frunte cu premierul Emil Boc.
Aurel Saramet, presedintele Fondului National de Garantare pentru IMM a acuzat bancile ca exagereaza cu impunerea de garantii si mai ales solicitarea de cash colateral.
Marius Vieru, director adjunct la CEC Bank a spus ca, intr-adevar, garantiile solicitate de CEC trebuie sa acopere 120% din valoarea creditului. „In privinta cashului colateral tema este putin dificila, intr-adevar, se poate spune – daca exista banii, de ce sa mai iei credit. Noi solicitam pentru asigurarea dobanzilor si comisioanelor aferente pana la intrarea in vigoare a proiectulul, Incurajam in mod absolut utilizarea consultantei utilizata de firmele de consultanta.
Reprezentanta Autoritatii de management pentru Programul Cresterea Competitivitatii Economice din Ministerului Economiei, Madalina Miclea, a atras atentia ca nu trebuie date ca exemplu fondurile de preaderare fiindca „pentru 30% din valoarea acestor fonduri exista deja procese verbale de recuperare de la beneficiari”. Aceasta a mai spus ca din cauza „presiunilor facute de mediul de afaceri si consultanti a crescut mult cota de contractare a proiectelor dar beneficiarii nu ajung sa faca si cereri de rambursare” fiindca nu au cu ce co-finanta investitiile.
- Aurel Saramet a raspuns: „Si a cui e problema? Problema este ca nu se aseaza la masa Autoritatile de management, bancile si mediul de afaceri pentru ca astfel ar gasi puncte de vedere comune cu privire la ce inseamna un proiect eligibil”
Si inevitabil, in schimbul de replici a aparut subiectul „ratei interne de renatbilitate” care se discuta de luni intregi.
- Madalina Miclea: „Bancile nu finanteaza proiecte cu RIR sub 13%. Noi finantam numai astfel de proiecte”.
- Aurel Saramet: „Nu este adevarat! Va spun eu ca mai mult de jumatate din proiectele pentru care am garantat imprumuturi sunt cu randamente sub 13%. Este o gogorita ca din cauza lui 13% bancile nu finanteaza. Vax albina! Cu scuze pentru termen.. si mi-l controlez!”.
- Madalina Miclea: „In nenumaratele intalniri pe care le-am avut cu bancile si ministrul a facut nenumarate hartii in care le solicitam bancilor sa ne transmita normele interne ale solvabilitatii proiectelor pentru ale cuprinde in Ghidul nostru”.
Asculta integral schimbul de replici care a avut loc la conferinta „Mediafax Talks About SMEs”: