Sari direct la conținut

AUDIO Jurnalul Economic RFI – HotNews.ro: BCR va participa la programul Prima Casa in noua forma anuntata de Guvern. Inflatia din Zona Euro a crescut la 2,6% in martie, posibila majorare a dobanzii BCE saptamana viitoare

HotNews.ro

Asculta Jurnalul Economic Radio France Internationale – HotNews.ro

Descarca fisierul audio in format MP3

BNR reduce nivelul rezervelor minime obligatorii in valuta, lasand un miliard de euro in piata bancara. Vezi ce inseamna gestul bancii centrale pentru creditarea in euro

Consiliul de administraţie al Băncii Naţionale a României a decis sa mentina rata dobânzii de politică monetară la nivelul de 6,25 la sută pe an. O alta hotarare a Consiliului de administratie este reducerea ratei rezervelor minime obligatorii aplicabile pasivelor în valută cu scadenţă reziduală de sub doi ani, la nivelul de 20 la sută de la 25 de procente. Potrivit unor surse apropiate Bancii Centrale, asta inseamna circa un miliard de euro lasati suplimentar in piata. Institutia condusa de Mugur Isarescu va monitoriza în continuare evoluţiile interne şi internaţionale, astfel încât să asigure menţinerea stabilităţii preţurilor pe termen mediu şi a stabilităţii financiare. Reducerea ratei rezervelor minime obligatorii insemna o lichiditate mai abundenta pe piata interbancara, care va permite o mai buna circulatie a banilor in sistem, iar in final va conduce la scaderea dobanzilor. Potrivit unei analize HotNews.ro, decizia BNR se traduce in final prin credite in euro usor mai ieftine si posibilitatea ca bancile sa intre mai usor la finantarea marilor proiecte de infrastructura. In 2009, reducerea ratei rezervelor minime obligatorii la pasivele in lei a fost catalogata de catre Guvernatorul Isarescu drept o greseala. „Scaderea rezervelor minime obligatorii la pasivele in lei, decisa de BNR in octombrie 2008, a fost o greseala, iar banca centrala a vandut ulterior valuta pentru a drena lichiditatea din piata, declara atunci Mugur Isarescu.

BCR va participa la programul Prima Casa in noua forma anuntata de Guvern

Banca Comerciala Romana (BCR) a acceptat sa participe la noua forma a programului Prima Casa, in care riscul de creditare se va imparti in mod egal intre stat si banci. Conform reprezentantilor bancii, conditiile contractuale si de cost ale noului program nu au fost modificate. „Clientii existenti nu vor fi afectati”, a declarat directorul juridic al BCR, Alexandru Berea. Acesta a precizat ca bancile au propus din proprie initiativa impartirea riscului cu statul, astfel incat sa poata extinde acoperirea programului fara a fi nevoie de garantii suplimentare de la stat. Guvernul a aprobat miercuri o ordonanta de urgenta pentru continuarea programului „Prima Casa” cu doua modificari importante. Astfel, in cadrul noului program vor putea intra cei care au deja o locuinta de pana in 50 de metri patrati, iar o alta modificare se refera la faptul ca statul va imparti cu bancile riscurile. Celelalte conditii raman aceleasi. „Avansul la contractarea unui credit in program ramane in continuare 5% din valoarea apartamentului, nivelul dobanzii ramane la fel ca cel de pana acum, valoarea garantiei se mentine la 60.000 de euro sau 70.000 de euro, in functie de situatie”, a explicat premierul Emil Boc.

Inflatia din Zona Euro a crescut la 2,6% in martie, posibila majorare a dobanzii BCE saptamana viitoare

Inflatia din Zona Euro a crescut din nou in luna martie, la 2,6% in cifre anualizate, dupa nivelul de 2,4% din februarie. Prima estimare publicata de oficiul european pentru statistica Eurostat arata ca inflatia a depasit pentru a patra luna consecutiv pragul de 2% supravegheat de Banca Centrala Europeana. Institutia vizeaza pe termen mediu o inflatie usor sub doua procente. Accelerarea inflatiei ingrijoreaza Bana Centrala Europeana, iar presedintele Jean-Claude Trichet anuntase la inceputul lui martie o posibila majorare a dobanzii de politica monetara pentru luna aprilie. Acest indicator se afla la nivelul de 1% din mai 2009.

Japonia ar putea majora unele impozite pentru a finanta reconstructia tarii

Guvernul japonez intenţionează să ridice nivelul unor taxe sau impozite si sa lanseze obligaţiuni de stat. Obiectivul acestor masuri il reprezinta finanţarea reconstrucţiei tarii, după cutremurele şi tsunami-ul din 11 martie. Cel mai probabil, scriu ziaristii niponi, ar putea fi majorata taxa pe consum sau impozitul pe venit. Costul daunelor provocate de cutremur a fost estimat de autoritati la 300 de miliarde de dolari.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro