AUDIO Jurnalul Economic RFI – HotNews.ro: Cui se adreseaza noul Cod al Muncii? Bihor, Cluj si Bucuresti – zonele cu cei mai multi angajati la negru. John Lipsky, FMI: Economiile emergente incep sa dea semne de supraincalzire
Asculta Jurnalul Economic Radio France Internationale – HotNews.ro
Descarca fisierul audio in format MP3
Cui se adreseaza noul Cod al Muncii? Bihor, Cluj si Bucuresti – zonele cu cei mai multi angajati la negru
Bihorul, Clujul si Capitala sunt zonele in care munca la negru este cea mai consistenta. Tot aici, industria prelucratoare este cea mai bogata in conflicte de munca, se arata intr-o informare remisa HotNews.ro de oficiali ai Ministerului Muncii. Prin urmare, noul Cod al Muncii, asumat marti de premier, vizeaza cu prioritate dezechilibrele din aceste zone. „Se tripleaza amenzile pentru cei care utilizeaza munca la negru, iar in cazul in care sunt folositi astfel mai mult de cinci angajati, intervine si pedeapsa penala. Angajatorii care utilizeaza munca la negru nu mai au dreptul o perioada de pana la cinci ani sa participe la licitatii, sa primeasca fonduri publice sau europene”, a declarat premierul Emil Boc. Din cele peste 4.000 de companii verificate in privinta muncii la negru in primele 9 luni ale anului trecut, aproximativ 1.500 au fost gasite cu nereguli. Asta inseamna ca o treime din firme fie utilizeaza munca la negru, fie au alte nereguli legate de aceasta. Sumele cu care au fost amendate firmele in primele 9 luni ale anului trecut se ridica la aproximativ 700.000 de euro.
Angajatii Dacia au obtinut o majorare salariala de 260 lei, echivalenta cu o crestere medie de 13%
Angajatii Dacia au obtinut o majorare salariala de 260 lei, reprezentand o crestere de 13%. Majorarea salariala a fost obtinuta in urma negocierilor dintre administratie si sindicat, dupa mai mult de o luna de discutii, a declarat vicepresedintele sindicatului Dacia, Ion Iordache. Deschiderea fabricii din Maroc nu va aduce concedieri la Dacia si nici nu va fi o scadere a productiei, sustine acesta. „Este adevarat ca unele modele Dacia vor intra in fabricatie in Maroc, dar asta nu inseamna ca la Pitesti va scadea productia, care se va concentra in special pe modelul Duster”, a spus reprezentantul sindicatului Automobile Dacia. El a precizat ca, in cadrul negocierilor, au fost stabilite si alte elemente pecuniare, cel mai probabil legate de prime si sporuri, insa nu a oferit detalii referitoare la acest subiect. Cea mai recenta crestere salariala pentru angajatii producatorului auto a avut loc in luna februarie a anului trecut, cand sindicatul a obtinut in urma negocierilor o majorare de 300 lei. In prezent, pentru Automobile Dacia lucreaza aproximativ 15.000 de angajati.
Sonja Kreibich, atasat economic al Ambasadei Germaniei: Investitorii germani se plang de dificultatea de a gasi forta calificata de munca in Romania
Investitorii germani se plang de dificultatea de a gasi forta calificata de munca in Romania. Pe de alta parte, mult timp guvernul a avut arierate foarte mari catre companiile germane. Atasatul economic pe langa Ambasada Germana din Romania, Sonja Kreibich, a vorbit intr-un interviu acordat HotNews.ro despre problemele si oportunitatile cu care se confrunta investitorii straini in tara. In ceea ce priveste forta de munca, oficialul a explicat ca Germania are un sistem foarte elaborat de calificare profesionala, sistem care nu isi gaseste insa un echivalent in Romania. „Lucram acum la crearea unor programe individuale de pregatire pentru a remedia aceasta problema”, sustine aceasta. „Administratia ineficienta, birocratia, problemele cu respectarea legii, coruptia, licitatiile publice netransparente, infrastructura defectuoasa – acestea sunt principalele probleme ale investitorilor germani dintr-un punct de vedere practic”. Cu toate acestea, Romania ramane o piata interesanta pentru investitori. Iar principalul atuu il reprezinta faptul ca este cea mai mare piata din regiune, iar consumatorii inca au o cerere „neobisnuit” de mare. Nivelul salariilor este inca „relativ bun” pentru productie, iar pentru investitorii germani, un alt punct tare este buna cunoastere a limbii germane in Romania, nu doar in Transilvania, ci in toata tara, sustine oficialul, care vorbeste si despre forta de munca de inalta calificare din sectorul IT, care este un avantaj al Romaniei. In ceea ce priveste masurile economice luate de guvern, atasatul economic pe langa Ambasada Germana sustine ca masurile convenite cu Fondul Monetar International, Uniunea Europeana si Banca Mondiala „au fost necesare”, chiar daca nu au fost usor de acceptat pentru populatie. „Speram ca aceste reforme vor continua si ca vom vedea o flexibilizare a pietei muncii in viitorul apropiat”, a precizat aceasta.
John Lipsky, FMI: Economiile emergente incep sa dea semne de supraincalzire
Pietele emergente care inregistreaza cresteri economice rapide incep sa dea semne de supraincalzire. Avertismentul vine de la primul adjunct al directorului general al Fondului Monetar International, John Lipsky. Intr-un interviu acordat agentiei Reuters, acesta a declarat ca multe piete emergente, inclusiv China, se lupta sa tina sub control inflatia si sa controleze fluxul masiv de lichiditati in economiile lor. Desi FMI a avertizat de cateva luni asupra riscurilor provocate de presiunea preturilor, comentariile lui John Lipsky sugereaza ca Fondul este din ce in ce mai ingrijorat de aceasta problema. In conditiile in care cresterea economica din statele dezvoltate a avut un nivel neobisnuit de redus, investitorii au luat cu asalt pietele emergente, aducand capitalul strain foarte necesar, dar si riscuri inflationiste.